Поради по вибору кухонного змішувача

Де в квартирі використовується найбільше води? Безперечно, в кухні. Важко підрахувати, скільки разів на день ми вмикаємо і вимикаємо водяний змішувач, цифра буде солідною, а тому цей аксесуар повинен бути максимально функціональним і довговічним.

На що звернути увагу при виборі кухонноно змішувача, читайте в сьогоднішній статті, а в інтернет-магазині https://ckl.com.ua ви зможете знайти найбільш оптимальну під свої потреби модель, а також іншу якісну сантехніку по доступній вартості.  

Матеріал змішувача

Корпус змішувачів зазвичай виробляють з:

  • латуні;
  • нержавіючої сталі;
  • граніту;
  • кераміки;
  • силуміну.

Латунь практична, їй не страшний негативний вплив води, на поверхню практично не «налипають» мінеральні відкладення.

Нержавіюча сталь доступна за ціною, має приємний зовнішній вигляд. Матеріал відрізняється міцністю і зносостійкість, зберігає колір протягом довгого часу. Кран з нержавійки може бути стилізований під мідь, бронзу, золото.

Гранітні змішувачі мають гарний респектабельний дизайн. Втім, змішувачі з натурального каменю коштують не дешево і рідко зустрічаються на ринку. Альтернативою дорогим конструкціям з натурального каменю можуть бути змішувачі з латуні з гранітним напиленням, такі моделі мають відмінні експлуатаційні характеристики, до того ж, ідеально поєднуються з мийками з штучного каменю.

Керамічні змішувачі витримують перепади температур, не забруднюються, догляд за таким пристроєм мінімальний. Однак, змішувачі з кераміки вимагають дбайливого до себе ставлення, матеріал досить крихкий і боїться механічних пошкоджень.

Недорогі змішувачі виробляють з силуміну, але особливою довговічністю вони не володіють, матеріал являє собою сплав з алюмінію і кремнію. Змішувачі з силуміну підійдуть для дачі або як тимчасовий варіант.

Конструктивні особливості

Змішувачі поділяють на:

  • одноважелі;
  • двовентильні;

Змішувачі з одним важелем купують найчастіше. Управління тут відбувається за допомогою тільки одного важеля, а налаштовувати воду і її температуру можна хоч одним пальцем. До речі, пристрої ще й економічні: подача води припиняється просто моментально, так і на настройку температури не йде багато часу.

Двохвентильні змішувачі мають два важелі - один для подачі холодної води, інший для гарячої. Раніше такі крани стояли в кожному будинку, зараз же все більше людей вважають за краще одні важелі конструкції. Двохвентильні змішувачі підійдуть для кухні в класичному стилі або ретро. 

Запірний клапан - внутрішня деталь, що керує потоком води. Одноважільні і двохвентильні змішувачі мають різні конструкції:

У одноважільних моделях встановлені картриджі, їх механізм може бути кульовим, керамічним і пластиковим. Кульовий картридж має непогані характеристики, але якщо використовувати його нечасто, він може несильно (або сильно!) «заїдати». Керамічний більш довговічний, може служити до 10 років, мінус - кераміка не витримує попадання твердих частинок, тому з часом протирається і вимагає заміни; пластиковий картридж на змішувач недорогий, але і прослужить зовсім недовго.

Двохвентильні змішувачі оснащені кран-буксою, а також гумовою або керамічною прокладкою. Гумова не розрахована на довгий час служби, а керамічна, навпаки, більш зносостійка і моментально «замикає» воду, вентиль при цьому досить прокрутити на 90 градусів.

Особливості термостатичних змішувачів

Змішувач з термостатом здатний підтримувати постійну температуру і потік води. Зручно це в тих випадках, коли в водопроводі виникають постійні скачки тиску і температури. Таким чином, коли ви миєте руки або посуд, шансу обшпаритися окропом просто не буде.

Змішувач оснащується двома регуляторами, один з них відповідає за тиск, інший за температуру води. Виглядати вони можуть як вентилі, важелі або рукоятки. Управління може бути електронне, або механічне. Для електронного управління потрібно розетка, також є моделі, що працюють від батарейок. Налаштовується термостат сенсорно.

Механічне управління звичайнісіньке, всі налаштування робляться вручну.

Працює термостат наступним чином: всередині корпусу знаходиться спеціальний термоелемент, він «спостерігає» за температурою води. Якщо вона охолоджується або нагрівається більше заходів, він миттєво реагує і відновлює баланс. Якщо ж, наприклад, перестає надходити холодна вода, термостат просто перекриває весь потік.