Як вибрати систему відеоспостереження

Системи відеомоніторингу і спостереження збільшують свою популярність серед наших співвітчизників. Все більше число клієнтів бажає встановити такий захист на своєму підприємстві або за місцем проживання.

Широким асортиментом готових комплектів відеоспостереження відрізняється сучасний ринок. Це чудове рішення для створення системи безпеки, яка має функцією відеозапису і контролю. До речі, сучасне ефективне видеонаблюдение пропонує компанія InterVision.

Для початку потрібно розібратися з завданнями, які повинна виконувати система відеоспостереження. Яку територію пристрій повинен охоплювати, картинка якої якості вас влаштує. Від цього будуть залежить технічні характеристики і ціна електронної системи.

Основні технології

Аналогове відеоспостереження давно зарекомендувало себе з позитивного боку. Воно чудово виконує свої функції і передає відеосигнал на матрицю через лінзу. Далі відбувається оцифровка відеоданих і передача в архів для подальшого зберігання.

Головною перевагою аналогового спостереження є висока якість переданого зображення і запису. Замовники можуть розраховувати на те, що передача сигналу буде відбуватися без перешкод і, що ефективно при цілодобовому моніторингу. Ще однією причиною популярності аналогових систем є їх порівняно невелика вартість у порівнянні з конкурентними системами. 

На відміну від нього, обладнання технології HD SDI передбачає передачу сигналу по коаксіальному кабелю. У ній не відбувається стиснення відеоданих - вони прямо передаються на відеореєстратор або сервер, який зберігає інформацію для подальшого перегляду або обробки. Серед переваг цієї технології можна виділити наступні:

  • відмінна якість картинки;
  • перегляд в режимі реального часу;
  • висока ступінь деталізації;
  • чудова чутливість, яку можна ще поліпшити ІК-підсвічуванням.

Багато експертів пророкують, що майбутнє належить виключно IP-технології, в якій кожній відеокамері присвоюється власна адреса, а передача даних відбувається по протоколам. Її переваги полягають у тому, що через локальну і / або глобальну мережу Інтернет можна контролювати систему відеоспостереження. Вона взаємодіє з іншими охоронними системами, а також може працювати з Wi-Fi.

Такі камери не гарантують високої чіткості зображення і постійної деталізації через ризик виникнення перешкод. Зате вона відрізняється високим функціоналом і сумісністю.

Одні з найбільш популярних на сьогоднішньому ринку - так звані гібридні відеокомплекси, які дають можливість працювати як з аналоговими, так і мережевими пристроями. Причому і той, і інший типи камер можуть функціонувати одночасно. Такі комплекти мають повну сумісність з обладнанням старого зразка, яке до сих пір знаходиться в працездатному стані. Їх можна використовувати і в подальшому, поповнюючи пристроями нового покоління. 

Дротові і бездротові комплекти

Часто замовник ламає собі голову над тим, чому віддати перевагу: дротовій технології чии бездротовій. Якщо є можливість використання технології Wi-Fi, то можна відмовитися від різноманіття підключуваної проводки. Але в цьому випадку все одно неминучі проблеми у вигляді перешкод або затримок з передачею зображення, випадання цілих фрагментів запису і кадрів. Цих інтервалів цілком достатньо зловмисникам, щоб скоїти крадіжку або заподіяти шкоду.

Використання бездротового комплекту буває виправдано, якщо на об'єкті досить спостереження з 3-4 камер. Але максимальну надійність і швидкість роботи можуть забезпечити саме пристрої, що працюють на дротове підключення. Крім того, далеко не всі камери сьогодні оснащуються швидкісними Wi-Fi модулями останнього стандарту.

Функціонал

Що стосується функціоналу, то в ньому мають бути присутні наступні опції:

  • пам'ять для зберігання записів протягом 1 місяця з дати запису;
  • функція тимчасової синхронізації монітора і відеокамер;
  • можливість угруповання окремих фрагментів вручну або в автоматичному режимі;
  • індивідуальне налаштування обладнання;
  • віддалений доступ (при необхідності).

Відеоспостереження виконує найважливішу функцію, але для повноцінної системи безпеки буде потрібно додаткове обладнання. У комбінації з комплектом відеомоніторингу часто використовують охоронну звукову сигналізацію. Камера дозволяє переглядати зображення та вести запис.

Дуже зручно, коли вона оснащена датчиком руху, який дозволяє з більшою користю використовувати простір для запису і архів.

Щоб забезпечити надійну охорону заміського будинку, магазину або складу, бажано доповнити відеоспостереження GSM сигналізацією. Вона повідомити власнику або керуючому про проникнення стороннього і відлякає його світло-звуковими сигналами.

Вибираючи комплект відеоспостереження для домашнього користування або установки в офісі, слід враховувати площу тієї території, яка буде охоронятися. Необхідно продумати, яким буде освітлення, як і ступінь необхідної деталізації. Попередня професійна консультація з експертами з питань спостереження та охорони допоможе краще підібрати саме те обладнання, яке найкраще підійде для сфери діяльності замовника.