Цікаві факти про шоколад

Шоколад - найпопулярніший десерт у світі. Щорічно покупці витрачають 7 мільярдів доларів на ці ласощі, а пік продажу припадає на кінець осені. Дослідники то приписують цьому продукту магічні і цілющі властивості, то лякають «шокоголіків» неприємними побічними діями.

Фахівці розповідають всю правду про «солодкий антидепресанти», а на сайті https://factum-info.net/fakty/eda/777-interesnye-fakty-o-shokolade ви знайдете багато цікавих фактів про шоколад.

Існує кілька основних різновидів шоколаду:

  • Гіркий шоколад готують з масла какао, тертого какао і цукрової пудри. Користь гіркого шоколаду істотна - цей вид десерту не всім припадає до смаку, але вважається найбільш нешкідливим, тому що містить мінімум цукру і в ньому немає вершків або молока.
  • Більшою любов'ю користується молочний шоколад: він солодший і калорийніший за гіркий. Інгредієнти молочного шоколаду - протерті какао (але в набагато менших кількостях, ніж в гіркому), цукор, масло какао, вершки або молоко. Недобросовісні виробники додають в шоколад сою, що помітно впливає на смак і якість продукту. Тому обов'язково звертайте увагу на склад шоколаду - сої в ньому бути не повинно.
  • Ще один популярний різновид - білий шоколад. Від молочного його відрізняє відсутність тертого какао в складі. Шкода білого шоколаду незначна - цей вид солодощів не такий корисний, як інші, через великий вміст цукру і різних добавок.

Якісний шоколад при розламуванні повинен хрустіти і не кришитися, що не липнути до зубів і не танути в руках.

Існує маса домислів щодо користі і шкоди шоколаду. Ті, хто одержимі ідеєю схуднення, зазвичай в першу чергу викреслюють саме його з переліку дозволених продуктів. Але такий строгий підхід не цілком виправданий - розумне вживання шоколаду не зашкодить фігурі. Не відмовляйте собі в улюблених ласощах, але намагайтеся обмежити його вживання до 30 грамів в день. Найкраще радувати себе шоколадним десертом в першій половині дня - до уповільнення обмінних процесів.

А далі кілька цікавих фактів про популярний смаколик:

  • Швейцарці - головні любителі шоколаду в світі: в середньому вони з'їдають близько десяти кілограмів шоколаду в рік.
  • Зловживання шоколадом небезпечне: ударна доза цукру різко підвищує рівень глюкози в крові, що може привести до серйозного порушення вуглеводного обміну. Тому краще не поглинати шоколад плитками - намагайтеся отримувати задоволення і від невеликих порцій.
  • Шоколад має властивості афродізіака завдяки наявності в ньому безлічі активних хімічних речовин-антидепресантів - таких, як кофеїн, теобромін і феніетіламін.
  • Поширене переконання про те, що шоколад покращує настрій, - і це дійсно так. Організм реагує на солодкі ласощі посиленим виробленням гормонів щастя (серотоніну) і ендорфінів (які знімають психологічну напругу і біль). Головне - не допускати передозування цього антидепресанту: навряд чи вас будуть радувати придбані після шоколадної терапії зайві кілограми.
  • Важливо пам'ятати, що в шоколаді (як гіркому, так і молочному) міститься теобромін - алкалоїд, який надає збудливу дію на нервову систему. Надмірне надходження цієї речовини в організм небажане.
  • Час зростання какао-дерев може досягати 200 років, але період плодоношення складає всього лише 25 років.
  • Шоколадні дієти - далеко не кращий спосіб підтримки форми. Обмеживши раціон простими вуглеводами і жирами і відмовившись від достатньої кількості білків, харчових волокон і мінеральних речовин, ви піддаєте небезпечному навантаженню підшлункову залозу. Замість того, щоб проводити такі сумнівні експерименти зі здоров'ям, включіть невелику кількість шоколаду в збалансований дієтичний раціон як приємний бонус.