VPN на сторожі ваших персональних даних

VPN, або віртуальна приватна мережа, часто використовується для обходу блокування, щоб отримати доступ до тієї чи іншої заблокованого в вашій країні сайту або сервісу. Але це не єдина користь від VPN.

Ці технології захищають ваші дані від тих, хто намагається дізнатися, чим ви займаєтеся в інтернеті, - і стануть в нагоді кожному, хто турбується про збереження і приватність своєї інформації. А замовити надійний безкоштовний впн онлайн ви зможете в компанії FineVPN. 

Що таке VPN

VPN (англ. Virtual Private Network - віртуальна приватна мережа) - це безпечне зашифроване підключення користувача до мережі, з яким він може обходити локальні обмеження і зберігати конфіденційність.

Віртуальна мережа - значить, що на її роботу не впливає те, з яким і скільком каналам зв'язку вона прокладена. Тому що фізична мережа (група комп'ютерів або пристроїв, з'єднаних загальними каналами зв'язку) не належить користувачу віртуальної.

Приватна мережа - це значить, що в ній може знаходитися обмежене коло осіб. VPN маркує всіх її учасників і передану ними інформацію. Дані захищаються від третіх осіб шляхом шифрування.

VPN відповідає за те, щоб дані залишалися конфіденційними - не пускає сторонніх користувачів, перевіряє джерело трафіку і стежить, щоб дані, що передаються не витікали за межі мережі у відкритому вигляді.

Як працюють мережі VPN

Щоб підключитися до VPN, досить встановити потрібний мобільний додаток і активувати цю функцію. Коли користувач заходить в мережу, його пристрою присвоюється унікальна IP-адресу. Він дозволяє третім особам ідентифікувати його і шпигувати - дивитися, які сайти він відкриває, яку інформацію шукає в пошукових системах, що купує і так далі.

При активації VPN оригінальний IP-адреса стає непомітною. Замість неї можна побачити адресу віртуальної приватної мережі.

Є два основних типи VPN:

  • Віддалений доступ. Дозволяє підключатися до корпоративної мережі по приватному зашифрованому тунелю. Це актуально при роботі з ненадійною точкою доступу на зразок публічного Wi-Fi;
  • «Вузол-вузол». Застосовується переважно в корпоративному середовищі, зокрема, коли у компанії кілька офісів з різним місцем розташування. Він з'єднує основний офіс з філіями: так створюється закрита внутрішня мережа, де всі офіси підключені між собою.

Навіщо потрібен VPN

Експерти називають чотири причини використовувати VPN:

  • Надійний захист. Передана інформація доступна тільки при наявності ключа шифрування;
  • Маскування геолокації. Дані про геолокацію надходять не з пристрою, а з VPN-сервера. Він може знаходитися в іншій країні, і визначити місце розташування стає неможливо. Крім того, сервіс може навіть не вести журнал дій користувача. Відповідно, ніхто не отримає доступ до історії його дій, тому що її просто немає;
  • Доступ до регіонального контенту. У поїздці за кордон можна втратити можливість дивитися контент, призначений для вашого «рідного» регіону. Безпечне з'єднання «підміняє» ваше місце розташування місцем розташування проміжного сервера, що знаходиться в іншій країні;
  • Захищена передача даних. При віддаленій роботі вам може знадобитися доступ до конфіденційних корпоративних даних. Щоб знизити ймовірність їх витоку, застосовують підключення з шифруванням даних.

Чи потрібен VPN в звичайному житті?

Так, може стати в нагоді, оскільки він робить мережу надійнішою навіть при роботі з домашнього Wi-Fi. Експерти розповіли, що провайдер може передавати історію браузера рекламодавцям і іншим третім особам. Користувачі також можуть постраждати від кібератак, в результаті чого їх особисті дані отримають злочинці

У жовтні 2015 року найбільший британський провайдер TalkTalk повідомив клієнтів, що в результаті кібератаки хакери отримали доступ до даних 156 959 користувачів, а це 4% від загального числа його клієнтів. Серед вкрадених даних були номери банківських карт. У TalkTalk порадила користувачам остерігатися шахрайських електронних листів і телефонних дзвінків.

За словами представників оператора, вкрадена інформація сама по собі не може привести до фінансових втрат. Однак вкрасти гроші можна, наприклад, за допомогою фішингової атаки, виславши жертві повідомлення з фейковою сторінкою, де вже введено номер карти. Користувачеві всього лише потрібно буде вказати CVV-код. Цього набору даних цілком достатньо, щоб вкрасти гроші.

У 2017 році в США скасували правило, за яким провайдери передавали особисті дані клієнтів третім особам тільки за згодою користувачів. З того моменту у них з'явилося право ділитися майже будь-якою інформацією про користувачів - геолокації, історією переміщень, пошуку і будь-якими іншими відомостями, які вони збирають.

Мережа VPN вирішує цю проблему. Вона перекриває провайдеру доступ до ваших даних.

За даними Positive Technologies, що займається розробкою рішень в сфері інформаційної безпеки, злом громадського Wi-Fi - один з улюблених хакерами способів збору особистих даних. Краще не платити за товари і послуги через публічний Wi-Fi. Зловмисники можуть отримати дані для переказу грошей з карти, включаючи CVV-код. Однак включений VPN не дозволить зловмиснику ідентифікувати вас і шпигувати.