7 способів продовжити термін служби автомобільного акумулятора

Коли справа доходить до автомобілів, немає нічого гіршого, ніж застрягти десь посеред дороги з розрядженим акумулятором. Ми всі попадали в таку ситуацію, і проблема часто посилюється тим фактом, що в багатьох автомобілях майже немає попереджувальних сигналів, котрі заздалегідь попереджають що акумулятор скоро сяде.

Автомобільний акумулятор, як і власне будь-які інші свинцево-кислотні акумуляторні батареї мають обмежений термін служби і в кінцевому підсумку можуть втратити здатність утримувати достатній заряд для запуску вашого автомобіля.

В середньому ми можемо очікувати, що термін свинцево-кислотної батареї триває близько 42 місяців, але цей термін служби буде залежати від ряду факторів, таких як жаркий або холодний клімат, довжина шляху і загальна продуктивність схеми зарядки вашого автомобіля. І, звичайно ж, основний фактор - це якість самого акумулятора, якщо ви бажаєте аккумулятор купить в Одесі, скористайтесь вигідними пропозиціями від інтернет-магазину АКБ Імперія, весь товар тут сертифікований, надається гарантія якості, а приємним бонусом стануть привабливі акції та знижки. 

Але незалежно від того, в яких умовах ваш автомобіль знаходиться, ось 7 порад, з якими ви можете ознайомитись, щоб отримати максимум від вашого акумулятора.

Не рекомендується часто їздити на короткі відстані

Ваша батарея «тренується» кожен раз, коли ви запускаєте свій автомобіль, і потім починає заряджатися двигуном під час поїздки. Тому, якщо ви переміщується тільки на коротку відстань, батарея не зможе відновити кількість втраченої потужності. І якщо ви будете повторювати цей процес щодня, напруга акумулятора буде постійно знижуватися, поки він більше не зможе запустити ваш автомобіль.

Підтримуйте акумуляторну батарею свого автомобіля за рахунок частого і тривалого використання. Якщо ви не використовуєте свій автомобіль дуже часто, подумайте про те, щоб придбати зарядний пристрій для підтримки правильної напруги.

Акумулятор повинен бути щільно закріпленим

Вібрація може зменшити термін служби акумулятора вашого автомобіля, тому дуже важливо, використовувати якісні, фірмові акумуляторні затискачі, щоб забезпечити його правильну і щільну фіксацію в будь-який час. Якщо він не надійно закріплений, надмірна вібрація може пошкодити внутрішні компоненти акумулятора, стати причиною короткого замикання і в цілому скорочення терміну служби батареї.

Але не затягуйте надмірно сильно гайки затиску акумулятора - тому що є ризик пошкодити акумулятор! Просто затягніть гайки, поки не відчуєте легкий опір, а потім додайте ще додатковий поворот на половину.

Зведіть до мінімуму потужність, яка використовується при вимкненому двигуні

Автомобільний акумулятор відчуває себе відмінно, коли його заряд підтримується на рівні 100% - тому тримати фари включеними, в той час як двигун не працює, краще не треба. Перед тим, як вийти з автомобіля, завжди переконайтеся, що всі електроприлади і фари у автомобіля відключені.

Тримайте акумулятор в чистоті

Переконайтеся, що верхня частина акумулятора чиста, суха і не містить бруду. Брудна батарея може розряджатися через бруд поверх корпусу - створюючи м'яке коротке замикання, яке в кінцевому підсумку виведе батарею з ладу.

Клеми акумуляторних батарей також будуть кородувати з плином часу, а їх чищення від нальоту і бруду - відмінний спосіб продовжити термін служби акумулятора вашого автомобіля. Чистіть клеми старою зубною щіткою, змоченою в харчовій соді з водою. Потім, використовуючи розпилювач, холодною водою змийте соду і ретельно очистіть поверхню чистою тканиною.

Спробуйте мінімізувати тепловий вплив

Популярним помилкою є те, що холодна погода вбиває акумулятори - але це не зовсім так. Автомобільним акумуляторам доводиться працювати з більшим навантаженням, щоб запустити двигун в зимові холодні місяці. Причина, по якій багато хто з них не спрацьовують в холодну пору року, в основному пояснюється неправильною експлуатацією в спеку попереднього літа.

Спека дуже сильно впливає на акумуляторну батарею, оскільки спека збільшує швидкість випаровування води з комірок - навіть в закритих верхніх батареях. Потім холод виявляє недоліки слабших комірок у батареї, так як більш низькі температури знижують залишкову потужність заряду, коли він намагається запустити холодний двигун.

Що в цьому випадку робити? По-перше, зменшити температуру, яка впливає на батарею. По-друге, паркувати ваш автомобіль в тіні, де це можливо, і тримати нормальну температуру в гаражі. Так само є безліч відмінних ідей як ізолювати акумулятор від тепла, що виділяється мотором.

Перевіряйте напругу акумулятора один раз на місяць

Термін експлуатації свинцево-кислотної батареї значно скоротиться, якщо вона буде довго залишатися частково або повністю розрядженою, тому перевіряйте напруги за допомогою вольтметра один раз на місяць - це відмінний спосіб стежити за здоров'ям вашого акумулятора. Здорова, повністю заряджена свинцево-кислотна батарея повинна мати напругу близько 12,7 В або вище.

Якщо напруга впаде нижче 12,5 В, рекомендується якнайшвидше зарядити акумулятор. Також важливо пам'ятати, що свинцево-кислотна автомобільна батарея вважається наполовину зарядженою при 12,4 В і повністю розрядженою при 12,0 В.

Не залишайте автомобіль невикористаним протягом тривалого часу

Як ви могли помітити в деяких з перерахованих вище пунктів, життєво важливо, щоб свинцево-кислотні автомобільні батареї регулярно повністю заряджалися, щоб запобігти швидке зношення. Незалежно від марки, всі свинцево-кислотні батареї, природно, втрачають заряд з плином часу - те, що називається «саморазрядом».

Заповнена свинцево-кислотна батарея мимовільно розряджається зі швидкістю близько 1% в день при кімнатній температурі, 0,25% в день при 10 ° C і 1,5% в день при 30 ° C. Важливо пам'ятати, що зайві навантаження від транспортного засобу збільшують швидкість розряду, тому, якщо ваш автомобіль буде знаходитися без діла довше тижня, було б доцільно підключити зарядний пристрій для повної підзарядки.