«Шахтар» може втратити понад 40 млн євро, якщо не вийде в груповий етап Ліги чемпіонів

Доходи футбольних клубів формуються відразу з декількох джерел. Є як гарантовані виплати, так і ті, що відрізняються від сезону до сезону:

  • спонсорська допомога;
  • квиткова програма;
  • матч-дей;
  • продаж трансляцій;
  • спортивний складник;
  • трансфери.

Найцікавіший блок представлений у спортивному складнику. Тут зібрані призові від участі в різних турнірах. У кожного турніру є свій призовий фонд, який залежить від рейтингу змагань. Донецький клуб отримує доходи від участі в чемпіонаті, Кубку України та єврокубках. Велику частину доходу формує участь у єврокубках. Найпривабливіший турнір з огляду на дохід — Ліга чемпіонів.

У сезоні 2020/2021 донецький клуб заробив 43 млн євро в Лізі чемпіонів і додав до них 1,6 млн євро за участь у плей-оф Ліги Європи. Сумарно донецький клуб заробив майже 45 млн євро, оскільки є ще графа доходу маркетингового пулу, який розподіляється серед усіх команд-учасниць єврокубків.

У минулому сезоні «Шахтар» поступився в боротьбі за чемпіонський титул в УПЛ «Динамо» й позбувся прямої путівки в груповий етап Ліги чемпіонів. Для попадання в груповий етап Ліги чемпіонів «Шахтарю» необхідно пройти два раунди відбору, і один уже успішно пройдений. Попереду битва з третьою командою Ліги 1 «Монако». На матч «Шахтар» — «Монако» є бездепозитний бонус, який можна забрати за посиланням.

У разі провалу двораундового протистояння «Шахтар» залишиться без більшої частини призових коштів. Тільки вихід у групу принесе «гірникам» 15,64 млн євро. Також команда одержить бонус за історичним рейтингом. У минулому сезоні він склав 20,29 млн євро. Тобто тільки вихід у груповий етап дасть команді приблизно 36 млн євро. І це не рахуючи доходу від перемог у матчах, де нічия дає 0,9 млн євро, а перемога — 2,7 млн євро. Якщо «Шахтар» не зможе пройти «Монако», то зіграє в Лізі Європи, де доходи набагато скромніші.

Донецький клуб отримає 5 млн євро за участь у кваліфікації та 3,60 — за вихід у групову стадію. Виплати за історичним рейтингом набагато скромніші, і «Шахтар» може претендувати на суму 3–5 млн євро. УЄФА поки не оприлюднив систему розподілу виплат, але, зважаючи на загальний сумарний фонд турніру, більше заробити буде складніше. Виплати за результати в групі скромніші. Перемога коштує 570 тисяч, а нічия — 190 тисяч. Є ще бонуси за місце в групі й успіхи в плей-оф. У разі перемоги в Лізі Європи «Шахтар» заробить приблизно 30 млн євро.

Проста участь у Лізі чемпіонів набагато вигідніша за перемогу в Лізі Європи. Дохід «Шахтаря» від шести програних матчів у Лізі чемпіонів буде вищим, ніж перемога в Лізі Європи.