Як вибрати мотокультиватор

Орати землю лопатою - довго, малоефективно і шкідливо для здоров'я. Підвищити продуктивність праці допоможе культиватор - незамінний помічник будь-якого власника кількох соток землі.

Розглянемо, як вибрати культиватор в залежності від обсягу та складності робіт, а в інтернет-магазині моточас по доступній вартості ви зможете купити  найбільш підходящу під ваші потреби цю та іншу сучасну ефективну сільськогосподарську техніку.

Визначаємося з відповідним типом двигуна

Електричний

Електричні культиватори - легка техніка з малою потужністю двигуна (до 2 кВт). Такі прилади не зорють велику ділянку, та й цілину вони не піднімуть. Але вони можуть те, чого не можуть бензинові моделі, - обробити землю в теплиці. У закритому приміщенні не можна працювати з виділяючим вихлопи двигуном. Якщо не хочете брати в руки лопату - беріть електричний культиватор.

Також така техніка підійде, якщо невелика і вже розроблена ділянка розташована поруч з будинком. Для неї не потрібно купувати дорогу і важку техніку - потужності звичайного електрокультиватора буде достатньою.

Бензиновий

Бензинові культиватори більш популярні, так як вони можуть орати землю глибоко, вони не обмежені шнуром. Така техніка буває різних класів, в залежності від потужності і ваги.

Мінікультіватор підійде для обробки верхніх шарів грунту. Такі апарати мають вагу до 15 кг і потужність до 1,5 к.с. Легкий мотокультиватор варто купувати, якщо:

  • Потрібно обробляти площу до 6 соток.
  • Ділянка густо засаджений дівером і кущами - компактна техніка буде легко маневрувати.
  • Земля вже розроблена, тобто не цілина і не глина.
  • Також для таких цілей підійде і електрична модель, якщо ви зможете дотягнути шнур до розетки.
  • На такий культиватор можна поставити навісне обладнання.

Якщо соток більше (7-10), краще розглянути техніку вагою 20-25 кг і потужністю в 2 к.с. Але з нею як і раніше буде важко зорати тверду землю.

Мотокультиватори середнього класу (потужністю 3 л.с.) підійдуть для ділянок від 15-20 соток. Вони здатні працювати з щільним грунтом, мають середню швидкість. Фреза легко входить в землю, тому докладати зусиль потрібно мінімально. Можна встановити додаткове обладнання.

Для обробки великих ділянок, від 25 соток і вище, а також цілини підходять важкі культиватори. Вони володіють потужним двигуном (від 6 к.с.), великою вагою. Ідеальні для фермерських господарств. На техніку можна повісити плуг та ін. Обладнання. Ширина обробки мотокультиваторов - 60-90 см, що зручно на великих полях.

Для обробки більше 50 соток потрібно вже мотоблок або міні-трактор.

Технічні характеристики

Тип бензинового двигуна

Двотактні двигуни є бюджетними, досить ненажерливі, галасливі, а також виділяють багато вихлопних газів. Зате вони легкі в ремонті і невибагливі в цілому.

Чотиритактні двигуни мало витрачають палива, працюють помітно тихіше, у них менша вібрація. Але в разі поломки ремонт буде більш складним.

Наявність швидкостей і задній хід

Кілька швидкостей дозволять комфортно обробляти ділянку в залежності від зміни його конфігурації і щільності ґрунту. Бажано наявність хоча б 2 швидкостей.

Задній хід дозволить помітно легше розгорнути культиватор.

Тип редуктора

Від надійності редуктора залежить тривалість експлуатації всього агрегату. Залежно від моделей, використовуються наступні типи:

  • Ланцюговий: редуктор володіє великим ресурсом і невисокою ціною. Його можна полагодити прямо в поле при наявності інструменту.
  • Черв'ячний: використовується на легких культиваторах, так як він не годиться для щільної грунту і роботи з плугом.
  • Зубчастий (шестерний): надійний, довговічний і дорогий редуктор.

Комплектація

Як правило, культиватори поставляються тільки разом з фрезами. Решта навісне обладнання потрібно докуповувати окремо. Найчастіше необхідні:

  • Плуг для оранки, нарізання борозен для посадки картоплі.
  • Окучник для підготовки борозен для посіву, а також їх підгортання.
  • Косарка для косіння трави. Замінить газонокосарку.
  • Ніж-відвал для прибирання снігу.

Також культиватор можна оснастити картоплесаджалкою, сівалкою, грунтозацепами тощо. Вибір обладнання великий, головне, щоб обрана модель мотокультиватора змогла з ним працювати.