Основні помилки монтажу паркетної дошки

Цей вид підлогового покриття в даний час користується заслуженою популярністю через свою красу, екологічність, довговічність, та доступність. Однак всі ці позитивні якості не виявляться в повній мірі при відсутності грунтовного підходу до вибору і монтажу паркету.

Недалекоглядна економія

Придбання занадто дешевого матеріалу на стихійних ринках і в дрібних торгових точках може мати неприємні наслідки. Такі дошки часто мають різні фабричні дефекти (невідповідність розмірів, деформацію, плями, механічні пошкодження).

Матеріал може видавати огидний хімічний запах, викликаний використанням дешевого клею. Низькосортна підлога може не тільки швидко прийти в непридатність, а й стати причиною проблем зі здоров'ям. В такому паркеті міститися різні токсичні і канцерогенні домішки.

Щоб цього не сталося, купляйте товар тільки від відомих виробників, таких, як компанія "Паркет-Украина", про яку детальніше можна дізнатися ukraine-parket.com.ua. Ця паркетна дошка відрізняється високою якістю, відсутністю шкідливих і отруйних домішок і гіпоалергенність. Вона виготовляється з екологічно чистої високоякісної сировини на найновішому обладнанні.

Монтаж підлоги з паркетної дошки - це досить складний процес, тому не потрібно залучати до нього випадкових осіб. Тим більше не варто намагатися самостійно укласти покриття, не маючи досвіду і необхідного інструменту.

Що неприпустимо під час укладання паркетної підлоги

Ненадійне основа

На базову підлогу доводиться основне навантаження в процесі використання паркету. Так що від її стану залежить, як довго зможе прослужити нове покриття для підлоги. Основні вимоги до основи:

  • відсутність будь-яких нерівностей (допустиме значення - до 2 мм для широкої дошки);
  • сухість;
  • чистота.

Якщо паркет викладений на нерівну підлогу, незабаром він почне скрипіти, між дошками утворюються тріщини. Причому подібні неприємності трапляються навіть з дорогим настилом.

Відповідною основою вважається стяжка з самовирівнюваного складу. Коли вона застигає, її перевіряють будівельним рівнем. Перепади більше 2 мм шліфують. При необхідності використовують будівельну суміш повторно. Важливо залишати зазори між стіною і паркетом (не менше 8-10 мм). Це потрібно, оскільки деревині властиво звужуватися і розширюватися від коливань температури і вологості повітря.

Укладання на вологу основу

Якщо підлоги змінюються під час глобальних ремонтних робіт, нерідко основу вирівнюють цементними розчинами і фінішними сумішами. Стяжка з цементу повинна повністю застигнути, а час висихання залежить від використовуваних матеріалів і товщини основи.

Якщо застиг верхній шар, це ще не означає, що стяжка готова до подальших будівельних процедур. Слід дочекатися, поки застигне нижній шар. Інакше укладені паркетні дошки просочаться залишковою вологою, а краї дощок піднімуться.

В окремих ситуаціях спостерігається відшаровування декоративного нашарування паркету. Проблеми вдасться уникнути, якщо виділити достатньо часу для висихання стяжки. У холодний сезон приміщення рекомендується протопити, в тепле - провітрювати його кілька днів. Рівень зволоження повітря вимірюється спеціальним приладом (оптимальний показник для дерев'яної дошки - 2-3%).

Адаптація паркету

Деревина чутлива до високої вологості. З цієї причини фахівці не радять виконувати інші "мокрі" роботи (шпаклівка, грунтовка) одночасно з укладанням паркету. Також рекомендується зберігати дошку в приміщенні з низькою вологістю. Якщо проігнорувати ці правила, планки наситяться вологою і з часом почнуть всихати, тріскатися.

Згідно з правилами, дерев'яні настили монтуються в останню чергу, коли умови в кімнаті нормалізуються. Самим планкам також потрібна акліматизація. Тільки після цього можна вести розмову про якість матеріалу і стані укладання.

Виробники радять вистилати паркет при температурі 18-20 градусів. Допустима вологість становить 40-60%.

Низькоякісний клей / грунтовка

Коли паркетна дошка відривається від базової підлоги, а видимих ​​ознак деформацій немає, проблема полягає в клеючій речовині або грунтовці. На таких матеріалах краще не економити, тому що в кінцевому підсумку експлуатаційний термін настилу скоротитися.

Дерев'яні планки рекомендується укладати на однокомпонентні еластичні склади. Від дисперсійних сумішей слід відмовитися через наявність в них води. Двокомпонентний клей також не актуальний з огляду на те, що його складно відтерти.

Якість фінішного покриття

Завершивши монтаж паркету, його піддають циклюванню. Поверхня матеріалу заздалегідь очищається: в машину не повинен потрапити будівельне сміття і будь-які сторонні предмети. В ході процедури згладжується верхній шар дошки. Однак важливо рівномірно розподілити навантаження, щоб не "зняти" зайве. Результатом помилки виявиться погіршення декоративних і робочих характеристик паркету.