Як вибрати пневматичну гвинтівку

Тяга до зброї закладена у багатьох чоловіків мало не на генетичному рівні. Та й прекрасна половина людства часом не проти постріляти в розважальних цілях. Для стрільби в своє задоволення найкращим чином підходять пневматика - відносно недорогі пістолети і гвинтівки, на придбання і носіння яких часто не потрібен дозвіл.

Багато з нас починали своє знайомство зі зброєю з пневматики, але навіть поклавши в сейф кілька одиниць "дорослої" вогнепальної зброї ми не поспішаємо розлучатися з улюбленими "воздушками".

Пневматичні гвинтівки незамінні для дачного відпочинку або для навчання дітей основам збройової культури і спорту, а деякі ентузіасти-аірганери навіть ходять з нею на полювання. А Тут ви зможете замовити Hatsan Striker Edge - турецьку пружинно-поршневу модель, яка, за оцінками експертів рахується кращою в плані співвідношення ціни і якості.

  

Зрозуміло, для різних цілей підходять різні гвинтівки, з різною енергетикою, принципами дії і іншими характеристиками. Про те як розібратися у всіх характеристиках і вибрати відповідну для вас і буде ця стаття.

Основні характеристики пневматичної гвинтівки

Експерти розділили їх на дві групи: основні, які безпосередньо впливають на стрільбу, і другорядні, які теж важливі, але впливають в основному на зручність використання і естетичність.

Дулова енергія і початкова швидкість кулі

Дулова енергія вимірюється в джоулях і вказує на потенціал кінетичної енергії, накопиченою кулею зброї в момент вильоту зі ствола. Чим вище дулова енергія, тим куля пролетить далі, проб'є більше і кучніше ляже в ціль.

Нюанс в тому, що існують законодавчі рамки для різних категорій зброї, відповідно, не варто очікувати, що наша гвинтівка буде стріляти могутніше, ніж їй належить.

  • Гвинтівки до 3 джоулів підійдуть для розважальної стрільби і навчання дітей - з них цілком можна стріляти на дачі, пустирі або в лісі, а їх потужності вистачить хіба що для пробивання консервних банок.
  • Гвинтівки до 7,5 джоулів вже претендують на таку собі кучність, і цією зброєю часто користуються початківці спортсмени-цільовики, біатлоністи та просто любителі точної стрільби.
  • Гвинтівки до 25 джоулів використовують для полювання, хоч і вельми обмежено. З такою "пневматикою" можна полювати на білку, летягу, горлиць, рябчика.

Що стосується початкової швидкості вильоту кулі, то ця характеристика не показова і часто є грунтом для махінацій виробника. Вона може бути заміряна на дуже легких кулях і характеристика в 300 м / с, яку заявляє виробник на упаковці, за фактом виллється в 130-150 м / с на стандартних кулях вагою в 0,6-0,8 грама.

Принцип дії і джерело енергії

Всі пневматичні гвинтівки діють за рахунок розширення стисненого газу, але ось сам механізм живлення стисненим газом може бути дуже різним. Від цього принципу залежить потужність гвинтівки і потенціал до її поліпшення.

  • Пружинно-поршнева пневматика - найпростіша і поширена конструкція, в якій енергію кулі надає поршень, що рухається по циліндру компресора. Перед кожним пострілом її необхідно зводити. Але зате у неї найнижча ціна пострілу - повітря навколо все ще безкоштовне. Пружинно-поршневі гвинтівки можуть бути дуже потужними і точними і при бажанні легко модифікуються.
  • Газобалонна пневматика - досить рідкісна, газобалонне живлення зустрічається в пневматиці, яка прагне бути схожою на реально існуючу вогнепальну зброю. Це слабкі гвинтівки, зазвичай до 3 Дж, як правило з гладким стволом - балончики з вуглекислотою не можуть забезпечити достатній тиск для продавлювання кулі через нарізи. З плюсів такої зброї - високий ступінь подібності з вогнепальною, а також часто автоматична стрільба.
  • Мультикомпресійна пневматика - ще більш рідкісний "звір" в наших широтах, живиться за рахунок вбудованого насоса. Щоб вистрілити один раз, доведеться качнути насос 8-10 разів, але навіть в такому випадку енергетика пострілу буде дуже скромною. У нас вони не набули поширення через вкрай низьку скорострільність, але в США їх часто купують дитині в якості першої гвинтівки.
  • PCP-пневматика - найпотужніша і найточніша категорія пневматики, живиться за рахунок попередньо накачаного балона високого тиску. "Воздушки" цього типу найпотужніші з усіх, деякі навіть можуть видавати до 1000 Дж, але, зрозуміло, не в умовах вітчизняного збройового законодавства.