Forbes оновив рейтинг найбагатших людей світу

2020 рік був не схожим на інші, і мова не тільки про пандемію коронавіруса. Відбулося стрімке зростання публічного розміщення акцій (IPO), зростання криптовалюта і стрімке зростання цін на акції на світових біржах.

Популярное издание ФОКУС недавно опубликовало рейтинг самых богатых украинцев. Узнайте, как олигархи добились финансового процветания, за счет чего стремительно растут их активы.

Число мільярдерів в списку найбагатших людей світу Forbes 2021 зросла до безпрецедентних 2755 осіб, що на 660 осіб більше, ніж в 2019 році. В цілому мільярдери стали на 86% багатшими, ніж роком раніше.

Джефф Безос четвертий рік поспіль є найбагатшою людиною в світі, його статки становлять 177 мільярдів доларів, в той час як Ілон Маск злетів у 2020 році на друге місце з 151 мільярдом доларів на тлі зростання акцій Tesla і Amazon.

На третьому місці опинилася найбагатша людина Європи, глава групи компаній Louis Vuitton Moët Hennessy (LVMH) Бернар Арно зі статком у $ 150 млрд.

У першій десятці рейтингу Forbes також значаться такі мільярдери, як: засновник Microsoft Білл Гейтс ($ 124 млрд), засновник Facebook Марк Цукерберг ($ 97 млрд), американський інвестор Уоррен Баффет ($ 96 млрд), засновник Oracle Ларрі Еллісон ($ 93 млрд), співзасновник Google Сергій Брін ($ 86 млрд) і найбагатша людина в Індії Мукеш Амбані ($ 84,5 млрд).

Наймолодшим мільярдером світу став 18-річний Кевін Давид Леман, він володіє 50% акцій найбільшої німецької мережі аптек DM. Найбагатшою жінкою світу стала Франсуаза Бетанкур-Майерс зі статком $ 73,6 млрд, вона контролює близько 30% косметологічної компанії L'Oréal.

А зараз трохи інформації про трійку лідерів.

Джефф Безос - засновник інтернет-магазину Amazon. Він відкрив його в 1994 році в своєму гаражі в Сіетлі. Сьогодні це один з найбільших онлайн-ритейлерів світу. У лютому 2021 року Безос оголосив про своє рішення піти з поста гендиректора компанії. Після відставки він буде займати пост виконавчого голови, а його посаду перейде до Енді Ясси, який зараз працює гендиректором Amazon Web Services.

«Коли на вас покладена така відповідальність, важко зосередити увагу на чомусь ще», - написав Безос в листі співробітникам про своє рішення. Час, що звільнився він вирішив присвятити добродійності. Також йому належить газета The Washington Post і приватна аерокосмічна компанія Blue Origin.

Виручка Amazon в 2020-м збільшилася на 38% і склала $ 386,1 млрд. 

Гендиректор Tesla Ілон Маск за рік зробив, мабуть, самий приголомшливий підйом в списку Forbes. У минулому році він займав 31-й рядок рейтингу, але завдяки зростанню акцій Tesla, які в 2020 році додали до вартості 720%, піднявся до другої позиції. У січні ненадовго він зайняв першу сходинку оновлюваного в реальному часі Forbes Real-Time. Потім перший рядок у списку повернув собі Безос. Маск виявився найуспішнішим мільярдером епохи президентства Дональда Трампа. З 2016 по 2020 рік його статки зросли в 14 разів - більше, ніж у кого-небудь ще в світі.

У минулому році акції Tesla росли на тлі впевненості Уолл-стріт в тому, що перехід промисловості в сторону електромобілів прискорюється. В кінці 2020 го Tesla була додана в індекс S & P 500, зростання акцій прискорив звіт Tesla за четвертий квартал 2020 го: компанія перевершила очікування аналітиків по виручці ($ 7,38 млрд) і другий квартал поспіль закінчила з прибутком ($ 105 млн). Крім того, зростають поставки автомобілів Tesla, в тому числі завдяки новому заводу в Китаї: Tesla продала понад 112 000 машин, що стало кращим результатом компанії за всю історію.

Бернар Арно, який в середині 1980-х взяв $ 15 млн з сімейного будівельного бізнесу на покупку модного будинку Christian Dior, сьогодні курирує глобальну бізнес-імперію з 75 люксових брендів, включаючи Louis Vuitton і Sephora. У 2019 м виручка LVMH знизилася на 34%, до 4,7 млрд євро. Це пояснюється пандемією і падінням попиту на товари класу люкс.

Проте Арно зберіг третю сходинку і навіть розбагатів. У січні 2021 року LVMH купила ювелірний бренд Tiffany за $ 16,2 млрд ($ 16,9 млрд з урахуванням боргу). Купівля стала найбільшою в сегменті преміальних товарів. Після цього стан Арно зросла більш ніж на $ 4 млрд.