Фізична і психологічна користь Street Workout

Сьогодні для занять спортом зовсім не обов'язково відвідувати тренажерні зали або купувати дороге спортивне спорядження. Можна просто займатися воркаутом.

Street-workout є вид фізкультури, при якому вправи виконують на вулиці - на турніках, брусах, лавках і т. д. Завдяки цьому воркаут нерідко називають «вуличним фітнесом». До речі, якщо вам потрібна хороша площадка воркаут, та інші якісні аксесуари для тренувань, звертайтесь в компанію «СИТИПАРКИНГ».  

Історія виникнення

У радянську епоху у дворах можна було зустріти чимало людей, що займаються на турніках. Мабуть, спортмайданчики були майже в кожному дворі. Їх установка була частиною системи культурного просвітництва населення.

Все це склало сприятливі умови для того, щоб воркаут прижився на пострадянському просторі. Однак батьківщиною його є зовсім не СРСР, а далека Америка. На початку дев'яностих в США почали активно розвивати Calisthenics. Це різновид спортивних занять, при яких людина використовує власну вагу.

На початку двадцять першого століття завдяки інтернету відеоролики з тренуваннями стали набирати популярність. Часто вони підписувалися «Street workout», проте точно сказати, звідки взялася ця назва, вже неможливо.

На даний момент жодна країна світу не визнає воркаут видом спорту. Однак це не заважає йому стрімко набирати популярність, особливо серед молоді, яка дотримується здорового способу життя.

А тепер розглянемо причини, по яким варто займатися цією фізичною активністю

Фізична користь воркаута

  • Приваблива форма тіла. Тренування з воркауту різноманітні. У досвідчених гімнастів досить великий арсенал вправ. Комплекс складається таким чином, щоб гармонійно розвивати всі тіло. При регулярних заняттях, правильному виконанні рухів збільшуються показники м'язової сили і витривалості.
  • Безпека. Відсутність додаткових обтяжень (гантелей, штанг) дозволяє уникнути травм і перенапруги мускулатури. При дотриманні правил безпеки заняття воркаутом не завдають шкоди здоров'ю.
  • Зміцнення імунітету. Енергійні фізичні вправи, регулярні помірні навантаження, перебування на свіжому повітрі - фактори, що поліпшують функції імунної системи. Люди, які тренуються на повітрі незалежно від пори року, менш схильні до інфекційних запальним хвороб. Однак слід пам'ятати, що не принесе користь зарядка в дощову погоду, в лютий мороз, під палючими сонячними променями.
  • Зниження ваги. Малорухливий спосіб життя - провідна причина збільшення ваги і прогресування ожиріння. Організм витрачає енергію трьома способами: переварюючи спожиті продукти, виконуючи фізичні вправи, забезпечуючи життєво важливі функції. При дотриманні суворої дієти зменшення обсягів їжі, дефіцит поживних елементів знизить швидкість обміну речовин, що сповільнить схуднення. У той же час, регулярні фізичні навантаження збільшують швидкість метаболізму, забезпечують спалювання зайвих калорій, допомагають швидко і безпечно знизити вагу.
  • Зміцнення м'язів і кісток. Помірні навантаження допомагають підтримувати еластичність м'язів і міцність кісток. Підтягування та віджимання стимулюють нарощування м'язової маси. Вправи збільшують щільність кісткових структур, допомагають запобігти остеопорозу.
  • Підвищення рівня енергії. Воркаут дає прилив бадьорості та енергії. Регулярні вправи на свіжому повітрі збільшують працездатність, відсувають момент настання втоми. Заняття спортом підвищують рівень енергії у хворих з синдромом хронічної втоми, при прогресуючих захворюваннях, наприклад, при розсіяному склерозі.

Психологічна користь воркаута

  • Підвищення самооцінки. Хоча воркаут і не є професійним видом спорту, серед вуличних гімнастів проходять різноманітні змагання. Демонстрація навичок в конкурсах, отримання нагород, відчуття себе переможцем підвищують самооцінку.
  • Спілкування з однодумцями. Воркаут сьогодні - це цілий рух, що об'єднав людей, які прагнуть розвивати тіло і надихати один одного результатами. Мета атлетів - довести, що поліпшити психічне і фізичне здоров'я можна в будь-який момент, в будь-якому віці. Головна ідея спортивної дисципліни - використовувати звичайні, доступні дворові спортивні майданчики, щоб загартувати дух, набути сили, поліпшити якість життя.
  • Гарний настрій. Вправи покращують настрій, усувають нудьгу, неспокій, нервова напруга. Воркаут сприяє нормалізації процесів в структурах головного мозку, які регулюють психоемоційний статус. Вправи підвищують синтез серотоніну і норадреналіну, які усувають пригніченість, поганий настрій. Тренування збільшують вироблення ендорфінів, які викликають позитивні емоції, зменшують чутливість до болю. Заняття позбавляють від тривоги, страху, безпричинних хвилювань.