Про переваги газобетону

Газобетон - це надійний, перевірений часом будівельний матеріал. За свою більш ніж вісьмидесятилітню історію газобетонні блоки знайшли застосування у всіх типах конструктивних елементів будівель і споруд різного призначення.

Цей універсальний матеріал використовується для зведення несучих і не несучих стін, для виготовлення армованих плит перекриттів і покриттів і в якості теплоізоляції. Характерні особливості пористого бетону - відмінна теплоізоляція, пожежна безпека, довговічність і економічність - поряд з досить доступною вартістю роблять його вельми конкурентоздатним на сучасному ринку будівельних матеріалів. У цьому ви зможете переконатися на сайті https://betonera.ua/ua/products, порівнявши газобетон ціну з іншими будматеріалами зі схожими показниками. 

Розглянемо перелічені переваги більш докладно.

Переваги при будівництві

При середній щільності 300-500 кг/м3, міцність газобетонних блоків становить 2,0-2,5 МПа, що дозволяє їх застосовувати для несучих стін висотою 3-5 поверхів, а також для самонесучих стін каркасних будинків будь-якої поверховості. Таким чином, газобетон може застосовуватися практично у всіх типах будівель різного призначення. Низька щільність матеріалу дозволяє економити, по-перше, на вартості транспортних послуг з доставки та розвантаження продукції. По-друге, низька щільність газобетону в огороджувальних конструкціях, означає менше навантаження на фундамент і каркас будівлі, що, в свою чергу, визначає меншу витрату матеріалів і меншу вартість будівництва.

Низька теплопровідність матеріалу забезпечує необхідні нормативи по теплозахисту в будь якій регіону України при товщині зовнішньої одношарової стіни 300-375 мм. При цьому додаткове утеплення зовнішніх стін не потрібно. Така, відносно невелика, товщина стін дозволяє зменшити ширину стрічки фундаменту, заощадивши забудовнику чималу суму грошей.

Точна геометрія блоків дозволяє вести кладку на клейовому розчині з товщиною шва 2-3 мм. Ця технологія дозволяє досягти ряд переваг перед традиційною кладкою на розчин з товщиною шва 10-15 мм. По-перше, в кладці усуваються "містки холоду", при цьому теплоізоляція стін підвищується на 20-30%. По-друге, норма витрати клею в 5-6 разів нижче норми витрати розчину, що дозволяє економити на вартості кладки складу. По-третє, рівна поверхня блоків і тонкий шов кладки забезпечують рівну поверхню стін, виключаючи тим самим їх подальше вирівнювання. У сукупності це дає суттєвий економічний ефект.

Важливим позитивним фактором є і висока швидкість монтажу газобетонних блоків, яка визначає трудовитрати при будівництві. По-перше, блоки мають великий формат. Один блок замінює відразу близько 18 одинарних цегл. По-друге, наявність системи "паз-гребінь" і монтажного захоплення полегшують процес кладки і перенесення виробів. По-третє, кількість зведення рядів кладки не обмежуються швидкістю затвердіння клею, на відміну від розчину. Терміни зведення стін при цьому істотно скорочуються.

І нарешті, відмінна оброблюваність виробів з газобетону. Вона дозволяє втілювати в життя найсміливіші архітектурні задуми при мінімальній кількості технологічних процесів, знижувати матеріаломісткість при будівництві. Цей вигідно відрізняє газобетонні блоки, скажімо, від крупнопорізованої кераміки. Завдяки чистій поверхні блоків подальше обштукатурювання стін не вимагає додаткових заходів на відміну, наприклад, від пінобетону, а пориста поверхня забезпечує хорошу адгезію, на відміну від силікатної цегли

Перевага при експлуатації

Низька теплопровідність газобетону забезпечує високий термічний опір огороджувальних конструкцій, малі тепловтрати і витрати енергії на обігрів. Стіни володіють великою тепловою інерцією, швидкість теплопередачі в них менша, ніж в цегляних або керамзитобетонних конструкціях. Високі теплоакумулювальні властивості пористого бетону забезпечують стабільну температуру всередині приміщення при значних перепадах зовні.

В умовах холодного клімату це сприяє підвищенню робочого комфорту і економить енергію на опалення. В теплих кліматичних умовах масивні конструкції перешкоджають проникненню тепла у внутрішні приміщення, так як самі поглинають його. Навіть, якщо сонячні промені розпалюють дах, внутрішня температура будівлі досягає своїх максимальних значень лише через сім-вісім годин, але і тоді повітря не нагрівається до значень, типових для будов з інших традиційних матеріалів. Це, природно, значно підвищує робочий комфорт.