Історія появи гірських (МТБ) велосипедів

У сучасному світі важко уявити велоспорт без стрибків, спусків з гір, екстремальних заїздів по бездоріжжю і багатьох інших ситуаціях, в яких можна покрутити педалями без асфальту під колесами. Це не дивно, адже гірські велосипеди вже більше 100 років вірою і правдою служать своїм власникам. Популярні бренди МТБ велосипедів такі як Trek, Cannondale, Fuji, Marin з'явилися всередині, а деякі і на початку минулого століття.

Як з'явилися гірські велосипеди

Існує кілька версій появи цього типу велосипедів. За однією з найпопулярніших, гірські велосипеди з'явилися в результаті потреби армії США скоротити витрати. Саме тому було необхідно скоротити кінний транспорт на догоду велосипедному. В результаті до 1896 року були створені перші велосипеди з підвищеною прохідністю, в тому числі по горах або пісках. В результаті в армії Сполучених Штатів Америки з'явилися велосипедні підрозділи.

Цікавий факт, що консервативні американські військові були настільки скептично налаштовані до цієї затії, що влаштували змагання між кінними військовими і велосипедними. Як майданчик проведення, була обрана скеляста місцевість штату Монтана.

За іншою версією перші гірські велосипеди з'явилися в ХХ роках минулого століття у Франції, на підтримку цієї думки виступають факти, що перший велоспорт, пов'язаний з бездоріжжям — велокрос, з'явився саме у Франції. У Франції в принципі люблять велосипедну культуру.

Потреби людини сильно змінювалися, якісних доріг ще не було, а підкорювати бездоріжжя хотілося. Тоді і прийшли на допомогу гірські велосипеди. Найцікавіше, що ці дві теорії відносяться до прабатькам гірських велосипедів, якими ми бачимо їх зараз.

Якщо говорити про звичні нам гірські велосипеди, то вони з'явилися значно пізніше. У 1974 році подібний велосипед був помічений на змаганнях з велокросу. Велосипед був міцніше, надійніше і прохідніше, ніж у конкурентів. В результаті цього інциденту ряд спортсменів відмовилися від участі в заїзді.

Ця історія не канула в минуле, тому що вже в 1978 році у продажу з'явилися нові велосипеди, які були доступні простим людям і вкрай сильно виділялися за ходовими якостями.

Гірський велосипед - це привід і спосіб приємно провести час на природі і підтягнути здоров'я. Зараз існують різні типи байків, тому допомогу у виборі краще довірити професіоналам. Фахівці нашого магазину чекають вас за адресою: м Київ, проспект "Космонавта Комарова" 42, ТК "Отрадненский". У нас великий асортимент гірських велосипедів, тому кожен зможе підібрати для себе щось унікальне.

Автор статті — велоексперт Леонід Слішанов