Сучасне протезування зубів — знімні протези

Імпланти, мости, коронки, вініри – у стоматології застосовуються різні варіанти відновлення зубного ряду, але знімні протези все одно користуються стійким попитом. Причина в тому, що знімні конструкції постійно модернізуються, стають дедалі більш комфортними та естетичними.

Показання до протезування знімними конструкціями

Знімні зубні протези – це апарати, що фіксуються на щелепі та замінюють втрачені зуби. Конструкція фіксується на яснах за допомогою кламерів (замочків), стоматологічного клею або присосок. Такі протези пацієнт самостійно може знімати і встановлювати на місце.

Переваги знімного протезування зубів:

  • знімні зубні протези використовуються при різних ступенях адентії;
  • повністю відтворюють функціональність і естетику зубного ряду;
  • пристосування з нейлону та кераміки не викликають алергії;
  • виграють за ціною порівняно з імплантацією кількох зубів;
  • зносостійкі та прості у догляді;
  • швидко встановлюються.

Кому показане протезування знімними апаратами

Стоматологи рекомендують встановлювати знімні дентальні протезі в таких випадках:

  1. Повна адентія.
  2. Відсутність значної частини зубів підряд або на різних ділянках щелепи.
  3. Запущений пародонтит, за якого неможливо зберегти зуби та зафіксувати незнімні конструкції.
  4. Алергічні реакції на інші види зубних протезів.
  5. Протезування на імпланти.

Прийнято вважати, що знімні зубні протези встановлюють переважно люди похилого віку, але насправді ситуація виглядає інакше. Цей вид протезів використовується і значно молодшими пацієнтами, коли зуби втрачені внаслідок травмування щелеп або через стоматологічні захворювання.

Знімні зубні протези: чим відрізняються

За типом фіксації протези поділяються на повні знімні та частково знімні пристосування. З повним протезом усе зрозуміло: встановлюється, коли на щелепі не залишилося жодного зуба. Фіксуються на клей-гель або присоски.

Часткові знімні протези встановити можна лише за умови, якщо на щелепі залишилося кілька здорових зубів. Ці апарати тримаються завдяки спеціальним фіксуючим елементам – кламерам або аттачментам.

Різновиди знімних протезів за матеріалом

Стереотипний образ про «зуби у склянці» виник не на порожньому місці. Раніше вставні щелепи виготовляли з каучуку, і, щоб запобігти пересиханню та розтріскуванню еластичного матеріалу, протези щовечора доводилося занурювати в ємність із водою. Матеріали, які використовуються в сучасних знімних протезах, не потребують таких «заморочок» у догляді. Більшість протезів навіть на ніч можна не знімати.

Види знімних конструкцій:

  • Пластинкові протези: базис виготовляється з акрилу, зверху фіксуються коронки. Найдоступніший за ціною варіант, але, на жаль, найменш довговічний: строк використання –2–3 роки.
  • Нейлонові зубні протези: завдяки гнучкій силіконовій або нейлоновій основі є комфортними при застосуванні, міцно тримаються на яснах у результаті вакуумного ефекту. Виготовляються повні або часткові протези з отворами для зубів, що залишилися на щелепі.
  • Бюгельні протези: основа протезу – металева дуга, або «бюгель», на якому встановлено керамічні або металокерамічні коронки. Тримаються за опорні зуби кламерами та аттачментами. Пацієнти і стоматологи зазначають надійність, довговічність і естетику бюгельних апаратів. Зубні протези розраховані на 10 років використання. Це найдорожчий варіант знімного протезування.

Окремо вирізняють іммедіант-протези – це пристосування, що встановлюються одразу після видалення зуба (immediate з англійської – «негайно»). Використовуються перед імплантацією чи протезуванням для заміщення видаленого зуба. Протягом 2–6 місяців успішно виконують два завдання: утримують на своїх місцях зуби, що залишились, і відтворюють естетику зубного ряду.

Сучасні знімні протезі – гідна альтернатива імплантам і постійним протезам, зручні у використанні та привабливі за виглядом нові зуби.