Що потрібно знати про вид на проживання в Україні

Іноземцям, які хочуть перебувати якийсь час на території України, необхідно оформити для цього один з дозвільних документів. Для короткострокового перебування підійде віза, а ось в тих випадках, коли іноземець планує перебувати в Україні тривалий термін, йому знадобиться оформити посвідку (вид) на проживання (скор. ВНП).

ВНП ділиться на два основних типи - тимчасове і постійне. Між собою ці види відрізняються часом дії, а також правами, які надає ВНП.

Посвідка на тимчасове проживання дає право іноземцю перебувати в Україні не більше 1-3 років, а постійний ВНП не обмежує тимчасових рамок, фактично прирівнюючи в правах зарубіжного гостя з особами, які мають громадянство України. Правда, деякі відмінності все ж залишаються. Наприклад, ніколи іноземцю не нададуть право голосу на важливих зборах і не дозволять оформляти на себе земельні ділянки.

Детальніше про тимчасовий вид на проживання в Україні ви дізнаєтесь на сайті yrin.com., а фахівці компанії ЮРИНКОМ допоможуть вам оперативно і без зайвих переплат пройти цю процедуру. 

Оскільки в більшості випадків іноземці отримують тимчасовий ВНП, щоб потім все одно оформити постійний, то варто детальніше розглянути, що таке постійний вид на проживання в Україні, кому він потрібен і як його отримати.

Кому потрібен постійний ВНП

В першу чергу зрозуміти, що таке постійний вид на проживання в Україні, необхідно іноземцям, переслідують такі цілі:

  • Законно проживати на території української держави тривалий строк, що не позбавляючись від наявного іноземного громадянства.
  • Вільно виїжджати і в'їжджати в Україну, не будучи обмеженим у строках перебування або кількості разів для перетину кордону.
  • Оформити документ, що дозволяє перетинати кордон України без оформлення візи.
  • Зайнятися в Україні підприємницькою діяльністю або зайняти посаду на українському підприємстві без отримання попередніх спеціальних дозволів.
  • Стати активним учасником інвестиційної або громадської, релігійної або культурної, трудовий або освітньої діяльності.
  • Возз'єднати сім'ю, коли один з подружжя або дітей вже оформили українське підданство або мають постійний ВНП.
  • Вкласти гроші в покупку нерухомості, не сплачуючи додаткових податків і зборів, як іноземець без постійного місця проживання.
  • Використовувати всі основні права і гарантії української держави.

Скільки дозволено перебувати в Україні без постійного місця проживання

Не оформивши ВНЖ, іноземцю дозволено перебувати в Україні в сумі не більше 90 днів з 180-денного дозволеного терміну. Використовувати цю норму він може цілком одноразово або за кілька приїздів - шляхом накопичення. В тому і в іншому випадку після того, як закінчаться зазначені 90 днів, іноземцю якийсь час з залишився періоду в 180 днів в'їзд в Україну буде заборонений.

Відповідно, якщо в планах іноземного громадянина перебувати в країні довший ніж 90 днів період, то йому ніяк не обійтися без оформлення посвідки на проживання. Наведені тут норми перебування діють в Україні з 2012 року.

Що собою являє ВНП

З огляду на вищенаведені моменти, іноземцю слід засвоїти, що таке постійний вид на проживання в Україні. Справа в тому, що під ВНП мають на увазі і статус іноземного громадянина, і безпосередньо документ - спеціальне посвідчення, яке відображає особисті дані закордонного гостя і штамп з місцем його прописки в Україні.

При оформленні ВНП іноземцю не потрібно відмовлятися від має у нього громадянства зарубіжної держави, але якщо він в майбутньому планує отримати підданство України, то зробити це рано чи пізно все-таки доведеться.

Оформляють ВНП в регіональному відділенні ДМС за місцем майбутньої приписки іноземця в Україні. Як і в будь-якій державі, отримання посвідки на проживання - це складний процес, що вимагає знання багатьох бюрократичних нюансів і правових аспектів. У зв'язку з цим кожному, хто слабо уявляє, що таке постійний вид на проживання, але хоче його отримати в короткі терміни і з найменшими клопотами, варто відразу звернутися за консультацією та допомогою в спеціалізовані юридичні фірми. В такому випадку іноземний громадянин гарантовано отримає очікувану, в той час як спроби зробити все самому можуть привести до помилок, які ускладнять або зроблять неможливим оформлення ВНП в майбутньому.

Подаючи документи на реєстрацію ВНП, потрібно розуміти, що в поєднанні з отриманням дозволу на міграцію такого документа можна чекати близько року. При цьому в деяких випадках рішення органів ДМС буде негативним. Як правило, відмовляють у видачі ВНП, коли іноземець допустив помилки в заяві або поданих документах, несе загрозу національній безпеці країни або її громадському порядку, є носієм небезпечних захворювань або не надав достатніх доказів, що підтверджують наявність вагомих підстав.

Права і обов'язки іноземця з ВНП

Отже, вже розуміючи, що таке постійний вид на проживання, слід зазначити - при його отриманні іноземний громадянин отримує все гарантовані українською державою своїм громадянам права. Правда, за деякими винятками, зазначеними в другому абзаці. Тобто йому не дозволять голосувати і оформляти на себе земельні наділи.

Зате він може вільно працевлаштуватися, не оформлюючи для цього спеціального дозволу, яке необхідно іноземцям з тимчасовим дозволом на проживання, але не потрібно для оформили ВНП. Також він може брати кредити в банках, відкривати візи для відвідування інших держав і т. д.

Але, отримавши ВНП, іноземець набуває не тільки права, які українська держава гарантує своїм громадянам, але і обов'язки. Зокрема, отримавши на руки посвідчення ВНЖ, іноземець зобов'язується протягом 10-денного терміну зареєструвати місце проживання в Україні, поставити в посвідчення ВНЖ штамп і показати його представникам органу ДМС, де було видано посвідчення постійного виду на проживання.

При досягненні вікового порога в 25 і 45 років іноземець зобов'язаний відвідати органи ДМС, щоб її співробітники оновили документ, вклеївши в нього актуальне фото іноземного громадянина.

Крім того, іноземець, який проживає в Україні на підставі постійного ВНП, зобов'язаний платити податки з прибутків, отриманих на території української держави, а також дотримуватися всіх його закони і поважати звичаї.