5 головних ризиків при купівлі квартири на вторинному ринку

Погодьтесь, придбання квартири - надзвичайно важлива подія, і до цього потрібно підійти з ретельною відповідальністю та підготовкою. Є багато нюансів, на які варто звертати увагу, оформляючи угоду.

Вибираючи квартиру в Харкові на сайті https://m-metrazh.ua/kupit-kvartiru агнетства Метраж, ви можете бути впевнені в цілковитій безпеці, адже всі представлені тут пропозиції ретельно перевіряються,  

Купуючи квартиру на вторинному ринку, покупець вже добре розуміє всі переваги угоди і може оцінити стан житла наочно, на відміну від первинки, коли купують ще на стадії будівництва. Можна вибрати готову інфраструктуру, побачити сусідів, переконатися в якості комунікацій та ремонту. В таку квартиру можна відразу в'їхати або здати в оренду і отримувати дохід в сезон.

Втім, необхідно мінімізувати певні ризики такої угоди, виділимо основні основні з них.

Купівля по фальшивої довіреності

Головний ризик покупки нерухомості на вторинному ринку - це шахрайство. Контори, які займаються пошуком нерухомості, зареєстрованої на одиноких людей похилого віку, дітей-сиріт або людей з алкогольною та наркотичною залежністю, оформляючи фальшиве доручення на продаж.

Основні ознаки підступу - це підозріло низька ціна і неможливість зустрітися віч-на-віч з власником. Фальшиве доручення діє певну кількість часу і її можна скасувати. Якщо продавець зробить скасування до того, як документи будуть передані до держреєстру, зареєструвати право власності буде неможливо. Операцію визнають недійсною.

Незаконна приватизація

Більшість квартир в старому фонді були раніше державною або комунальною власністю. Щоб продати таку вторинну нерухомість, її потрібно приватизувати. Причому угода відчуження житла - дарування або продажу - і її подальша реєстрація можлива тільки в тому випадку, якщо всі прописані особи на території житлоплощі підписали угоду на приватизацію. Так як згоду давати не обов'язково всім проживаючим, часто трапляється, що повним складом погоджуються не всі сім'ї.

Незаконною визнають приватизацію, якщо деякі члени сім'ї не брали участь в ній, незалежно від причин. При цьому дізнатися про це покупець може через деякий час після покупки і оплати. Якщо з'явиться ця людина і вимагатиме повернути права, суд їх визнає. Іноді так продають квартири навмисно. Головна ознака насторожитися - це раптове зникнення одного з власників перед угодою.

Непогоджений продаж

Щоб угоду купівлі-продажу визнали дійсною на момент підписання договору, всі власники повинні погодитися з цим письмово і запевнити згоду нотаріально. Такий дозвіл потрібно від:

  • Подружжя, якщо вони прийняли у власність даний об'єкт в період шлюбу, навіть якщо на момент продажу вони вже розведені;
  • Від неповнолітніх дітей - дозвіл видають органи опіки;
  • Від співвласників, якщо майно загальне без виділення часток в натурі.

Продаж буде неузгодженим і його можна оскаржити, якщо з'ясується, що деякі співвласники не згодні з угодою. Щоб цьому запобігти, слід добре перевіряти паспорти власників та наявність у них подружжя, дітей, перевірити документи на право власності, де записана форма - загальна, часткова, індивідуальна.

Неврахований спадок

Купівля житла, яке було передано у спадок, без відома спадкоємців неможлива. А якщо це станеться, її можна оскаржити і відсудити. Слід перевіряти, кому належала нерухомість і якщо є спадкоємці, вони повинні відмовитися від спадщини письмово.

Борги по внесках за капремонт

Власник платить внески за капітальний ремонт і комунальні платежі. Після продажу квартири борг за капітальний ремонт переходить на нового власника, що може виявитися великою сумою. Борг за комунальні послуги не переходять на нового власника, але це можна додатково вказати в договорі купівлі-продажу.

Щоб уникнути всіх цих ризиків, слід укладати угоди з присутністю нотаріуса і попередньо перевіряти всі документи з юристом або ріелтором.