Що потрібно знати про правильний догляд і зберігання човна з ПВХ

Безперечно, кожному власнику надувного човна ПВХ, незалежно від того, він рибалка-професіонал, мисливець на качок або турист-екстремал, що віддає перевагу активному відпочинку на воді, важливо навчитися правильно піклуватися про нього. Адже від цього залежить не тільки термін служби плавального засобу, а й безпеку користувача на воді.

Все частіше рибалки і любителі активного відпочинку віддають перевагу плавзасобів, виконаним з ПВХ матеріалів, так як вони досить міцні, легкі, і невибагливі в плані догляду. У цьому  ви зможете переконатися, якщо приймете рішення купить лодку пвх Аква Шторм в інтернет-магазині 5shop.com.ua.  

Але варто памятати, що своєчасний і правильний догляд за човном ПВХ допоможе зберегти його в ідеальному стані якомога довше. Виходячи з цього, розглянемо особливості обслуговування і секрети зберігання човнів з ПВХ в різні моменти його експлуатації.

Догляд за гумовим і ПВХ човном після кожного використання: основні нюанси

Практично кожен новоявлений господар гумового або ПВХ човна бажає максимально продовжити термін його експлуатації. Але як же цього добитися? Відповідь досить проста: правильний догляд за плавальним засобом не тільки гарантує йому привабливий зовнішній вигляд, але і зберігає його експлуатаційні характеристики.

Однак важливо пам'ятати, що човен з ПВХ і гумовий плавзасіб мають деякі відмінності в догляді, на яких зупинимося більш детально. Таким чином, догляд за ПВХ човном після кожного його використання передбачає наступні етапи:

  • він досконально вимивається в чистій воді як зовні, так і зсередини за допомогою будь-якої губки або ганчірки. При цьому в процесі миття особлива увага приділяється найбільш забрудненим місцях, а саме: днищу і внутрішнійї частини човна. Важливий нюанс: потрібно стежити за тим, щоб дрібний сміття не забивався в важкодоступні місця. Це може спровокувати загнивання вироби;
  • після цього плавзасіб слід просушити. А зробити це краще на відкритому повітрі в тіні, попередньо протерши його сухою чистою ганчіркою. Якщо ж такої можливості немає, то ПВХ човен можна також висушити і в приміщенні. Але робити це необхідно в напівспущеному стані;
  • сухий плавальний засіб з полівінілхлориду акуратно згортається, після чого укладається в спеціальну сумку, де і зберігається до наступної експлуатації;
  • аналогічним способом миється і сушиться інше човнове спорядження: весла, настил, сидіння і т. д.

Що стосується правильного догляду за гумовим човном, то він здійснюється в такій послідовності:

  • по-перше, очищати гумовий човен від забруднень найправильніше в воді. По-друге, слід вимити його зсередини, а вже потім приступити до миття днища і бортів. Для більшої зручності під час очищення плавзасобу, можна трохи спустити його. Це забезпечить хороший доступ до складок і швів. Зверніть увагу на той факт, що миття судна з гуми здійснюється без використання жорстких абразивів, металевих скребків і мочалок;
  • сушиться вимитий гумовий човен в тіні, щоб уникнути попадання на нього прямих сонячних променів;
  • висушений і здутий плавальний засіб згортається без заломів і поміщається в мішок для подальшого зберігання.

Однак в разі нестачі часу для миття надувного човна на водоймі, цю процедуру необхідно обов'язково виконати вдома. Адже брудне і вологе судно може не тільки згнити або зіпсуватися, але і стати легкою здобиччю гризунів, які прийшли на характерний запах.

Як зберігати надувний гумовий і ПВХ човен в зимовий період: основні секрети

У той час, коли чародійка-зима потихеньку вступає у свої права, поступово сковуючи льодом водну гладь, всякий завзятий рибалка або шанувальник водних прогулянок повинен подбати про те, щоб його вірна "подруга" - будь це гумовий або ПВХ човен - була дбайливо перенесена в надійне місце для зберігання. Подібним притулком для зимівлі надувного плавзасобу може стати як гараж, так і теплий сарайчик.

Однак як догляд, так і зберігання гумового човна і ПВХ судна має деякі відмінні риси. Які саме? Розглянемо нижче. Отже, зупинимося на порадах, завдяки яким стане зрозуміло, як правильно зберігати човен з ПВХ, щоб вона з приходом весни виглядала як новенька:

  • як правило, попередньо підготовлене до зберігання і складене судно з полівінілхлориду, зберігається в спеціальній сумці або мішку в коморі або на антресолі. Процес підготовки ПВХ човна до зимівлі практично не відрізняється від обов'язкового річного догляду. А значить, її скрупульозно миють, протирають і висушують. І тільки після цих нехитрих маніпуляцій відправляють в чохол;
  • однак щоб плавзасіб під час зимового зберігання не втратив свої експлуатаційні можливості, його важливо правильно скласти. Для цього необхідно провести кілька послідовних дій. В першу чергу потрібно випустити повітря з балонів, відкривши клапани. Далі слід вийняти з ПВХ човни сидіння і стрингери, а також вилучити настил. Після чого важливо притиснути кінці спущених балонів до транців, а борта зігнути всередину судна. На наступному етапі необхідно скрутити виріб у напрямку від транця до носа. І в завершенні: важливо не забути упакувати в чохол разом з човном ПВХ весла, а жорсткий настил і сидіння помістити в окрему сумку;
  • з настанням весни мішок з човном необхідно винести на вулицю, щоб він кілька годин прогрівся. Після чого витягти його та оглянути, чи немає на ньому механічних пошкоджень. І тільки потім накачати судно, щоб перевірити його герметичність. Свідченням того, що човен ПВХ готовий до експлуатації, є той факт, що його балони протягом декількох годин поспіль утримують тиск повітря.