Як довести свою правоту в суді, і наскільки допоможе у цьому адвокат

Наскільки очевидною не здавалося б Вам Ваша правота, довести її в суді не так то й просто. Вивчити законодавство і підготувати пару-трійку «вигідних» з Вашої точки зору і незаперечних доказів буває часом вкрай недостатнім для переконання суду.

У суперечці, що не дивно, не завжди перемагає той, хто має рацію, але завжди той, хто вміє сперечатися і робить це професійно. Позиція професійного адвоката в суді завжди виважена і аргументована, а в його арсеналі завжди знайдеться відповідь на будь-який уточнююче або провокаційне запитання судді.

Погодьтеся, бути готовим до будь-якого повороту подій, мати відповідь на будь-яке питання і впевнено відстоювати позицію навіть у разі, коли вагомі аргументи вже під кінець може тільки професіонал. На сайті https://advice.com.ua/uslugi/predstavitelstvo-v-sude ви дізнаєтесь про діяльність київського адвоката Янчука А.А, за плечима якого більше сотні судових справ, 94% з яких переможні на користь клієнта. 

Існують і інші причини, чому слід довірити захист своїх інтересів в суді адвокату. Розглянемо їх докладніше.

Правильне тлумачення законодавства

Природно, читати вміє кожен і прочитати ту чи іншу норму не складає для Вас ніяких труднощів, але... Якби все було так просто і зрозуміло, мабуть, країна не потребувала б в досвідчених юридичних кадрів і не готувала їх в такій кількості. Справа в тому, що кожна норма права має свою специфіку. Крім її прочитання, необхідно правильно її витлумачити і застосувати. Людині, яка не має профільної освіти та відповідної практики, в тому числі судової, зробити це вірно практично неможливо.

Часто адвокати, надаючи консультацію, стикаються з ситуацією, коли на противагу їх роз'ясненням чинного законодавства і практики його застосування, клієнт говорить: «А я читав, що в статті такій-то зазначено таке-то ...». Як правило, прочитане клієнтом, сприймається ним суб'єктивно і практично завжди тлумачиться в свою користь.

Тому важливою відмінністю між досвідченим адвокатом і клієнтом є те, що адвокат завжди неупереджений і застосовує норму закону такою, якою вона задумана законодавцем, нічого не додаючи і не прибираючи з її змісту, об'єктивно. Тільки досвідчений адвокат знає, яку норму слід тлумачити дослівно, яку - більш широко, а яку - вужче. Саме це допомагає вибрати найбільш правильний шлях вирішення будь-якої юридичної проблеми.

Випадки юридичних колізій 

Нерідкі випадки відсутності чіткого законодавчого регулювання тієї чи іншої проблеми або присутності двозначного відповіді на один і той же питання в різних законодавчих актах. Такі ситуації називають колізіями або прогалинами у законодавстві. Зіткнувшись з подібним пропуском, людина, що не має практичного юридичного досвіду, навряд чи зможе дати правильну відповідь на питання, що цікавить, але адвокат зможе. Адже крім широких теоретичних знань, професійний адвокат має в своєму багажі чималий досвід судової та адміністративної практики.

Важливість чітких доказів та аргументів

Будь-яка людина навчена писати і «так-сяк» зможе викласти на папері хвилююче її запитання, окреслити проблему. Однак, звертаючись до суду або інший державний орган, мало зуміти викласти свою проблему чітко (без ліричних відступів і морально-етичних міркувань), потрібно це зробити відповідно до вимог закону.

Так, будь-яка позовна заява до суду, скарга, апеляція повинна бути написана згідно з передбаченою законом структурі, мати ряд необхідних реквізитів (в тому числі відомості про суд, позивачі, відповідачі, третіх осіб, суми позову і т.д.). Докази та аргументи, на яких заснована позиція звертається, повинні бути викладені в певній послідовності. Заява має бути чітким, ясним, лаконічним. Вони повинно містити чіткі вимоги або прохання.

Викладаючи свою позицію в апеляційній скарзі, наприклад, важливо відрізняти порушення норм процесуального права від порушення норм права матеріального, істотні порушення від несуттєвих (описок, помилок).

Складання юридично грамотної, відповідної всім вимогам закону і аргументованї заяви до суду - більш ніж на 50% гарантує позитивний результат по справі. І, навпаки, неякісно і халатно складена заява може «поставити хрест» на здавалося б безпрограшний справі ще на самому початку його розгляду.

Лаконічність, суб'єктивність, і концентрація на кінцевому результаті

Всі ми чудово розмовляємо і здатні в суперечці привести будь-які аргументи на свою користь. Однак практика показує, що цього досить недостатньо для позитивного результату справи. У суді важливо говорити коротко і по суті, вміти відрізняти відповідні факти від тих, що не відносяться до справи, важливі докази від вторинних або зовсім несуттєвих, вміти контролювати емоції і концентруватися на результаті.

Суб'єктивно сприймаючи ситуацію, практично кожна людина, що самостійно відстоює свої інтереси в суді, переходить на обговорення моральної сторони справи, які не мають до справи відношення подробицях. Як результат - суд змушений неодноразово переривати доповідача, акцентуючи його увагу на головному і закликаючи до порядку. Думки доповідача плутаються, основний логічний ланцюжок, яка здавався незаперечним, рветься і втрачається.

Професійний же адвокат позбавлений суб'єктивності, він завжди об'єктивно і з «холодним розумом» дивиться на ситуацію. Відповідна освіта і досвід допомагають йому виділяти головне і вагоме, приводити потрібні аргументи.

Економія часу і коштів

Крім перерахованих причин, по яких участь адвоката необхідно в суді з точки зору позитивного результату у справі, існують і інші причини, пов'язані зі зручністю клієнта. Оформивши відповідне доручення на представництво інтересів в суді, Ви можете здорово заощадити свій час, гроші, а, головне, - нерви на відвідуванні суду. Адже адвокат може відмінно впоратися з завданням захисту Ваших інтересів і самостійно.