Що потрібно знати про тести на COVID-19

Останнім часом в світі з'являються все більше тестів, здатних визначити наявність в організмі коронавірусу SARS-CoV-2. Давайте спробуємо розібратися у всьому цьому.

На сьогоднішній день існує три основних види досліджень, у кожного з яких - свої цілі і призначення.

ПЛР тест

Полімеразна ланцюгова реакція (ПЛР) - високочутливий метод діагностики для виявлення коронавірусної інфекції. Дослідження показує наявність генетичного матеріалу вірусу - РНК (рибонуклеїнової кислоти). Щоб зробити цей тест, потрібно взяття мазка з носоглотки або ротоглотки. А на сайті https://eurotest.com.ua/covid-19/ ви дізнаєтесь про херсонський медичний центр "ЄвроТест", де можна зробити ПЛР, та інші тести. 

ПЛР-дослідження підходять для виявлення вірусу на ранніх стадіях, з першого дня зараження, а так само для того, щоб зрозуміти є людина носієм, чи ні. Тест виконується в спеціальній лабораторії і займає від 12 годин до 2-х днів. Застосовуваний сьогодні ПЛР тест відрізняється високою точністю і специфічністю, і вважається золотим стандартом при діагностиці інфекції у всьому світі.

Відсутність генетичного матеріалу збудника означає, що людина не була інфікованою на момент взяття аналізу. Для підтвердження або виключення наявності інфекції тест виконується повторно через 10 днів.

Однак можливі і негативні відповіді навіть при наявності симптомів, схожих з COVID-19. Причини цього можуть бути наступні: невелике вірусне навантаження (мала кількість вірусу в біоматеріалу), пізні стадії захворювання (вірус вже спустився в легені з верхніх дихальних шляхів), людський фактор (недотримання правил підготовки до дослідження, порушення при заборі біологічного матеріалу).

Аналіз на вірусний антиген

Даний тест виявляє вірусний антиген, коли у пацієнта за допомогою стерильного зонда береться мазок з носоглотки. Даний вид аналізу проводиться за допомогою спеціальних експрес-тестів і називається імунохроматографічний аналіз (ІХА). Вірусний антиген - це білки, що входять до складу вірусу, які розпізнаються імунною системою.

Відсутність вірусного антигену означає і відсутність у людини інфекції. Тест на антиген простий, він може бути проведений безпосередньо на прийомі у лікаря і результат можна отримати через 15-30 хв. Але він не завжди може бути точним. Експрес тест на вірусний антиген показує найбільшу ефективність у людей з високим вірусним навантаженням, що є "суперрозповсюджувачами", здатними заразити велику кількість інших людей.

Так як, даний тест не призначений для кількісного визначення або розрахунку концентрації антигену SARS-CoV-2, то для більш точного визначення імунного статусу рекомендується проводити подальші тести з використанням інших методів.

Аналіз на антитіла (IgM і IgG)

Антитіла або імуноглобуліни (Ig) - це «супергерої» нашого організму від різних вірусів, бактерій та інших інфекційних агентів. Наша імунна система настільки розумна, що при вторгненні в наш організм збудників різних інфекцій вона починає виробляти специфічні білки, мета яких - «знищити» і «запам'ятати» цю інфекцію. При повторній зустрічі зі збудником, антитіла виробляються швидко і в більшій кількості, і можуть нейтралізувати цей мікроорганізм без всяких наслідків для організму.

IgM і IgG - це антитіла, які виробляються в організмі в результаті його контакту з вірусом. IgM виробляються на самому початку захворювання і свідчать про триваюче захворювання. IgG з'являються, коли людина вже подолала інфекцію, і залишаються досить довго після хвороби. Їх наявність говорить про перенесене захворюванні і рішення, яке формується імунітет.

ІФА тест може пройти кожен, хто бажає якомога швидше дізнатися свій імунний статус по відношенню до нової коронавірусної інфекції і при цьому не має симптомів захворювання.