Як обрати надійного генерального підрядника

Вибір генерального підрядника є надзвичайно відповідальним етапом будівництва буквально будь-якого архітектурного об'єкта.

На сайті https://msbud.com/ можна дізнатися про всі можливості, що пропонує київська компанія MSBUD замовникам своїх послуг. Саме ця компанія може стати генеральним підрядником будівництва будь-якого промислового, виробничого, комерційного та житлового комплексу.

Особливості замовника і генпідрядника

Замовником послуг генпідрядника може виступати як юридична, так і фізична особа, яка планує будівництво того чи іншого архітектурного об'єкта. У свою чергу генпідрядник може бути тільки юридичною особою, яке спеціалізується на виконанні комплексу будівельних робіт, пов'язаних з будівництвом архітектурного об'єкта.

Відносини між замовником і генпідрядником регламентуються чинним законодавством та укладеним сторонами договором про співпрацю.

Договір між замовником і генпідрядником

Даний документ має законну силу і є офіційним. Договір включає в себе перелік тих послуг, які потрібні замовнику і які генпідрядник зобов'язується надати. Примітно, що договір є документом, за допомогою якого можна вирішити виниклі суперечності в процесі співпраці. Є вони вагомим доводів вході судових розглядів. Тобто укладенні договору про співпрацю зацікавлена ​​кожна із сторін.

Критерії вибору генпідрядника

Вибираючи генпідрядника замовнику необхідно брати до уваги масу чинників, починаючи від наявності у будівельній компанії ділової репутації, якій можна довіряти, значного досвіду роботи, а також всіх необхідних для надання послуг / робіт ліцензій, сертифікатів, допусків і так далі. Сьогодні віддавати перевагу слід тим генпідрядникам, які є членами саморегульованих організацій в будівництві. 

Для вибору надійного підрядника експерти склали чек-лист з 8-ми основними кроками. Візьміть на озброєння і поділіться з іншими:

Крок №1: Чим менше конкретики в проекті, тим більше ризиків

Вкрай важливо перед початком будівництва прискіпливо описати вимоги до об'єкту і його зовнішній вигляд. В іншому випадку подальші кроки безглузді, адже замість результату ви отримаєте непередбачуваний за якістю об'єкт, пустивши на вітер силу-силенну часу і грошей.

Крок №2: Зіштовхніть «лобами» генеральних підрядників

Не бійтеся, навіть якщо вперше будуєте і боїтеся не одержати потрібний результат. Отримайте! Зіштовхнувши «лобами» генеральних підрядників. Вони не гірше технічного директора розбираються в хитрощах гравців ринку і розтерзають тих, хто водить за ніс.

Перевіряйте на брехливість оцінки складності проекту, відправляючи їх конкурентам генпідрядника. Це дозволить оцінити рівень експертність гравців ринку і покаже, наскільки кожен розуміє тонкощі роботи над вашим об'єктом.

Крок №3: Шукайте схожі об'єкти та технології будівництва в портфоліо генпідрядника

Досвід будівництва об'єкта важливіше вартості, імені та місця на ринку. Помічайте в роботах кожного генпідрядника, наскільки проекти схожі з тими, що очікуєте побачити. 

Крок №4: Відвідайте офіс генпідрядника і його клієнтів

Як би складно не співали менеджери підрядників, приділіть час поїздки до них в гості. Це дозволить оцінити рівень організації роботи на будівельних об'єктах і отримати зворотній зв'язок у клієнтів, які співпрацювали з ними.

Крок №5: Зверніть увагу на кваліфікацію персоналу генпідрядника

Перед початком будівництва не полінуйтеся перевірити у генпідрядника кваліфікацію робітників. Це дасть додаткову гарантію, що об'єкт побудують в строк і відповідно до умов договору.

Крок №6: Зверніть увагу на деталізацію комерційної пропозиції

З нього стане зрозуміло наскільки адекватно будівельна компанія оцінює обсяг робіт по годинах і добре планує. Більшість генеральних підрядників буде акцентувати увагу на досягненнях та рейтингах. Чемно ознайомтеся з презентацією і вимагайте прискіпливо розписати в таблиці вартість людино-годин по кожному етапу та виду робіт, які підрядники мають намір зробити.

Крок №7: Зверніть увагу на гарантійний термін і умови оплати

І те й інше - серйозний показник впевненості генпідрядника в тому, що виконає об'єкт на відмінно. Логіка тут така: чим більше будівельна компанія дає гарантії на будівництво і чим меншу передоплату бере, теми вище ймовірність, що на нього можна покластися.

Крок №8: Розбийте будівництво на 2 етапи

Щоб заощадити час і гроші при будівництві об'єкта, щедро заплатіть за проектування. Краще підійде технологія BIM, яка на відміну креслень в 2D на 41% скорочує вірогідність помилок на стадії будівництва і конкретизує кінцеву вартість проекту до копійки.