Домени: історія довжиною в Інтернет

На самому початку існування Інтернету інформація про всі, тоді ще зовсім нечисленні комп'ютери, підключені до Мережі, зберігалася в файлах etc / hosts. Ці текстові файли використовувалися (і понині використовуються) при трансляції доменних імен в мережеві адреси вузлів. Однак буквально за два роки хостів стало більше тисячі, почалися проблеми з трафіком.

З розвитком інфраструктури Інтернету знадобилася система, яка б впорядкувала постійно зростаючу в обсягах інформацію. Так виникли домени різних рівнів ієрархії. Поступово до процесу іменування додався фан - в назви сайтів і в домени верхнього рівня стали вкладати різний зміст, придумувати цікаві варіанти і комбінації. Домени стали особливими світом.

Строго кажучи, називати доменне ім'я доменом неправильно. Це жаргонізм. Адреса сайту в мережі Інтернет - це повне доменне ім'я (а ще точніше - FQDN, повністю певне ім'я домену), що включає в себе:

  • доменне ім'я другого, третього, четвертого і т. д. рівня - ім'я, виділене власнику ресурсу, без урахування домену першого (верхнього) рівня (.COM, .UА і т. п.) і домена нульового (кореневого) рівня (.) ;
  • доменну зону (домен верхнього, або першого рівня) - позначення приналежності до географічної (.UА, .EU, .KZ) або тематичної зони (.EDU, .GOV, .AERO, .ORG, .COM, .BIZ, .NET).

Вся сукупність доменів різних рівнів і становить повне доменне ім'я - унікальна адреса сайту в Мережі. Ці унікальні адреси розпізнає і інтерпретує DNS (Domain Name System), система для отримання інформації про домени.

А доменні імена призначені, перш за все, для зручного запам'ятовування і ідентифікації адреси сайту. Вони беруть участь у формуванні іміджу компанії точно так же, як це роблять товарний знак, назву, оформлення упаковки та інше. Це стартовий пункт видимості в Мережі, без якої важко вижити практично будь-якого бізнесу.

Доменні імена потрібні всім, хто хоче транслювати інформацію про власну компанію / проект в Інтернеті, а значить, рано чи пізно доведеться придумати ім'я і зареєструвати його. А як перевірити домен на зайнятість у всіх зонах ви дізнаєтесь на сайті senior.ua.

Як неодноразово показував досвід людства, все, що має цінність в плані впливу на пам'ять / психіку / свідомість потенційного споживача, рано чи пізно стає об'єктом війни, суперечок, афер, великих і не дуже угод. В результаті цінний об'єкт обростає міфами, легендами і красивими історіями. Домени (геть зайвий технологічний снобізм, будемо називати їх так) не виняток.

Живі легенди: .COM і .ORG

Один з перших доменів верхнього рівня ієрархії - .COM, існує з січня 1985 року. Спочатку ним управляло Міністерство оборони США, але незабаром домен був переданий компанії SRI International. Спочатку зона .COM була створена для закладу адрес комерційних компаній. Першим доменом в цій зоні став адреса symbolics.com (народився 15 березня 1985 року). Зараз .COM не накладаються ніяких зобов'язань на власника - сайт може бути будь-якої спрямованості, і цей домен верхнього рівня, як і раніше залишається найпопулярнішим міжнародним доменом.

За час свого існування він встиг стати притчею во язицех через так звану кризу доткомів. У світовій економічній практиці доткомів прийнято називати будь-який бізнес, в основі якого лежить робота через Інтернет (інтернет-компанії). В самому кінці 90-х доткоми виходили на IPO, їх ринкова вартість росла з кожним днем. Аналітики очікували, що завдяки акціям високотехнологічних компаній індекс NASDAQ проб'є планку 6000 пунктів.

Бульбашка доткомів луснула досить швидко: набравши сили і наростивши вартість акцій приблизно за 6 років, численні інтернет-компанії зазнали краху і ініціювали процедуру банкрутства через неефективну бізнес-модель. Причина крилася в величезних сумах залучених кредитів, витрачених на рекламу і пошук нових інвесторів, а не на розвиток продукту.

У березні 2000 року NASDAQ впав, потім вже в 2002 намацав позначку 1100 пунктів. IT-компанії банкрутували і ліквідовувалися одна за одною, навіть акції гігантів на кшталт Sun і Cisco втрачали в ціні 60-80%. Таким було перше падіння доткомів. Звичайно, домен .COM сам по собі тут ні при чому, однак його ім'я назавжди увійшло в історію економіки.

На сьогодні в зоні .COM налічується 125 620 040 доменів. До речі, до доткомів корпорації використовували доменне ім'я .COR.

Трохи інакше йде справа з доменом верхнього рівня .ORG. Він з'явився в 1985 році, разом з .COM, і існує вже 30 років. Домен .ORG створений для некомерційних організацій, благодійних фондів, волонтерів, культурних і наукових проектів. Наприклад, 13 січня 2001 року в ньому заробила «Вікіпедія» (wikipedia.org).

В домені .ORG на 04.04.2016 нараховується 10 911 485 доменних імен. Це третій лідер після домену верхнього рівня .NET (15 653 571 доменних імен).