Як вибрати парник і теплицю

Кожен садівник-любитель прагне отримати якісну ранню продукцію овочів на своїй ділянці. Для здійснення даної мети ми вдаємося до різних технологій вирощування і хитрощів, але все ж вирішальним фактором для отримання якісної ранньої продукції є місце де ми власне плануємо вирощувати наші овочі.

На сьогоднішній день як на вітчизняному, так і на зарубіжному ринку представлені безліч варіантів різних видів парників і теплиць, які розрізняються між собою розмірами, формами і матеріалами з яких вони виготовлені. Зокрема, на сайті https://zniva.com.ua/parniki/ можна по найкращій вартості замовити різної довжини якісні парники.

 

Але, на що в першу чергу варто звертати уваги при виборі даних садових конструкцій?

Вибір каркасу 

Насамперед при виборі парника чи теплиці слід звертати уваги на каркас з якого, власне, влаштовані вони. Каркас - це основа і показник якості та довговічності.

На сьогоднішній день каркаси для теплиць і парників виготовляють з наступних матеріалів: дерево, метал, пластик і сплави легких металів (алюміній, зокрема). У кожного з цих матеріалів є як позитивні, так і негативні сторони.

Алюмінієвий каркас

При купівлі парника або теплиці з алюмінію Ви отримуєте естетично красиву форму, нержавіючу поверхню і можливість без особливих зусиль переміщати конструкцію, так як маса такої теплиці буде відносно невеликою якщо порівнювати її наприклад з металевим каркасом або каркасом виготовлених з дерев'яних брусів.

Але все ж у даного матеріалу є недоліки, які характеризуються зниженою міцністю і хиткістю конструкції при сильних поривах вітру і в зимову пору року, через що для даної теплиці необхідно більш ґрунтовно готувати фундамент і в разі необхідності прив'язувати її до стовпчиків або металевих каркасів.

Дерев'яний каркас

При виборі каркаса теплиці з дерев'яних брусів Ви отримуєте екологічно чистий і відносно дешевий варіант виконання Вашої теплиці, але довговічність даного обладнання досить сумнівна, так як даний матеріал більшою мірою схильний до гниття і поломок.

Сталевий каркас

Сталевий каркас теплиці виготовлений з оцинкованого металу товщиною не менше 0,8 мм найбільш підходящий варіант якщо Ви бажаєте придбати парник або теплицю раз і на багато років. Міцність і довговічність даного матеріалу не залишає сумніву. Саме з цієї причини більшість виробників якісних парників і теплиць зупинили свій вибір саме на донному матеріалі.

Єдиним недоліком є ​​тільки ціна за дане обладнання, але якість і термін експлуатації даної теплиці при правильній експлуатації може перевищувати від 10 до 25 років.

Вибір покрівельного матеріалу

Сьогодні основною популярністю користуються покривні матеріали для теплиць зі скла, поліетилену і полікарбонату. Кожен з даних матеріалів має як позитивні так і негативні особливості про які більш докладно ми зараз і поговоримо.

Скляне покриття

Скляне покриття для теплиць добре справляються з своєю функцією зберігаючи тепло, пропускаючи сонячне світло і достатньо прості в догляді, так як для їх очищення досить лише періодично протирати запітнілі або забруднені поверхні скла.

Але в ряду даних переваг у скляних парників і теплиць існують такі недоліки:

  • Не пропускають ультрафіолетові промені сонця;
  • Через важку вагу скла необхідний потужний каркас парника або теплиці;
  • Крихкість матеріалу і ризик підвищеного травмування при випадковому розбиванні скла;
  • Досить трудомісткий процес заміни розбитих, чи тріснутих листів.

Поліетиленова плівка

Використання поліетиленової плівки в якості покривного матеріалу парників і теплиць, як і у випадку з скляним покриттям має ряд позитивних і негативних факторів. Головною перевагою даного матеріалу є його відносно низька вартість, що і стало, швидше за все, основною причиною настільки сильної любові всіх дачників до даного матеріалу.

Поліетиленова плівка проста у використанні, відмінно пропускає світло і чудово справляється з функцією збереження тепла для рослин. Але недоліки притаманні і даного виду покриття:

  • Скупчування великої кількості конденсату на поверхні плівки, що може стати основною причиною появи грибкових захворювань рослин.
  • Довговічність даного матеріалу досить спірне питання і Ви повинні бути готові знову і знову з року в рік при необхідності оновлювати покриття Вашого парника або теплиці.

Стільниковий полікарбонат

Сучасною альтернативою поліетиленових і скляних покриттів є полікарбонат. Що ж являє собою цей самий полікарбонат?

Стільниковий полікарбонат - це прозорий двосторонній пластик між двома порожнинами якого (в сотах) знаходиться повітря.

Основні переваги даного матеріалу:

  • Відмінна міцність, а отже і довговічність матеріалу. Виготовлені з полікарбонату теплиці відмінно справляються з будь-якими погодними умовами і зовсім не бояться граду і поривів вітру;
  • Прекрасний зовнішній вигляд;
  • Легка вага конструкції що дозволяє переміщати теплицю в разі необхідності ;
  • Полікарбонат відмінно зберігає тепло;
  • Світлопроникність даного матеріалу забезпечить відмінне освітлення для ваших рослин.