Корисні поради по установці каркасного басейну

Відпочинок біля води з сім'єю або з друзями, як відомо - кращий спосіб провести час в спекотний день, а насолоджуватися свіжою ніжною водичкою можна навіть під вікнами дачі, чи власного приватного будинку.

Відмінний варіант - встановити каркасний басейн, на сайті https://intex-bassein.com.ua/karkasn-basejni можна замовити таку конструкцію.

Коли на вашій ділянці з'явиться водоймище, ви відразу відчуєте його переваги. Володіння особистим басейном - справжня привілей! Оцініть самі:

  • Якраз біля будинку. Нема потреби довго йти до водойми, чи тратитись на проїзд, не доведеться шукати місце на загальному пляжі в натовпі інших відпочиваючих. Своя водойма поруч, і ви можете купатися там один, з сім'єю, друзями, а стороннім вхід заборонено.
  • Ідеальна вода. У річках вода часто каламутна, забруднена, в ній можуть бути шкідливі бактерії. У себе в водоймі ви особисто зможете завжди контролювати чистоту води і будете впевнені: купання безпечно, ніякі захворювання і інфекції не загрожують вашій родині. Крім того, ви самі можете регулювати бажану температуру води. Каркасний басейн у дворі не встигає охолонути в разі короткочасного літнього похолодання, а на жарі прогрівається за лічені години. Для дітей воду можна зробити тепліше за допомогою спеціального нагрівача. Ніяких перешкод для задоволення від купання!
  • Оптимальна глибина. Якщо у вашій родині є діти, які не вміють добре плавати, то на річці ви переживаєте за їх безпеку: чи неглибоко малюки зайшли в воду, чи немає на дні ям, чи не сильна течія? Де вже там розслабитися і відпочити самому! Особистий басейн ви оберете потрібної глибини, а діти будуть завжди на виду, в безпечної близькості до будинку. А якщо ви хочете влаштовувати запливи на глибині, можете вибрати велика водойма для дорослих.
  • Це більше, ніж просто водойма. На річці за містом, як правило, купаються тільки вдень. А на своїй ділянці, зробивши освітлення, ви зможете влаштовувати запальні вечірки з друзями і вночі. В особистій водоймі можна ще й пограти в будь-який час.

Отже, що ж таке каркасний басейн? Він являє собою збірний металевий каркас з рамних трубок з натягнутою на нього ПВХ-матерією. Щоб встановити його, не потрібно наймати за десятки тисяч рублів робочих, спецтехніку, рити глибокий котлован, потім заливати всю яму бетоном і викладати кахельною плиткою. Можна все зробити швидко і без сторонньої допомоги!

Вибираємо місце для басейну на ділянці

У цій справі потрібно враховувати ряд важливих факторів

  • Вибір майданчика - важливий момент. Разом з водою штучна водойма може важити кілька тонн. Якщо встановити його в невідповідному місці, наприклад, на м'якому грунті, конструкція може осісти в землю, на ділянці з ямками і буграми - деформуватися. Тоді вода витече, і доведеться все переробляти, та ще й грядки можуть постраждати. При установці басейнів для дачі рекомендується враховувати наступні моменти.
  • Джерело води. Подбайте заздалегідь про те, звідки будете наливати воду. Чи не занадто далеко водопровідний кран або свердловина? Адже вам буде важливо не тільки встановити водойму, а й наповнити його, а це - половина успіху. Якщо конструкція буде далеко від крана, довжини вашого шланга може не вистачити, і доведеться купувати новий.
  • Розташування місця. По можливості вибирайте відкриту ділянку на узвишші, тоді сонце швидше прогріє воду. Добре, якщо поруч немає чагарників і дерев - гострі коріння не зашкодять водойму, листя не нападають в воду. Ні поблизу зростаючих солодких ягід - теж плюс! Мурахи і інші комахи не влаштують на місці вашого відпочинку «пішохідні стежки».
  • Рельєф поверхні. Площа ділянки повинна збігатися з габаритами басейну. В цьому місці необхідно скосити траву. Розчистивши землю, переконайтеся, чи рівний майданчик. Якщо на ньому є ямки і горбки, перекопайте землю лопатою і розрівняйте. На рівному грунті тяжкість води розподілиться рівномірно, дно не деформується, не протече. Грунт не повинен бути занадто пухким, інакше конструкція просяде під тиском води. Якщо грунт недостатньо твердий, наприклад, торф'яної або піщаний, краще спорудити поміст з дощок і бруса, на ньому і встановіть каркасний басейн.

Ще раз уважно вивчіть обраний майданчик: чи відповідає він всім вимогам? Адже правильно підготовлене місце - запорука того, що у водоймі буде комфортно купатися, і прослужить він довго.

Зверніть увагу і на територію навколо: чи достатньо залишилося вільного місця? Можливо, ви захочете викласти декоративною плиткою доріжки на підході до басейну, розбити альпійські гірки або поставити садові меблі для відпочинку і розкласти поруч шезлонги. За розмірами майданчик біля води повинен відповідати вашим задумам. Після підготовки місця можна приступати до основних робіт.

Чи треба поглиблювати резервуар в землю?

Рішення залежить від обсягу вашого басейну і від того, чи плануєте ви залишати його на ділянці зиму. Чим водойма більша, тим складніше буде щороку збирати і розбирати його, сушити, переносити по ділянці. Буде потрібно занадто багато часу і зусиль. Великі конструкції доцільно залишати в саду цілий рік, а щоб дно чаші не пошкоджується від заморозків, треба ретельніше готувати під нього жорстку основу. Далі розглянемо, які варіанти підготовки актуальні для конструкцій з різними габаритами.

  • Невеликий резервуар об'ємом до 500 літрів (для купання дітей). Таку компактну конструкцію легко прибирати на зиму, тому її ставлять зазвичай тільки на купальний сезон і в землю не заглиблюють. Вона встановлюється прямо на поверхню грунту. Перед цим під басейн рекомендується підстелити спеціальний непромокальний настил з ПВХ. Він ізолює дно резервуара від землі, щоб під ним не накопичувалася волога і не підгнивала відростила трава.
  • Водойма, розрахована на об'єм води до 5 тисяч літрів. Такий резервуар теж, як правило, не залишають в зиму. Але він важче, ніж дитячий басейн, і в звичайний грунт може просісти. Тому рекомендується встановлювати його на спеціально підготовлений майданчик. Для цього лопатою зрізають грунт на 3 - 5 см, місце зрізу засипають піском на одному рівні з поверхнею землі. Пісок необхідний ще тому, що не дасть проростати коріння рослин, швидше вбере і висушить вологу, ніж звичайний грунт. Після підготовки майданчика на неї кладуть килимок ПВХ і зверху розміщують водойму.
  • Конструкція об'ємом до 50 тисяч літрів. Майданчик під неї грунтовно поглиблюють в землю, так як таку модель недоцільно розбирати на зиму. Для цього потрібно викопати яму глибиною приблизно в одну третину висоти.