Переваги приватних пансіонатів для людей похилого віку

Відсоток старіючого населення на планеті з кожним роком збільшується, а разом з ним зростає ринок соціальних послуг, в тому числі і будинків престарілих. В Європі, США, Ізраїлі будинки престарілих намагаються інтегрувати в життя країни, міста, населення.

Наприклад, в Ізраїлі існують пансіонати, які відкривають в одній будівлі з торговими центрами, фітнес-клубами, коледжами. У Парижі державні будинки престарілих відкривають в молодіжних районах із сучасною і модною архітектурою. Все зроблено для того, щоб люди похилого віку, потрапивши в заклад, не відчували себе в резервації.

Сьогодні в Україні сфера соціальних послуг для людей похилого також розвивається, але сильно відстає від європейського рівня. В інтернати для дорослих і будинки пристарілих стоїть черга - дуже багато сімей не можуть впоратися самостійно. Просто виявилося, що старих людей набагато більше, ніж інтернатів і будинків для людей похилого віку, а будувати нові - дорого і довго, простіше укласти контракт з приватною компанією, яка візьме турботу про який потребує догляду людині на себе. 

Останні роки з'являються приватні будинки престарілих різної цінової категорії, з досить пристойним рівнем обслуговування і комфортом, зокрема київський пансионат для пожилых людей Life-House. 

Переваги приватних пансіонатів для людей похилого віку

Спектр і часто якість послуг в них можуть різнитися, але у всіх є спільні переваги:

  • швидке оформлення - не вимагають стос документів і медичних обстежень. Потрібна, як правило, тільки свіжа виписка з медичної карти, паспорт, поліс.
  • укласти договір можна на будь-який термін - від однієї доби. Це зручно сім'ям, які з якоїсь причини їдуть з дому на час, а залишити бабусю або дідуся ні з ким. Також послугою можна скористатися для перепочинку - найчастіше це сім'ї з важкими дементними хворими.
  • в приватних пансіонатах, як правило, вільне відвідування і постійний зв'язок з керуючим, доглядальницями.
  • найчастіше приватні будинки престарілих роблять максимально схожими на будинок або готель, а не казенне заклад. У них, як правило, є обідня зона, кухня, вітальня для перегляду телевізора або читання, спілкування, кімнати розраховані на 2-3 людини, є і індивідуальне розміщення за додаткову плату.
  • санвузол і ванна зазвичай просторі і виглядають так, як вдома, а не в лікарні.
  • приватні будинки престарілих рідко відкривають у великих будинках. Найчастіше це двоповерхові котеджі, іноді на території пансіонату таких котеджів може бути кілька. Але, як правило, в кожному будинку не живе більше 15 осіб.

Критерії вибору

Навіть якщо ви вибираєте приватний пансіонат для догляду за літньою людиною, але при цьому маєте порівняно невеликий бюджет, рекомендуємо все одно звертати увагу на такі нюанси:

  • запах в приміщенні. Неприємний запах свідчить про неякісний догляді за лежачими хворими, неналежне прибирання, про велику кількість постояльців. Зверніть увагу на зовнішній вигляд літніх людей: він повинен бути охайним.
  • можливість вільного відвідування. Ви в будь-який час дня можете без попередження приїхати і відвідати родича. Пансіонат - не лікарня зі строго обмеженим часом для візитів.
  • умови розміщення і технічне оснащення - краще, якщо постояльці живуть в кімнатах, розрахованих на 2-3 людини. У хорошому пансіонаті не роблять кімнати на 10 осіб. Зверніть увагу, чи є санвузол на поверсі, душова кабіна, пристосована для в'їзду інвалідної коляски, чи є пристосування для миття інвалідів (наприклад, стілець, який можна поставити прямо в душову. Зверніть увагу на наявність функціональних ліжок та протипролежневі матраців в кімнатах, а також наявність поручнів, ліфтів, широких дверних прорізів для колясок, пандусів.
  • У будівлі обов'язково повинні бути присутніми запасні виходи, схеми евакуації і протипожежна сигналізація. У пансіонаті повинні регулярно проходити перевірки пожежної служби, відповідні відомості про це вам повинні надати на першу вимогу.
  • відвідайте обідню зону, зверніть увагу на чистоту посуду, столів, підлог. Ознайомтеся з меню пансіонату. Зверніть увагу, чи є в пансіонаті посудомийні машини - техніка може помити посуд в режимі кип'ятіння, а людина - ні.
  • дізнайтеся, як організовано щоденне дозвілля бабусь і дідусів. Під час екскурсії по закладу зверніть увагу, чим зайняті постояльці: чи займаються з ними, чи є в будинку зона відпочинку? Поцікавтеся, чи є в пансіонаті заняття з літніми людьми, чи гуляють чи з ними і як часто? 
  • і, нарешті, ключове питання - кваліфікація персоналу. Найдорожчий пансіонат з величезним переліком послуг знецінює непрофесійний, нечемний, хамуватий працівник. Ви маєте право попросити поглянути на документи про медичну освіту сестер, дізнатися про повну загальну середню трудовий стаж сестер