10 фактів з історії кредитів, яких ви не знали

У вас бувало так, що ви не встигли погасити позику й відчували себе кредитним рабом? А за часів стародавнього Єгипту, це було реальністю. Навіть людина з найвищим статусом могла стати рабом за несплату кредиту.

Навіть людина з найвищим статусом могла стати рабом за несплату кредиту. Хочете дізнатись більше? Тоді ловіть цікаві факти про кредит, які знайшли фінансові експерти з порталу порівнянь кредитних пропозицій — Loando.

1. У Вавилоні можна було залишати дітей під заставу.

Перше кредитне законодавство почало діяти у Вавилоні за царя Хаммурапі. Тоді він видав указ про кредит під заставу. Одним з варіантів такої застави були діти. Можливо було взяти в борг кредити готівкою і в якості гарантії залишити дитину. Поки батьки не внесуть оплату, він буде належати кредитору та виконувати його доручення.

2. Перші бюро кредитних історій з'явилися у 19 столітті.

Вже тоді кредитні організації почали збирати детальну інформацію про позичальника, вести розслідування та на основі цього робити висновок чи можна видавати йому нові кредити.

3. Колись кредити вважались гріхом.

У 12 столітті Папа Римський Олександр ІІІ на церковному рівні заборонив кредити. Всіх банкірів та кредиторів відлучали від церкви. З часом ця професія стала навпаки престижною. А ось бути позичальником вважалося ганьбою. Але і це відійшло на задній план та так прижилося в суспільстві, що люди масово почали користуватись кредитами незалежно від достатку. Ось тільки багаті використовували ці гроші для інвестицій, а бідні — щоб вижити.

4. Найбільшими боржниками були королі.

Королівські особи часто користувалися своїм статусом та рідко повертали борг.

5. Перша іпотека з'явилася в Стародавній Греції.

У Давній Греції, щоб взяти кредит, в якості застави залишали землю. Такі ділянки позначались табличкою “Іпотека” (підставка). Якщо позичальник не повертав борг, земля залишалась кредиторам.

6. В Італії в якості застави залишали пармезан.

Всередині 20 століття у деяких італійських банках брали під заставу сир. Як правило, його залишали сировари. Оформити кредит можна було на 4 роки. За цей час сир дозрівав стаючи пармезаном та зростав у ціні. В разі несплати, “застава” продавалась на аукціоні.

7. В Російській Імперії за несплату кидали у "боргову яму".

Це була підвальна в'язниця, куди кидали цілі родини. Вийти на волю вони могли тільки після того, як сплатять борг, або його відпрацюють.

8. У стародавній Індії кредитори мали велику владу на рівні закону.

Вони могли обманом позбавити позичальника майна. При цьому закони були на їхньому боці. Єдині, перед ким вони не могли показувати свою велич — представники вищих каст.

9. Кредити на карту видавались ще у 1914 році.

Перша така кредитна картка була розроблена американською компанією Western Union. На кожній картці вказувалась сума кредиту, яка віднімалася після кожного користування.

10. В 1914 році нафтова компанія Mobil oil розробила кредитні картки з картону.

Таким чином їхні клієнти могли розраховуватись за покупки. Сьогодні ж кредитний світ не такий суворий, а якщо не встигаєте погасити позику — завжди можна відтермінувати дату повернення. В ніяку яму вас не кинуть та дітей під заставу не візьмуть. Принаймні в прямому сенсі!

Скажіть чесно, наважились би взяти кредит в 12 столітті?