5 критеріїв вибору хорошого онлайн-репетитора

Після самоізоляції онлайн-репетитори стали в рази популярнішими, ніж раніше. З огляду на сьогоднішню епідеміологічну ситуацію в країні, цей формат занять має всі шанси ще більше закріпитися на освітньому просторі України.

До того ж, у цього формату є ряд переваг перед очними зустрічами: дітям не потрібно витрачати час і гроші на дорогу, є можливість займатися з педагогом з іншого міста, передбачається більш гнучкий підхід до часу занять.

На сайті hrono.ru ви дізнаєтесь більше як працює Репетитор онлайн по скайпу і які переваги цієї методики, а ми розберемося як вибрати справжнього професіонала серед сотень тисяч пропозицій в інтернеті.

Зверніть увагу, скільки предметів веде репетитор

Хороший репетитор спеціалізується або на одному предметі, або на парі суміжних - наприклад, математиці та інформатиці. Якщо ви зустрічаєте оголошення, де вчитель пропонує свої послуги відразу по декількох дисциплінах з різних областей (українська мова і хімія, наприклад), то, швидше за все, якість уроків буде низькою.

В іншому випадку оголошення може бути опубліковано агентством, де працюють викладачі різних спеціальностей. Як правило, в таких компаніях вище конкуренція (так як всі викладачі ведуть одну дисципліну), і, отже, вище якість уроків.

Вивчіть відгуки

При пошуку репетитора в офлайні ми часто довіряємо сарафанному радіо, яке працює безвідмовно: звертаємося до знайомих, чиї діти на пару років старше наших, або просимо шкільних вчителів про додаткові заняття.

В онлайні доводиться довіряти незнайомим фахівцям, тому важливим критерієм стає наявність правдивих відгуків про їхню роботу. Їх можна знайти в тематичних онлайн-спільнотах, або ж навчитися відрізняти фейки на сервісах оголошень.

Є кілька ознак того, що відгуки несправжні:

  • Майже всі вони схожі за стилем і ніби написані однією людиною, опубліковані з невеликим проміжком у часі - наприклад, 5 відгуків з різницею в 10 хвилин;
  • Акаунти авторів - без фотографій, зареєстровані нещодавно і містять мало інформації;
  • Робота репетитора описується загальними фразами, «водою» - «професіонал високого класу», «відмінна подача матеріалу», «добре володіє предметом».

Зверніть увагу на рівень цін

Вартість занять у хорошого онлайн-педагога повинна бути на рівні ринкової або трохи нижче, якщо мало репетиторського досвіду.

Зараз середня вартість годинного заняття по Україні становить 150-200 грн, в столиці і великих містах - 300 і вище грн. За рідкісні предмети, вивчення мови з носієм або заняття з володіючим численними регаліями викладачем (кандидат або доктор наук, співробітник престижного вузу і т.п.) ціна може бути вище.

Якщо репетитор просить за заняття значно менше цієї суми, це привід задуматися: чому він так низько оцінює свої послуги?

Проведіть «співбесіду» і задайте питання

Якщо за попередніми пунктами репетитор задовольняє критеріям, перед початком занять все ж варто ініціювати установчу зустріч, на якій важливо задати питання про його досвід та методики. Відповіді будуть відображати реальний досвід роботи з іншими дітьми.

Наприклад, якщо ви шукаєте репетитора з математики, запитаєте, які завдання найчастіше викликають складності у дітей. Уточніть, які онлайн-програми він використовує - «балакучі голови», які читають лекції, не підходять для онлайн-формату, так як залученість буде мінімальна і знання будуть засвоюватися гірше.

В онлайн-викладанні є особливість - лімітованість в ресурсах. Репетитор не може використовувати роздавальні матеріали, картки, настільні ігри. Благо для просунутих користувачів інтернету зараз є багато можливостей використовувати інтерактивні дошки, онлайн-Квіза, що мінімізує різницю між онлайн та офлайн навчанням.

Також краще відразу з'ясувати, чи є у репетитора досвід роботи з дітьми або підлітками. Методики викладання для дорослих відрізняються і не завжди підходять молодшим учням. Такі заняття вимагають певних напрацювань, розуміння тонкощів в спілкуванні, не кожен викладач може легко перейти від роботи з дорослими до комунікації з дітьми.

Уважно поставтеся до питань репетитора

Хороший педагог задасть вам питання про те, які цілі навчання вашої дитини: опрацювати існуючі прогалини в освоєнні шкільної програми і навчитися освоювати предмет системно? Підготуватися до ОГЕ, ЄДІ або інших іспитів? Вступити в певний престижний вуз, куди потрібні високі бали на бюджет?

У кожному з цих випадків він буде вибирати різні методи роботи з дитиною. Деякі навіть можуть відмовитися від клієнта на цьому етапі: коли репетитор розуміє, що цілі не вписуються в рамки його профілю (наприклад, він не готує до ЄДІ і не знає досконально формат) або він не знайомий з вимогами конкретного вузу.