Причину наркоманії знайшли в стародавньому вірусі

Зміни в ділянці ДНК, яка, як вважалося, мало впливає на поведінку людини, можуть «відповідати» за виникнення шкідливих залежностей, зокрема наркомані. До такого висновку прийшли вчені з Оксфордського і Афінського університетів, повідомляє видання Proceedings of the National Academy of Science (PNAS).

Фрагмент вірусної ДНК, названий НК2, впливає на гени, пов'язані з системою задоволення в мозку. Він здатний підвищити ризик розвитку наркоманії, так як порушує роботу нейромедіатора дофаміна і спонукає шукати задоволення в руйнівних звичках.

А тим часом по посиланню лечение наркомании ви дізнаєтесь про клініку Diva-Center, де успішно застосовують найефективніші методики лікування наркоманії і алкоголізму. 

В цілому носіями фрагмента НК2 є від 5 до 10% населення. Серед наркозалежних людей така генетична зміна може зустрічатися в три рази частіше - це показав аналіз двох груп пацієнтів з Великобританії і Греції.

Вчені прийшли до висновку, що шкідливий фрагмент був занесений в організм людей древніми вірусними інфекціями. Відомо, що геном людини «усіяний» фрагментами ДНК, які привнесли ретровіруси (ці віруси мають здатність передавати свій генетичний матеріал носія).

Багато з цих інфекцій вражали ще наших далеких предків. Їх «сліди» можна знайти у більшості сучасних людей. Вважалося, що вони ніяк не впливають на наше здоров'я і поведінку, так як знаходяться в «смітті» ДНК - тобто тих ділянках, які вважалися «марними». Нове дослідження вперше довело, що це може бути не так.

«Ми отримали переконливий доказ, що ендогенні (внутрішні) людські ретровіруси можуть бути небезпечні», - заявив один з авторів дослідження доктор Гкікас Маджоркініс.

Дослідження показали, що вірусоносний фрагмент ДНК НК2 має дуже довгу історію. Саме його наявність не обов'язково робить людину залежною, але при додаванні інших факторів істотно підвищує ризик розвитку наркоманії.

Раніше дослідники з'ясували, що ДНК сучасних людей містить 2-3% неандертальських генів. Цікаво, що сучасна наука асоціює ці гени з артритом, ожирінням, серцевими захворюваннями і шизофренією.