Між Ізраїлем та Польщею розпочався конфлікт після ухвалення закону про закриття реституції воєнного майна

14 серпня 2021 року президент Польщі Анджей Дуда підписав поправку до Кодексу адміністративного судочинства. Існує припущення, що новий закон зможе помітно ускладнити процес повернення втраченого унаслідок Другої світової війни майна євреям. В Ізраїлі швидко відреагували на нову поправку – уряд країни назвав закон антисемітським та вирішив на невизначений термін відкликати з території Польщі свого представника у Варшаві Тала Бен-Арі Яалона.

Що відомо про новий закон?

14 серпня новини в світі сконцентрувались на реакції Ізраїля щодо поправки, підписаної урядом Польщі. Справа в тому, що під час Другої світової війни та безпосередньо після неї нацистська Німеччина і надалі комуністичний уряд Польщі привласнили майно проживаючих на території країни євреїв.

Новий закон стверджує, що усі претензії на повернення майна можуть бути розглянуті виключно протягом 30 років. А оскільки події відбувалися більше 70-ти років тому, велику кількість вимог від євреїв відтепер буде заблоковано.

Уряд Ізраїлю відразу надав свою реакцію на нову поправку і назвав новий закон, прийнятий польським президентом, аморальним та антисемітським. Про це на прес-конференції заявив Міністр закордонних справ Яір Лапід.

Втім, Ізраїль не відкликав польського посла Марека Магеровського, зазначивши що він може залишатись на території країни до кінця літа та використати цей час для вивчення проблем Голокосту і пояснення полякам наслідків, які досі відчувають на собі жертви геноциду.

Також ж нову поправку не підтримали:

  • Прем'єр міністр Ізраїлю Нафталі Беннетт;
  • уряд Сполучених Штатів Америки.

У той час президент Польщі впевнений, що новий закон зможе нарешті покласти кінець тривалому хаотичному процесу повернення конфіскованого майна. Річ у тім, що за останні роки з'явилося багато випадків корупції під час реституції воєнного майна. Так, наприклад, було зафіксовано хабарництво задля отримання права власності.

Насправді ж претензій до повернення майна, які висувають євреї, не так багато, якщо порівнювати їх з аналогічними заявами, які подають поляки. Саме це стало основною причиною підтримки нового закону урядом, Сеймом і Сенатом Польщі. Поправку підписали навіть представники опозиції.

На рішення Ізраїля змінити принцип роботи дипломатичного представництва у Варшаві польський уряд відреагував доволі негативно. Міністерство закордонних справ Польщі назвало такі дії шкідливими для побудування відносин між двома державами.