Головні тренди дизайну житлових інтер'єрів

Грамотно продуманий дизайн інтер'єру - запорука комфортного самопочуття і відчуття себе під час перебування в ньому. Про те, які інтер'єри будуть модними - головні секрети і те, що потрібно знати про інтер'єр у 2021 році піде у сьогоднішньому огляді.

Беззаперечно, дизайн інтер'єру являє собою вкрай важливий аспект в житті всіх людей без винятку. Тому братися за його створення самостійно допустимо лише в тій ситуації, якщо є впевненість у власних силах. В інших випадках логічно і доцільно скористатися послугами професійного дизайнера. Тому, якщо ви прагнете створити функціональну, стильну домівку дизайнер у Львові зі студії FRESH INTERIOR DESIGN прикладе максимум зусиль для здійснення вашої мрії!

Загалом, існує дві групи трендів в інтер'єрі 2021 року. Перша - довгограючі, вони з нами вже не перший сезон. І навряд чи втратять актуальність в найближчі кілька років.

Друга група -мікротренди. Вони виникли під впливом 2020 року, а точніше - пандемії. Як не крути, а така глобальна подія не могла пройти непоміченим для всіх сфер життя, включаючи інтер'єр.

Базові кольори в інтер'єрі як тренд 2021 року

У виборі кольору два фактора. Головним трендом до 2020 була «натуральність», і пандемія тільки посилила його. Ми стали набагато більше часу проводити вдома, і яскраві деталі в оточенні почали багатьох дратувати.

Від будинку сьогодні всі чекають заспокоєння і розслаблення, помноженого на затишок. Тому нейтральна палітра з природних відтінків припала багатьом до смаку. Сюди, в першу чергу, входять базові кольори: це ахромати у вигляді чорного, білого і відтінків сірого, а також приглушені тони. Другі можуть доповнити та урізноманітнити базу.

Бежевий - найактуальніший колір в якості бази, причому і в холодних, і в теплих відтінках. Бренд фарб Dulux назвав тон Brave Ground кольором 2021 року.

Мікротренди на кольори теж є. Класичний синій був фаворитом 2020 року. Можна припустити, що він залишиться в палітрі модних кольорів в інтер'єрі 2021 року. Але актуальний не тільки класичний відтінок, а вся палітра синього. Наприклад, не менш відомий бренд фарб Benjamin Moore в 2021 році віддає перевагу відтінку Aegean Teal - пріпиленний суміш блакитного і зеленого з сірими нотками.

Округлі форми

М'якість і жіночні форми сьогодні на піку: це стосується і архітектурних рішень, і вибору меблів, і декору. Це не нова тенденція, але сформувалася вона не так давно. Сьогодні строгі лінії і планування пом'якшується меблями без кутів.

Зверніть увагу на столи, лампи, пуфи і дивани - майже всі дизайнерські меблі втрачають прямі кути, вони закруглені. Навіть стільці і табурети мають пом'якшений за формою корпус, а не жорстку пряму конструкцію.

Мінімалізм

Модним інтер'єром 2021 визнаний мінімалістський. Це ще один глобальний напрямок, посилений ситуацією 2020 року. Під час пандемії багато постаралися позбутися старих нефункціональних речей. 

Мова йде не про повний мінімалізм, як з картинок журналів - це скоріше експериментальні проекти. Але про мінімальне декорування і використанні меблів. Наявність повітря і вільного місця - основна вимога до квартири.

Форма - ключовий елемент в мінімалізмі. Це той стиль, який вимагає сучасних актуальних рішень. Бажано, щоб хоча б одна річ в інтер'єрі була створена дизайнером. Якщо бюджет не дозволяє, можна обмежитися аналогами. Але важливо, щоб вони були цікавої форми. Інакше оформлення буде виглядати незакінченою і занадто простим.

Ще момент: мінімалізм безпосередньо пов'язаний з кольором. М'яка палітра в бежево-сірих сьогодні дуже актуальна в таких приміщеннях.

Підкріплює тенденцію принцип розумного споживання. Це усвідомлений шопінг: прагнення уникати порожніх витрат і імпульсивних покупок. Не потрібно декорувати все стіни, досить позначити акцентом одну стіну: фарбою або за допомогою картин та інших аксесуарів. Принцип Less is More ( «Менше означає більше») актуальний як ніколи.

Натхнення природою

Один з головних трендів в інтер'єрі 2020-2021 років. І в подальшому він абсолютно точно не здасть позицій. Ізоляція в будинку довела, як важливо оточувати себе натуральними матеріалами і фактурами. Це стосується всього: і обробки, і меблів, і декору.

Найпопулярнішими фактурами залишаються камінь: онікс, мармур, граніт і дерево. Останнє - в світлих тонах. Матеріали використовуються в обробці і в меблів. Вони особливо гарні в якості акцентів. Це можуть бути дерев'яні панелі на стіні або підлогу з ефектом натурального каменю.

Світлі дерев'яні меблі теж на піку. Вони «утеплюють» оформлення і додають затишку. Журнальні столики з кам'яною стільницею, кухонний острів з цільного каменю або фартух стануть акцентами в зоні кухні.

Доповнить загальну картину текстиль: льон і бавовна, а також кераміка. Зверніть увагу на нешліфовані вази в приглушених тонах.

Поєднані простору із збереженням приватності

Цей тренд поєднав в собі цілих два. Перший - поєднання простору. Окрема кухня і вітальня сьогодні не популярні. Багато дизайнерів намагаються об'єднати кімнати, перетворивши зал в кухню-вітальню-їдальню за принципом лофт.

Пандемія та ізоляція довели, що в цьому випадку увагу слід приділяти функціональності і ергономіки. Закриття ресторанів і кафе змусило людей готувати самостійно. А це - запит на добре організовану кухню: як мінімум продуману робочу зону, зручний стіл для всієї родини. Економія простору на користь маленького гарнітура тепер навряд чи буде затребувана.

При цьому не можна не враховувати і інший момент. Під час пандемії квартира перетворилася на щось більше, ніж просто будинок. Вона стала спортзалом, робочим простором, місцем для відпочинку та хобі. Тобто функціонал приміщень розширився, і основне навантаження майже у всіх випадках лягла на вітальню.

Тут намітилася тенденція - навіть в суміщених кімнатах повинна зберігатися приватність. Особливо, якщо в родині більше двох осіб, і не у кожного є робоче місце. В цьому випадку перегородки - класний спосіб реалізації ідеї створення приватних зон. Вони дозволяють трансформувати приміщення в будь-який момент. Це можуть бути як аналоги дверей зі скла і металу, так і більш прості елементи у вигляді щільних штор або навіть окремих конструкцій.