Фотополімерна пломба - гарантія здоров'я і краси ваших зубів

На сьогоднішній день існує величезне різноманіття пломбувальних матеріалів, але впевнено лідирує так звана фотопломба (інші її назви - фотополімерна, світлова, світловідбиваюча тощо.) У чому ж її принципова відмінність від більш звичних матеріалів і чому стоматологи часто рекомендують пацієнтам саме цей вид?

Лікарі-стоматологи не дарма вважають фотополімерні пломби одним з кращих для відновлення уражених карієсом зубів. Фотопломби не тільки довговічніші за інші пломбувальні матеріали, але також набагато естетичніші.

А так як мета фахівців харківської стоматологічної клініки Діалог не просто вилікувати ваші зуби, але і надати їм максимально природний красивий вигляд, то вони завжди «за» світлові пломби!

Склад і властивості фотополімерних пломб

Отже, як видно з назви, світлотверднучий полімерний пломбувальний матеріал являє собою композитний склад, який твердне під дією променя світла, в даному випадку - під спрямованим променем світлополімерізаційної лампи.

Композитні матеріали складаються з трьох компонентів: органічної матриці, неорганічного наповнювача і поверхнево активної речовини. Склад композиту може бути різним: з частинками різного діаметру, від найдрібніших до більших.

Для кожного клінічного випадку призначений свій матеріал. Композитні суміші з найдрібніших частинок використовують для реставрації передніх зубів - з їх допомогою досвідчений лікар з ювелірною точністю відтворює всі анатомічні деталі будови вашого зуба. Композити з великих частинок мають набагато більшу міцність - з їх допомогою реставрують зуби, які мають основне жувальну навантаження.

Окремо хочеться відзначити новітній різновид фотополімерних композитів, який містить наногібридні наповнювачі. Вони мають в порівнянні з традиційними матеріалами більш високу міцність і поліпшені естетичні характеристики.

Коли показана установка фотопломб?

Показання до застосування світлотверднучого пломбувального матеріалу дуже широкі. Досвідчений лікар-стоматолог може за допомогою фотополімерного композиту не тільки відновлювати зуби після карієсу, але і ліквідувати невеликі тріщини, відколи й деякі інші дефекти зубів. Корекція зовнішнього вигляду здорових зубів - приватний запит наших пацієнтів. Використання наногібридні композитних матеріалів в цьому випадку - те, що треба! З м'якого складу стоматолог формує тонкі реставрації, якими можна приховати неестетичні ділянки зуба.

Класичними ж показаннями до установки фотопломб є:

  • Пломбування порожнин 1-6 класів
  • Пломбування дефектів некаріозного походження (клиновидний дефект, травма, ерозія, гіпоплпазія і ін.)
  • Відновлення зруйнованих зубів (як повне відновлення анатомічної форми зуба, так і відновлення кукси з подальшим виготовленням штучної коронки)
  • Корекція естетичних параметрів
  • Виготовлення адгезивних мостів на скловолоконних стрічках або арамідній нитці
  • Шинування зубів
  • Герметизація фісур

Переваги фотопломб

Переваги фотопломб очевидні і для лікаря, і для пацієнта. 

  • З їх допомогою можна відновити навіть сильно зруйнований зуб - повернути йому рельєф і форму;
  • Можливість точно підібрати відтінок, аж до прозорості (актуально при відновленні передніх зубів);
  • Композити мають високу ступінь адгезії до тканин зуба - ймовірність того, що пломба вилетить, зведена до нуля;
  • Фотопломби виключно стійкі до перепадів температури - ви зможете вести звичайний спосіб життя і ні в чому себе не обмежувати;
  • Затвердіння композиту протікає виключно рівномірно, що виключає можливість виникнення тріщин в пломбах великого обсягу.