Головні критерії вибору форекс-брокера

Щоденний обсяг операцій на валютному ринку Форекс складає в середньому більше 4 трильйонів доларів США, що робить його найбільшим фінансовим ринком в світі. Оскільки цей ринок децентралізований, будь-якому трейдеру потрібно вибрати форекс-брокера, через якого він буде торгувати.

І тут починаються труднощі. За даними за 2020 рік, існує більше 1400 форекс-брокерів, і це тільки ті, які користуються платформою MetaTrader 4. Але ж є ще брокери, які працюють на власних торгових платформахі. Щоб знайти "свого" брокера потрібно чітко зрозуміти, які переваги брокера є для вас ключовими, а на що ви можете закрити очі. У цій статті фахівці підготували покрокову інструкцію, яка допоможе вам знайти найкращого для вас форекс брокера.

Вивчіть сайт брокера

Після того, як ви скоротили коло пошуків, потрібно уважно вивчити сайти брокерів і отримати повну інформацію про їхні умови і скласти думку про прозорість їх роботи. 

Всі трейдери повинні знати організаційно-правовий статус свого брокера або дилера і мати чітке уявлення про орган, що здійснює державний контроль діяльності брокера / дилера на ринку Форекс. При отриманні ліцензії брокера грунтовно перевіряють «на міцність»: брокер повинен довести прозорість юридичної та податкового оформлення, виконання вимог щодо статутного капіталу і страхового фонду і ряд інших вимог.

Умови торгівлі

У кожного форекс брокера свої торгові умови. Якщо для новачка важливіше буде мінімальний розмір депозиту, то активно торгуючому досвідченому трейдеру принциповим буде розмір комісії та безперебійне виконання заявок.

  • Кредитне плече і маржинальність: розмір кредитного плеча варіюється у брокерів і може становити від 1:50 до 1: 500 або 1: 1000. Кредитне плече - це позика, що надається трейдеру його брокером. Наприклад, використовуючи кредитне плече 1:50, трейдер з розміром рахунку в 1 000 доларів може зайняти позицію, яка оцінюється в 50 000 доларів. Плече працює на користь трейдера з виграшними позиціями, так як потенціал прибутку значно підвищується. Кредитне плече може, однак, швидко знищити рахунок трейдера, так як потенціал втрат також збільшується.
  • Комісії та спреди: брокер заробляє на комісіях і спредах. Брокер, який використовує комісії, може стягувати певний відсоток спреда, тобто різниці між ціною купівлі та ціною продажу форекс-пари. Тим не менш, багато брокерів рекламують відсутність комісій, при цьому вони можуть заробляти на ширшому спреді. Так, спред може бути фіксованим, наприклад в три пп (піпса - мінімальна одиниця зміни ціни на валютному ринку), або змінним залежно від волатильності ринку. Популярні торгові пари, такі як EUR / USD і GBP / USD, як правило, мають більш вузькі спреди, ніж пари, традиційно торгуються в менших обсягах.
  • Початковий депозит: у більшості брокерів можна відкрити рахунок з дуже невеликим початковим депозитом, менше 100 доларів США. Завдяки плечу купівельна спроможність набагато більше, ніж мінімальний депозит, що є однією з причин, по якій форекс привабливий для нових трейдерів і інвесторів. Багато брокери пропонують стандартні, міні-і мікро-рахунки з різними початковими вимогами до депозитів.
  • Легкість внесення і зняття коштів з рахунку: у кожного форекс брокера свої процедури висновки засобів і поповнення рахунку. Брокери можуть дозволити власникам поповнювати рахунки онлайн за допомогою кредитної картки, через системи мобільних платежів або за допомогою банківського переказу. Зняття коштів зазвичай здійснюється банківським переказом. Брокер може стягувати комісію за будь-яку послугу.

Технічна підтримка клієнтів

Торгівля на Форекс йде цілодобово, тому клієнтська підтримка брокера повинна бути доступна в будь-який час, при цьому техпідтримка повинна бути не тільки оперативною, а й якісною.

Вибираючи брокера, зателефонуйте в його підтримку, і ви відразу отримаєте уявлення про рівень обслуговування, часу очікування і здатності представника коротко відповісти на питання про спредах, плечах, правилах і умовах роботи брокера. Радимо запитати, як довго працює форекс-брокер на ринку і дізнатися обсяг його торгівлі (у великих брокерів зазвичай ширше доступ до кращих цін і умов виконання ордерів).

Торгова платформа

Торгова платформа - це головний інструмент доступу інвестора на ринок. Ви повинні переконатися, що платформа проста у використанні, візуально приємна, має технічні та / або фундаментальні інструменти аналізу, і що угода може бути відкрита / закрита з легкістю.

Цей останній пункт особливо важливий: у добре спроектованої торгової платформи є функція торгівлі "в один клік", у деяких навіть є опція "паніка", яка закриває всі відкриті позиції. Погано спроектований інтерфейс може привести до дорогих помилок введення ордерів, таким як випадкове додавання позиції, а не її закриття, або відкриття "довгої" позиції замість "короткій".

Додатковими критеріями для вибору можуть бути параметри налаштування, типи введення замовлень, автоматичні параметри торгівлі, будівники стратегій, бек-тестування і торгові сигнали. Більшість брокерів пропонують безкоштовні демо-рахунку, щоб трейдери могли випробувати торговельну платформу до відкриття рахунку та внесення коштів.