5 основних проблем гальмівної системи авто

Гальма, звичайно ж, придумали боягузи - це скаже будь-який автозірвиголова. Але коли розумієш, що з ними «щось не так», сідати за кермо стає страшнувато: поїздка може виявитися останньою!

Думки на кшталт «і так зійде» женемо геть: жарти скінчилися. Важливо визначити тип несправності - хоча б попередньо. Довірте цю справу професіоналам, на сайті https://www.arvenauto.com/diagnostika-i-remont-tormoznoj-sistemy-16.html ви дізнаєтесь про автосервіс «Arven Auto», де вам проведуть комплексну діагностику гальмівної системи, а також виконають ремон любої складності. 

Гальмівна система автомобіля повинна бути справною, і це беззаперечно! Це безпека не тільки самого водія і пасажирів, але всіх інших учасників руху. Але як і всі системи - вона може давати збій. Давайте розглянемо 5 найпоширеніших проблем, пов'язаних з гальмівною системою.

Знос гальмівних колодок

Гальмівні колодки - видатковий елемент системи. Вони регулярно вимагають контролю і своєчасної заміни. В середньому, міняти їх необхідно раз в 30000 км.

Вартість комплекту варіюється від моделі і марки як самого автомобіля, так і від виробника колодок. 

Знос гальмівних дисків і барабанів

З ними все теж саме. Тільки пробіг від заміни до заміни становить близько 60000 км. І тут не потрібно вестися на таку популярну останнім часом послугу, як проточка гальмівних дисків. Як правило, проточка працює тільки з відносно новими дисками.

Наприклад, автовласник при інтенсивному гальмуванні, потрапляє в калюжу і гальмівний диск деформується внаслідок різкого перепаду температур. Диски в цьому випадку майже нові, знос мінімальний. В цьому випадку проточка дійсно допоможе від биття на дорозі.

Проточка можлива, якщо залишкова товщина диска більше мінімально допустимої виробником. У разі, якщо диск сильно зношений і колодки також сильно стерті, - ефективність гальмування значно знижується, а також можливий вихід поршня з супорта і відмова всієї гальмівної системи через розгерметизацію. Диски завжди краще замінити. Вартість дисків залежить від тих же факторів, що і вартість колодок.

Витік в гідравлічній магістралі

Це одна з найстрашніших поломок. Ознаки: при натисканні педаль йде в підлогу без опору, а сам автомобіль не сповільнюється. Якщо раптом це сталося - зупиняйте автомобіль двигуном, акуратно використовуйте ручник. Їздити на автомобілі з такою поломкою не можна.

Необхідно транспортувати автомобіль в сервіс, де замінити пошкоджену трубку або шланг. Після заміни необхідно прокачати гальмівну систему для видалення повітря.

Для запобігання пошкоджень гальмівних шлангів необхідно на кожному ТО проводити їх ретельний огляд і при появі перших тріщин відразу ж міняти. У хороших автосервісах це входить в обов'язкову програму технічного обслуговування.

Знос і заклинювання напрямних супорта, заклинювання гальмівних циліндрів і поршнів супортів

Через процеси окислення напрямних від часу і вологи, а також потрапляння бруду, гальмівні супорти починають підклинювати. Може з'являтися запах гару і скрип при гальмуванні. Від цього процес гальмування значно погіршується, з'являється биття, автомобіль починає відводити в бік, а колодки і диски перегріваються і перестають гальмувати. У деяких випадках, при гальмуванні на дорозі автомобіль може навіть розвернути.

Також, через потрапляння бруду в скобу супорта, направляючі перестають рухатися, і знову відбувається перегрів гальмівних колодок і дисків, їх знос і навіть руйнування.

Для запобігання подібних ситуацій необхідно проводити чищення і змазку напрямних приблизно раз на півроку. Під час чищення необхідно приділити увагу стану пиляків напрямних і замінити їх, якщо вони порвані або спрелі.

Також через зношування пиляків супортів може заклинити поршень в супорті, в цьому випадку колесо не буде розгальмовує, гальмівні механізми будуть нагріватися з усіма зазначеними вище наслідками.

Непрацююче гальмо стоянки

На жаль, багато водіїв перед початком руху часто забувають повернути рукоятку гальма стоянки в його початкове положення. Все це може привести до зносу і перегріву колодок гальма стоянки. В особливо складних випадках останні можуть навіть відшаруватися.

Якщо експлуатувати автомобіль з непрацюючим стоянковим гальмом - в один прекрасний момент він може або не зрушити з місця, або, навпаки, не зафіксувати автомобіль на спуску або підйомі дороги.

В якості профілактики необхідно проводити регулювання стоянкового гальма. Якщо на автомобілі встановлені задні супорти на яких роль колодок ручника виконують робочі гальмівні колодки необхідно регулярно чистити і змащувати механізм стоянкового гальма. Також корисно регулярно користуватися стоянковим гальмом, в цьому випадку троса і механізми менше схильні до заклинювання.

У разі якщо не працює ручник причин може бути кілька: заклинило троса гальма стоянки, знос колодок гальма стоянки або заклинило механізми стоянкового гальма.