Флористичні забобони: які квіти не слід дарувати

Букет - універсальний подарунок, який завжди викликає мимовільну щиру посмішку. Це одночасно і вірне, і помилкове судження. Навіть в такій простій справі, як покупка квіткової композиції, можна помилитися.

З квітами пов'язано безліч прикмет, легенд і традицій, які впливають на їх сприйняття. Ми склали список умовно небажаних рослин, щоб допомогти вибрати правильний подарунок і не потрапити в незручне становище. Але якщо ви скористаєтесь послугою доставка квітів Київ, то можете бути на 100% впевнені в правильності свого вибору!

Які квіти не можна дарувати жінкам

Якщо вас просять про конкретний презент, порадами можна знехтувати, щоб порадувати одержувачку. Але якщо робите сюрприз, не купуйте такі квіти:

  • Сухоцвіти асоціюються із зимою, в'яненням і закінченням життя. За вченням фен-шуй, засушені квіти - носії мертвої енергії, тому їх не тримають вдома і не дарують на свята.
  • Кучеряві рослини вважають "мужегонами": вони володіють сильною чоловічою енергетикою. Чоловікам стає незатишно поряд з такими рослинами.
  • Деякі квіти умовно вважаються чоловічими. Це гвоздики (до того ж тут є похоронні асоціації), кали, орхідеї, лілії, гладіолуси і дельфиниуми.
  • З фіалками пов'язана сумна грецька легенда. Зевс перетворив дочку Атланта в фіалку, щоб уберегти від залицянь Аполлона. У Греції квітка асоціюється з передчасною смертю, горем і печаллю.
  • Червоні троянди не можна дарувати заміжній жінці, щоб не викликати ревнощі чоловіка. Це правило етикету.

Які квіти не можна даруваим на весілля і вінчання

Молодятам не прийнято підносити анемони і маки, їх також не використовують в букетах нареченої. Ці квіти мають сумне тлумачення. Анемонам приписують біль любовної втрати, тугу і хвилююче очікування чого-небудь. Маки асоціюються зі спокоєм, сном і вічним забуттям. Перераховані значення не в'яжуться з емоціями з нагоди зародження нової сім'ї.

Що стосується вінчання, то служителі церкви закликають приходити без букетів. Особливо не рекомендують подавати яскраві червоні троянди, лілії і орхідеї.

Які квіти не можна дарувати в різних культурах

У нас з Заходом багато схожих традицій, в тому числі щодо букетів. Але Схід культурно специфічний. Враховуйте, що деякі білі квіти, шановані у нас, в східних країнах вважаються траурними, зокрема у Китаї це іриси, а в Японії і Кореї - хризантеми.

Білосніжні хризантеми прийнято дарувати на знак скорботи і в Європі. 

На початку статті ми сказали, що список умовний, і спеціально зробили пояснення до кожної рослини, щоб ви розуміли: ці квіти не можна дарувати в конкретному випадку. Але, якщо ви вибираєте анемони в знак подяки колезі або даруєте букет білих хризантем мамі, бо вона їх любить, квіткові символічні значення і традиції втрачають сенс.