Що таке сатурація і чому цей показник важливо контролювати при COVID-19

Про те, що таке сатурація (вміст кисню в крові), багато дізналися тільки з поширенням COVID-19. Це один з показників, який допомагає вчасно зреагувати на зміни в легенях. Чи треба постійно вимірювати сатурацию? Відпові на ці, та інші питання в сьогоднішній статті.

Що таке сатурація?

Сатурація крові - це один з показників життєдіяльності організму. По аналогії з рівнем артеріального тиску або температурою тіла, вимірювання сатурації дозволяє відстежувати стан здоров'я. Даний показник фіксує рівень насиченості капілярної крові киснем.

Що таке сатурація крові в медицині? Це, перш за все, показник, який важливо постійно відстежувати при оцінці роботи дихальної системи. В останній рік все частіше можна почути про важливість параметра сатурації в зв'язку з пандемією COVID-19. Це пов'язано з тим, що коронавірусна інфекція може викликати пневмонію, яка призводить до зниження рівня сатурації і гіпоксії.

Які норми вмісту кисню в крові і чи потрібно постійно стежити за цим показником?

Норма - 95-99%. При коронавірусі варто звернутися до лікаря, якщо рівень стає нижче 95%. При цьому постійно контролювати сетурацію варто людям з підтвердженим діагнозом COVID-19, та у випадках гострого респіраторного захворювання, задля мінімізації ризиків ускладнення.

А купити надійний прилад для вимірювання сетурації пульсоксиметр xiaomi ви зможете на сайті treetshave.com.

 

З чим крім коронавіруса може бути пов'язана низька сатурація?

Таких станів дуже багато. Наприклад, патологія серцево-судинної системи, інші гострі і хронічні легеневі захворювання, травми голови і шиї, отруєння чадним газом і т. Д.

Як може проявлятися низька сатурація?

До основних проявів гіпоксемії (низькою сатурації) можна віднести задишку, прискорене серцебиття, синюшність шкіри, нігтів, губ, зміна психічного статусу або порушення свідомості, головний біль, загальну слабкість, занепокоєння та ін.

Вміст кисню допомагає виміряти тільки пульсоксиметр?

Пульсоксиметрія - це неінвазивний, безпечний, зручний і швидкий метод вимірювання насичення крові киснем, він може використовуватися пацієнтом в повсякденному житті для контролю сатурації. Однак існують і інші методи вимірювання.

«Золотим стандартом» оцінки статусу оксигенації крові прийнято вважати аналіз артеріальної крові пацієнта. Але даний метод використовується тільки медичними фахівцями, що володіють певними навичками та знаннями (в основному в стаціонарних умовах) для більш детального аналізу газового складу крові.

На що звернути увагу при виборі пульсоксиметра?

Принцип роботи всіх пульсоксиметрів однаковий. Відмінності можуть бути в програмному забезпеченні (деякі мають функцію пам'яті вимірювань, індикаторну пульсову хвилю), можливості підключення до комп'ютера, зарядки за допомогою USB, наявності аксесуарів і т. д.

Головне, щоб пульсоксиметр мав сертифікати якості, які часто відсутні у приладів, що були замовлені на популярних китайських сайтах.