Домен для сайту: призначення і структура

Домен - це онлайн-адреса сайту, місце його розміщення в інтернеті. З технічної позиції доменна адреса - запис в базі даних. Коли користувач вказує в пошуковому рядку доменне ім'я, комп'ютер розуміє, який сайт необхідно показати і за якою адресою відправити запит.

Навіщо потрібні доменні імена

Будь-сайт - це набір веб-сторінок, які містять контент (тексти, зображення, файли і інші відомості). Сторінки разом з усім вмістом зберігаються на веб-сервері - реальному комп'ютері. Доменне ім'я - адреса розміщення цих сторінок. Коли ми вбиваємо в пошуковий рядок домен, браузер розуміє, де шукати потрібний сервер. Реєстратори - це компанії, акредитовані для реєстрації нових доменних імен і продовження вже існуючих. Реєструвати домени потрібно тільки у акредитованих реєстраторів, зокрема тут, ви зможете скористатися послугами сервісу BestName. 

Раніше адреси сайтів вказували цифрами. Щоб знайти сайт, користувач вводив IP-адреса - комбінацію з чотирьох чисел, розділених крапками. Але якщо комп'ютер може запам'ятати будь-яку кількість числових комбінацій, то людям важко утримати в голові кілька сотень IP-адрес. Тому цифри замінили на текстові імена.

Завдання доменного імені - спростити запам'ятовування адреси сайту. Саме тому в якості домену краще вибирати коротке і добре запам'ятоване слово або словосполучення.

Домен також застосовують:

  • Для настройки пошти. Наприклад, ви придбали адресу company.com. Якщо налаштувати корпоративну пошту, користувачі зможуть писати вам на email contact@company.com. З цієї пошти можна відправляти масові листи через сервіс email-розсилок.
  • Для паркінгу. Наприклад, ви почали розробку сайту, але побоюєтеся, що потрібну адресу хтось займе раніше. Придбайте домен, а потім розмістіть на ньому банер з повідомленням про швидкий запуск ресурсу.
  • Для переадресації. Вона допомагає направляти відвідувачів на інший сайт або сторінку. Наприклад, після редизайну домен сайту змінився. Щоб не втрачати відвідувачів, налаштовують переадресацію - коли користувач вказує адресу старого сайту, браузер автоматично відкриває новий сайт.

З чого складається доменне ім'я

Домен складається мінімум з двох рівнів або частин, відокремлених один від одного крапками. Розташовані домени за ієрархією справа наліво: третього рівня, другого рівня, першого рівня. Ієрархічний порядок дозволяє браузеру оперативно визначити шуканий сервер і відповідний запит сайт. Завдяки ієрархії функціонує DNS (система доменних імен).

Перший рівень

Частина імені, зазначена справа від останньої точки - домен першого рівня, доменна зона або домен верхнього рівня (TLD). Наприклад, site.com

При реєстрації вибирають доменну зону з доступних варіантів. Докладний перелік доменів першого рівня вказано на сайті адміністрації інтернет-адрес (IANA). Реєстрацію доменів першого рівня контролює міжнародна організація ICANN. Вона зберігає і розподіляє загальну базу доменних імен.

Домени першого рівня поділяють на два основних типи:

  • Географічні - національні домени верхнього рівня (ccTLD). Для них використовують лише дві літери з урахуванням міжнародного коду країни. Наприклад, .eu - Євросоюз, .ru - Росія, .ua - Україна. Такі домени найчастіше позначають гео-приналежність сайту. Однак не існує заборони на застосування невідповідного розширення. Іноді для економії вибирають недороге доменне ім'я який-небудь невеликої країни.
  • Тематичні - загальні домени верхнього рівня (gTLD). Теоретично, вони позначають тематику сайту. Наприклад, .com - комерція, .military - військовий, .gov - урядовий. Але ніхто не перевіряє, чи відповідає gTLD якими-небудь критеріями. Хоча існують і домени обмеженого використання. Так розширення .int застосовують виключно для доменів міжнародних організацій.

Другий рівень

Зліва від останньої точки - домен другого рівня, він же - основний (материнський). Основний домен - унікальна комбінація з букв і цифр, придумана як назва сайту. Обраний домен другого рівня спочатку перевіряють на унікальність і лише потім реєструють. Другий і всі наступні рівні підвідомчі реєстратору доменів. Це організація, яка акредитована ICANN. Вона може реєструвати нові домени і продовжувати вже існуючі.

Третій рівень

Зліва від основного домену (від передостанньої точки) розташований домен третього рівня - піддомен або субдомен. Піддомени ділять сайт на відокремлені розділи. Наприклад, щоб відкрити блог, люди можуть ввести піддомен і відразу перейти до відповідного розділу, минаючи головну сторінку (blog.site.com.)

Піддомени роблять структуру ресурсу більш зрозумілою. З ними не потрібно створювати додаткові адреси для розділів на сайті. До того ж, пошукові системи окремо індексують розділи - їх можна окремо просувати у видачі. Власник домену другого рівня має право утворювати необмежену кількість доменів третього рівня.

Відповідно до наведеної ієрархією можна складати домени наступного рівня. Частина, розташована зліва від третього рівня домену, буде четвертим рівнем.