Блок-хаус для оздоблення фасадів: основні переваги даного рішення

Будинок зі зрубу — мрія багатьох людей. Саме тому облицювальні матеріали, що імітують його фасад, користуються незмінною популярністю. Одним з найпопулярніших видів на цей час є блок-хаус, який надає будинку красивий вигляд і забезпечує його довговічність.

Що таке блок-хаус

На перший погляд, він нагадує звичну всім вагонку, але між цими двома облицювальними матеріалами є істотні відмінності. Зовнішня сторона блок-хауса має напівциліндричну форму. Завдяки їй після завершення монтажу фасад набуває вигляду конструкції, складеної з колод.

Внутрішня поверхня панелей плоска, на ній є спеціальні вентиляційні виїмки. Завдяки їм будинок буде «дихати», в ньому не стане затримуватись згубна волога, що провокує появи цвілі та грибка.

Монтаж блок-хаусів проводиться за допомогою замкового з'єднання по типу «шип-паз», а остаточна фіксація до каркаса решітки здійснюється з використанням саморізів та кляймерів.

Традиційно блок-хаус застосовується для обробки зовнішньої частини будівлі, але в деяких випадках дозволяється його використання і для внутрішніх робіт. Для фасадів рекомендується купувати широкі панелі, а для внутрішнього простору — вузькі. Ними облицьовують бетонні поверхні, стіни з блоків, бруса або цегли. Особливо блок-хаус популярний для оздоблення швидкомонтованих споруд: альтанок, терас, господарсько-побутових об'єктів.

Матеріал можна застосовувати і при реставрації старих будівель. Легка обшивка не створює великого навантаження і не загрожує цілісності наявного фундаменту.

Для виготовлення таких панелей можуть бути використані різні матеріали. Особливою популярністю у споживачів користується металевий блокхаус.

Особливості та переваги матеріалу

Його виробляють з оцинкованої сталі і обробляють полімерним покриттям. Щоб надали панелям схожості з натуральним матеріалом, на їх поверхню за допомогою офсетного друку наноситься малюнок, що імітує дерев'яні балки. Декоративні якості цього будматеріалу істотно вище в порівнянні з натуральною деревиною, адже вони можуть бути різних кольорів і відтінків.

Серед інших переваг металевого блок-хауса слід зазначити високу стійкість:

  • до негативного впливу навколишнього середовища — дощу, снігу, сонячних променів, високих і низьких температур;
  • корозії;
  • займання;
  • механічних навантажень.

Коштує такий оздоблювальний матеріал досить недорого, зате буде служити довгий час, не вимагаючи ремонту і радуючи погляд своїм зовнішнім виглядом. Якщо є бажання, металевий блок-хаус можна поєднувати з каменем або цеглою. Правильний підбір комбінації дозволяє створювати справжні архітектурні шедеври.