Щасливі метри, або як безпечно купити квартиру в новобудові

На ринку нерухомості широко представлено як вторинне житло, так і квартири в новобудовах - активно зводяться будинках, які можуть розташовуватися як в центрі міста, так і в його спальних районах.

Популярність таких об'єктів нерухомості зростає з кожним днем, і дане явище можна пояснити:

  • ціни на нові квартири від забудовника знаходяться на доступному рівні, тому таке придбання можуть дозволити собі ті, хто не наважується на покупку вторинного житла;
  • використання нових матеріалів при будівництві дає можливість значно поліпшити якість будівель, а значить, і продовжити термін їх служби.

Але незважаючи на велику кількість переваг, ризики натрапити на підводні камені при придбанні квартири в новобудові все ж залишаються. Фахівці підготували для вас список нюансів, на які варто звернути особливу увагу в процесі укладання угоди і подальшого оформлення житла у власність, а на сайті https://magazine.dimdim.ua/ ви дізнаєтесь багато корисної інформації  щодо продажу, купівлі, оренди нерухомості. 

Особливості договору пайової участі

Договір пайової участі (далі - ДПУ) забудовник зобов'язаний укладати з пайовиком при продажу йому житлового приміщення в будівлі, що будується. Згідно з нормами вітчизняного законодавства, за таким документом можна придбати квартиру як на початковому етапі зведення будинку (коли готовий тільки котлован і залитий фундамент), так і на більш пізньому (зведена велика частина поверхів, стіни обкладені цеглою, будинок добудований, але ще не зданий) .

Сенс ДПУ полягає в тому, що пайовик купує певну квартиру, має номер і заздалегідь відому площу, планування, розташування на поверсі та інші характеристики, а після завершення процесу будівництва і здачі будинку отримує на неї право власності.

Перед підписанням ДПУ обов'язково вивчіть наступні пункти: інформацію про об'єкт нерухомості (розташування на плані поверху, площа приміщень, розташування віконних і дверних прорізів і так далі), остаточної вартості квартири, терміни завершення будівництва і здачі будинку в експлуатацію, терміни передачі ключів дольщику.

Особливості попереднього договору

Попередній договір купівлі-продажу об'єкта нерухомості може побут укладений по завершенню процесу зведення будинку, але до того моменту, як на нього буде оформлено право власності. ДПУ на цьому етапі вже не оформляється, так як будівництво вважається завершеним. Стандартний договір купівлі-продажу не укладається тому, що кінцевого об'єкта, на який у однієї зі сторін є право власності, поки не існує.

У тексті попереднього договору купівлі-продажу повинна міститися інформація про точні характеристики (площа, планування, розташуванням на поверсі, кількості кімнат, наявність або відсутність систем електро-, водо- і теплопостачання та каналізації, наявності або відсутність оздоблення і так далі) і остаточну ціну нової квартири від забудовника.

Допускається і наявність окремого пункту, в якому сторони обумовлюють термін, протягом якого зобов'язуються укласти стандартний договір купівлі-продажу на даний об'єкт нерухомості. Якщо ж даної інформації в зазначеному документі немає, забудовник має право оформити договір купівлі-продажу протягом одного календарного року. У цей період офіційний представник будівельної компанії займається отриманням кадастрового номера та адреси, а також проводить оформлення новобудови і квартир в ній як повноцінних окремих об'єктів нерухомості.

Якщо після закінчення одного календарного року з моменту підписання попереднього договору купівлі-продажу квартири покупець так і не отримав право власності на придбане майно, він може звернутися до суду.

Вибір будівельної компанії

Квартири в новобудови можуть стати оптимальним варіантом тільки в тому випадку, якщо забудовник є добросовісним. Перевагу слід віддавати великим фірмам, які працюють на ринку вже кілька років, і за час свого існування змогли реалізувати кілька великих проектів. Надійною будівельною компанією може вважатися і та, партнерами якої є великі кредитні організації та підприємства, що випускають продукцію під відомими брендами.

Також варто звернути увагу на забудовника, директори та менеджери якого регулярно публікують свої статті в газетах і бізнес-журналах, виступають на радіо та телебаченні. Важливим аспектом є і наявність позитивних відгуків від тих, хто вже купив квартири в новобудовах, зведених даною фірмою. Цю інформацію можна отримати як на тематичних форумах і офіційних сайтах житлових комплексів, так і поспілкувавшись з власниками квартир особисто.

При покупці квартири на певному етапі будівництва будівлі потрібно оцінити терміни і динаміку виконуваних робіт: чи відповідає фактичний стан об'єкта того, що заявлено в плані, чи немає затримок і так далі.

Забудовник зобов'язаний надати потенційному покупцеві на першу ж його вимогу копії всіх установчих документів та ліцензії, що підтверджують законність його діяльності. Крім того, дана компанія повинна володіти правами на об'єкт будівництва, який згодом буде переданий покупцям, тому додатково можна запросити і документи на будівництво, право власності на земельну ділянку або договір оренди і так далі.