Поради по вибору моторної оливи

Для багатьох водіїв вибір моторної оливи - завдання непросте. Хтось звертається за порадою до друзів або на інтернет-форуми, а хтось просто довіряє вибір фахівцям СТО.

Сьогодні ринок пропонує такий широкий асортимент моторних олив, що вибрати ідеальний варіант буває досить складно, так як дуже багато чинників доводиться враховувати. На сайті https://zpiveco.com.ua/ps5923-motornye-masla компанії IVECO PLUS ви дізнаєтесь про особливості і переваги продукції SELENIA, COMMA, а також зможете замовити ці та інші мастила по найкращій вартості. 

В Україні офіційно представлені десятки автомобільних марок, сотні моделей і тисячі двигунів. І під кожен необхідно правильно підібрати мастило, орієнтуючись на різноманіття допусків автовиробників і вязкостей моторних олив.

Але все не так складно, як здається на перший погляд, якщо просто орієнтуватися на рекомендації автовиробника, які, в свою чергу, базуються на двох основних моментах: тип двигуна і температура навколишнього середовища.

В'язкість

У позначення в'язкості оливи по SAE входять дві цифри. Перша, поруч з буквою W, позначає низькотемпературну в'язкість (0W, 5W, 10W, 15W, 20W). Чим нижче цей показник, тим при більш низькій температурі можна завести двигун. 

Друга цифра в позначенні класу в'язкості - це високотемпературна в'язкість (8, 12, 16, 20, 30, 40, 50, 60). Двигуни різних автовиробників мають різні вимоги до цього параметру. Деякі конструкційно розраховані під маловязкі оливи, як, наприклад, японські і корейські автомобілі. А деякі, навпаки, вимагають застосування мастил з в'язкістю XW-40. У будь-якому випадку при виборі класу в'язкості необхідно керуватися рекомендаціями автовиробника.

Як розібратися в «відповідності» і «схваленні»?

Автовиробники можуть мати різні вимоги до мастил. Європейські та американські часто мають власні допуски на оливи і дозволяють заливати в свої двигуни тільки продукцію, яка дістала схвалення і пройшла тестування в незалежних або власних лабораторіях. Японські, китайські та корейські автовиробники не мають власних допусків для моторних мастил, але вимагають наявності відповідності вимогам міжнародних класифікацій API або ILSAC.

Щоб отримати допуск автовиробника, необхідно провести ряд стендових і моторних випробувань в незалежних лабораторіях. На основі успішних випробувань видається допуск на мастило, що підтверджує рівень експлуатаційних властивостей, і автомобільна компанія вносить масло в список офіційно визнаних. Наявність офіційного схвалення від автовиробника гарантує справну роботу мастила в двигуні. Якщо будь-яка поломка все ж сталася, і її причиною стало саме олива, заявлена як схвалена, то автовиробник зобов'язаний компенсувати витрати на ремонт.

Як часто міняти оливу?

На це питання не можна відповісти однозначно, оскільки цей момент залежить від великої кількості факторів - від умов експлуатації до якості палива.

У керівництві по експлуатації автомобілів, як правило, наведено дещо занижені цифри - до 15 тис. км. Насправді якісні мастила від великих компаній, які мають офіційні схвалення автовиробників, цілком можуть пропрацювати набагато довше. Тому нічого страшного не станеться, якщо затягнути з заміною оливи на 500-1000 км. Але робити цього все ж не слід, так як в разі поломки автовиробник має право відмовити в гарантійному ремонті.