Тонкощі догляду за кавомашиною

Кава була з нами на протязі багатьох століть і, формула її приготування завжди була досить проста: підсмажити кавові зерна, роздробити їх, а потім помістити в чашку і додати гарячу воду. Цю просту формулу з роками було вдосконалено та розширено у багатьох аспектах, особливо з появою кавоварок і кавомашин.

Якщо ви вирішили кавоварку купити, скористайтесь вигідними пропозиціями від компанії "Дім Кави", саме тут представлені кавомашини, здатна втілити в життя вашу ідею ідеальної кави. Але щоб вона прослужила довго, потрібно правильно доглядати за апаратом. Погодьтесь, краще проводити регулярне чищення кавомашини, і тоді не доведеться думати про її ремонт.

Ріжкова кавоварка

Ріжкові апарати, як правило, не володіють системою очищення, а значить вибирати час для догляду за ними необхідно самостійно. Обов'язкове щоденне обслуговування передбачає очищення і миття ріжка після кожного заварювання кави - це допоможе уникнути погіршення смакових якостей напоїв.

Важливо приділяти увагу і очищенню місця, куди вставляється холдер-ріжок. Щоденне вичищення і миття піддонів для відходів, протирання поверхонь кавомашини вологою тканиною також позитивно позначаться на роботі пристрою.

Раз на місяць необхідно очищати ріжок від кавових масел. Для цих цілей слід придбати засіб для очищення кавомашини від кавових масел, найбільш зручний варіант - в формі спресованих «таблеток».

Догляд за кавоваркою також включає в себе процес декальцінаціі - видалення накипу із системи. Для цього слід залити в резервуар для води спеціальний декальцінуючий засіб, дочекатися його розчинення і запустити систему. Потім засіб для чищення виливають, резервуар заповнюється водою і далі йде кілька етапів промивання (бажано пропустити через систему не менше трьох літрів води).

Автоматична кавоварка

Автоматичні кавомашини можуть мати знімний і незнімний заварювальний блок:

  • З'ємний заварювальний блок легко виймати, чистити щіткою і промивати під струменем води. Це слід робити кожен раз, коли проводиться очищення контейнера для відпрацьованої кавової гущі.
  • У випадку з незнімними заварювальним блоком, його очищення від залишків кави і накипу в системі проводиться так само, як і в комбінованих кавоварках.

Практично всі автоматичні кавоварки оснащені функцією очищення, завдяки чому апарат сам може сповістити власника, коли йому буде потрібен догляд. Якщо кавоварка оснащена вбудованим фільтром для води, то його необхідно міняти кожні три місяці.

Капучінатор

Капучинатор - система змішування, підігріву та збивання молока. Оскільки молоко - жирний і швидкопсувний продукт, ретельне очищення капучінатора необхідно проводити після кожного його застосування. І якщо для щоденного догляду досить просто промити капучінатор водою, то для періодичного і грунтовного чищення застосовуються спеціальні миючі засоби.

Засіб для чищення капучінатора розбавляють у воді, після чого його або заливають в відсік для молока і проганяють по всій системі (якщо капучінатор автоматичного типу), або ж просто опускають носик молокозбивача в отриманий розчин. І в першому, і в другому випадку після закінчення маніпуляцій очищуючий засіб необхідно видалити за допомогою великої кількості води або пари.