ОСАГО не допоможе! Які омани страхування підстерігають автовласників

Навіть якщо ваш поліс ОСАГО не «лівий», а зовсім навіть навпаки - оформлений і зареєстрований відповідно до закону, не варто розраховувати, що з його допомогою ви отримаєте відшкодування за будь-які ушкодження, завдані автомобілю.

Обов'язкове страхування автоцивільної відповідальності не покриває ризики, пов'язані з власністю самого страхувальника. Погодні умови, дії хуліганів, перевезення вантажу, який став причиною поломки, участь в змаганнях ... - ці та інші причини нанесення шкоди рухомого майна не потрапляють під зобов'язання страхових компаній за полісом ОСЦПВ.

Вигідно офіційно купити ОСАГО ви зможете в страховій компанії UPSK, а експерти розповідають найпоширеніші омани щодо автоцивілки.

 

"Ну і що, що аварії не було?"

Якщо автомобіліст не впорався з керуванням і врізався в дерево або ліхтарний стовп - випадок не буде визнаний страховим по ОСАГО через відсутність другого учасника події. Те, що вас, наприклад, підрізали, підставою для страховика не є.

"Ну і що, що автомобіль був на парковці?"

На компенсацію можна розраховувати, якщо пошкодження отримані при контакті двох транспортних засобів і тільки під час їх руху. В іншому випадку - наприклад, якщо на стоянці один автовласник, відкриваючи двері, подряпав кузов другого - поліс ОСАГО не забезпечить грошових виплат.

"Так це ж стихійне лихо!"

Найбільш часто в страхові компанії звертаються в надії відшкодувати пошкодження через погодні умови, будь то град, ураган або ж повінь. В даному випадку компенсація можлива, але не з боку страховика, який оформляв поліс ОСАГО, а з боку держави.

Щоб претендувати на виплату, необхідно зібрати пакет документів (чим він буде більше, тим краще): фото та відео ушкоджень, показання свідків при наявності таких, акт, підписаний співробітником поліції про факт події, довідку від МНС про те, що в зазначену дату на даної території було зафіксовано стихійне лихо.

Подати заяву з підтверджуючими збиток документами потрібно в організацію МНС за місцем проживання - там складається список претендентів на матеріальну компенсацію.

"Хулігани винні!"

При навмисному заподіянні шкоди автомобілю третіми особами - пошкодження лакофарбового покриття гострим предметом, вибите скло, проколота покришка - поліс ОСАГО також не забезпечує компенсації збитку. Її можна в судовому порядку вимагати тільки з особи, що пошкодила автомобіль, встановивши її особистість за допомогою камер спостереження або показань свідків. Для цього необхідно зафіксувати всі пошкодження і отримати від співробітника поліції підтверджує їх протокол. З зібраним матеріалом необхідно звернутися в органи правопорядку із заявою про хуліганство або крадіжці.

"Машину зіпсували на автомийці (на СТО, шиномонтажі, заправці ...)"

Співробітники автомийок і станцій технічного обслуговування не так уже й рідко завдають шкоди автомобілям. Однак ні в першому, ні в другому випадку не варто розраховувати на відшкодування витрат на ремонт по ОСАГО з боку страхової компанії - відповідальність за дії персоналу несе власник бізнесу.

"Так це же яма! (крижина ж з будинку впала, будівельна конструкція звалилася ...)"


Якщо автомобіль отримав пошкодження в результаті дій неживих предметів, наприклад, при падінні на авто рекламного щита, то компенсація збитку стає відповідальністю власника конструкції. Оплатити ремонт транспортного засобу зобов'язана і керуюча компанія або ТСЖ, якщо шкоди автомобілю було завдано по причинах не проведених вчасно прибирання снігу або льоду з дахів житлових будинків або будівель, і організація, відповідальна за утримання в належному вигляді тієї ділянки доріг, де ви потрапили в яму .

"Ну і що, що сам винен?"

Не варто розраховувати на виплати страхової компанії, якщо шкоди автомобілю було завдано власником: участь в гонках, навчання водінню інших людей, неправильне транспортування вантажу, пересування в небезпечній близькості від проведення вантажно-розвантажувальних робіт або при пошкодженні пам'ятників архітектури і інший міської інфраструктури самим страхувальником транспортного кошти.