Типові питання щодо донації яйцеклітин

Донорство (донація) жіночих статевих клітин є важливою частиною сучасної репродуктивної медицини. Використання донорських яйцеклітин (ооцитів) значно підвищує шанс на дітонародження в сім'ях, де жінки з якоїсь причини не мають змоги використовувати власний оваріальний резерв або вже мають досвід невдалого ЕКО.

Насамперед, варто зазначити, що донация статевих клітин - дуже затребувана на сьогоднішній день послуга. ГО Донори за Життя активно пропагує донацію ооцитів, як безпечну і ефективну процедуру, і запрошує жінок репродуктивного віку залучитись до цієї потрібної програми.

Але багатьох потенційних жінок-донорів здача ооцитів лякає можливими наслідками для здоров'я, що нерідко стає причиною їх відмови від процедури.

Розглянемо основні питання цього виду донорства. 

У чому суть донорства яйцеклітин?

Донорством яйцеклітин називають добровільну здачу здоровою жінкою власних дозрілих і придатних до запліднення статевих клітин, які в подальшому будуть використані для проведення ЕКЗ. При цьому для зачаття в більшості випадків використовуються нативні (свіжоотримані) ооцити, але можливе застосування і кріоконсервованих яйцеклітин.

Процедура донорства проводиться в суворій відповідності до чинного законодавства України і оформляється юридично за допомогою договорів. Причому донором стає тільки не позбавлена ​​дієздатності жінка, яка розуміє суть і цілі, що відбувається. Передача яйцеклітин відбувається в медичному закладі (репродуктивному центрі), що має всі необхідні сертифікати.

Показання донації

Існують наступні показання для використання ооцитів донора: відсутність власних яйцеклітин, причиною чого може бути синдром передчасного виснаження яєчників, наступ природної менопаузи, аномалії розвитку матки або неповноцінні яйцеклітини, що є наслідком генетичних захворювань, а також багаторазові безуспішні спроби ЕКЗ.

Чи є ця процедура болючою?

Ні, пацієнтка використовує тільки естрогенні пластирі та вагінальні таблетки прогестерону, що дозволяє синхронізувати менструальний цикл пацієнтки з циклом донора ооцитів.
Донору проводять стимуляцію яєчників і пункцію фолікулів.

Пара сама повинна підбирати донора?

Як правило центри репродукції і інші подібні заклади мають досить великий банк донорів ооцитів - психічно і фізично здорових жінок. Тому, у пацієнтки є можливість не присвячувати в цю проблему нікого з рідних і близьких і не розповідати їм, що була використана донорська яйцеклітина.

Чи можна дізнатися характеристики донора?

Так, пацієнти можуть дізнатися фізичні характеристики донора, але особистість донора не може бути розкрита ні за яких обставин

Чи вибираються донори виходячи з фізичних характеристик пацієнта?

Донори вибираються на основі групи і резусу крові і фізичних характеристик, намагаючись максимально вибрати донора, схожого на пацієнтів. 

Чи перевіряються донори яйцеклітин на здоров'я?

Донор проходить повне медичне та генетичне обстеження: розгорнутий аналіз крові, гінекологічний огляд, тест на каріотип, тести для виявлення інфекційних захворювань та спеціальні тести, щоб виключити найбільш часті хромосомні мутації в європейських популяціях.

В ході цих досліджень з'ясовується, чи відповідає жінка всім необхідним вимогам для донора яйцеклітин.

Які шанси на успіх?

Цей метод допоміжної репродукції має досить високий відсоток. З одного боку, ембріони мають великий потенціал для імплантації, так як вони походять з ооцитів молодих жінок, які не мають проблем з фертильністю. З іншого боку, внутрішня оболонка матки пацієнтки підготовлена ​​за допомогою гормональної терапії для прийняття ембріонів.