6 речей, які необхідно знати про зубні вініри

Красива посмішка є кращою прикрасою обличчя. Вона робить нас симпатичнішими, привабливішими і піднімає настрій. Психологи радять посміхатися якомога частіше і без особливого приводу. Але що робити, якщо ваші зуби далекі від ідеалу і їх зовсім не хочеться демонструвати оточуючим?

В сучасній стоматології вже давно є відмінне рішення для виправлення естетичних дефектів зубів - вініри. Це накладки на зуби, за допомогою яких все більше людей охоче перетворюють на краще свій зовнішній вигляд.

Як ставлять вініри і чи шкідливо це для зубів - читайте в нашій статті, а на сайті alexdental.com.ua/ru/ortopediya ви дізнаєтесь про київську стоматологічну клініку Alex Dental, звернувшись сюди, ви отримаєте кваліфіковану консультацію щодо вінірів, інших сучасних стоматологіих технологій, а також зможете скористатися великим спектром якісних стоматологічних послуг по доступній вартості.  

Хто ставить вініри

Вініри - це один з варіантів мікропротезування. Установкою таких конструкцій займається стоматолог-ортопед. У його компетенцію також входить постановка діагнозу, вибір найкращої методики протезування, підготовка порожнини рота до лікування, установка протезів. Від професіоналізму ортопеда багато в чому залежить успіх лікування. Тому, перш ніж довірити лікарю своє здоров'я, зберіть інформацію про його кваліфікацію та досвід, почитайте відгуки пацієнтів, подивіться приклади готових робіт.

Кому ставлять вініри

Накладки на зуби ставлять усім бажаючим, які досягли 18-річного віку. Максимальної вікової планки не існує. Вініри покращать посмішку тим, у кого:

  • занадто маленькі зуби
  • нестандартна форма зубів
  • відколи, проміжки, тріщини
  • непривабливий колір емалі
  • сильно стерта емаль

З чого виготовляють вініри

У сучасній ортопедії використовуються два види накладок на зуби: керамічні та композитні.

Композитні вініри виготовляються з світлотверднучого пломбувального матеріалу. За ціною вони найдоступніші, але відрізняються невеликим терміном служби - всього 3-5 років, після закінчення якого вони стають пористими, тьмяніють, починають кришитися і змінюють колір. Буде потрібно повторна реставрація. 

Встановити такі вініри можна за один прийом у лікаря, і немає необхідності в знятті зліпків і препаруванні зубів. Композитний матеріал пошарово наноситься на зовнішню сторону зуба і добре відшліфовується. Швидко, просто і доступно.

Керамічні вініри виготовляються в лабораторії. За зовнішнім виглядом і міцності вони не поступаються натуральній емалі. Ніхто і не подумає, що у вас на зубах штучні накладки, - настільки вони природні і красиві. Керамічні вініри при належному догляді і акуратному до них ставлення прослужать вам 10-15 років. Вони не фарбуються і міцно прилягають до поверхні.

Що відбувається з зубами під мікропротезами

Якщо технологія установки вінірів дотримана, здоров'ю зубів нічого не загрожує. Лікар фіксує кожну накладку за допомогою суперміцного цементу на попередньо очищену поверхню зуба, а потім ретельно полірує стики. Це необхідно зробити, щоб домогтися максимальної герметичності. В іншому випадку під мікропротез рано чи пізно потраплять залишки їжі, і почнеться карієс.

Зняти і приклеїти заново такі конструкції вже не вийде: вініри можна тільки замінити новими. Запобігти розвитку інфекцій під протезом допоможе регулярна професійна гігієна порожнини рота і якісна реставрація.

Кому протипоказані вініри

Ортопед має право відмовити вам у встановленні виниров, якщо у вас:

  • серйозні дефекти прикусу
  • бруксизм
  • погана гігієна порожнини рота
  • карієс

Однак якщо ви загорілися ідеєю встановити вініри, вам буде неважко позбутися даних протипоказань. На щастя, для сучасної стоматології немає нічого неможливого. 

Як продовжити термін служби вінірів

Продовжити термін служби керамічних накладок - в ваших інтересах. Все-таки цей метод протезування є досить дорогим. Але при належному догляді і дотриманні всіх рекомендацій ви зможете милуватися своєю посмішкою більше 10 років.

Поради, які вам обов'язково знадобляться: 

  • У перші дні після протезування відмовтеся від «фарбувальних» продуктів, міцного чаю і кави
  • Постарайтеся кинути палити - дим негативно позначається на вашому здоров'ї
  • Бережіть зуби від ушкоджень, забудьте про свою шкідливу звичку що-небудь гризти
  • Не лінуйтеся регулярно і ретельно доглядати за порожниною рота
  • На додаток до зубної щітки купіть іригатор - ним легко видаляти наліт з важкодоступних ділянок
  • Обов'язково відвідуйте стоматолога для своєчасного виявлення проблем