Технологія зведення і переваги каркасно-щитових будинків

Каркасно-щитові будинки - це яскравий приклад тісного тандему таких важливих якостей, як вдала технологія зведення і зручність в експлуатації. Також до їх переваг можна віднести невисокі витрати на будівництво, оздоблювальні роботи та технічне обслуговування.

Технологія будівництва каркасно-щитових будинків по своїй суті ідеально підходить для зведення заміських котеджів, адже технічні показники конструктивних елементів забезпечують можливість використання подібних споруд в якості будівель для тривалого проживання. Ось тільки потрібно буде заздалегідь продумати деякі нюанси, пов'язані з системою обігріву і вибором ряду будівельних матеріалів. 

А вигідно замовити якісні каркасно щитові будинки під ключ ви зможете в компанії «АЛ-ХЕККА». 

Технологічні відмінності каркасно-щитових споруд

Основна відмінна риса каркасно-щитових будинків - це використання в їх конструкції спеціальних щитових панелей, які необхідні для обробки каркаса. Подібна панель являє собою міцно скріплені пластини, які виробляються з дерев'яних брусів або дощок.

Для виробництва вищеописаних панелей використовують дерево з міцною структурою. Як правило, застосовується деревина хвойних порід, оскільки вона демонструє високі показники міцності, вологостійкості, а також характеризується тривалим терміном експлуатації. У деяких випадках для виготовлення щитових панелей використовують сучасні матеріали, наприклад, ДСП. Між двох пластин укладають теплоізоляційний матеріал, який покривається водонепроникною плівкою.

В якості утеплювача використовують пінопласт, пінополістирол або мінеральну вату. Вибір утеплювача залежить від кліматичних умов регіону, в якому планується будівництво житла. У рідкісних випадках використовують, так звані, засипні утеплювачі - скловолокно або поліуретанову піну.

Варто сказати, що каркасно-щитові будівлі дуже зручні не тільки з міркувань економії тимчасових і грошових витрат, а також доступності будівельного процесу. Подібні об'єкти можна побудувати практично на будь-якому типі грунту, оскільки вони володіють низькою вагою.

Переваги каркасно-щитових будинків

До переваг каркасно-щитових будинків можна віднести:

  • Висока швидкість зведення. Будівництво просувається досить швидко, оскільки використовуються готові і ретельно підігнані один до одного елементи.
  • Легкість побудованого будинку. Порівняно низька вага конструкції дозволяє використовувати полегшений варіант фундаменту в якості основи для будівлі. Наприклад, для простого приватного будиночка достатньо використовувати стовпчастий фундамент, що також знижує витрати на будівництво.
  • Вести будівництво таких будинків можна в будь-яку пору року. Особливості будматеріалів дозволяють не остерігатися кліматичних впливів - вони досить стійкі навіть до найнижчих температур.
  • Як правило, оперативність споруди значно підвищується завдяки ще одному переважно подібних об'єктів. Монтаж стін найчастіше можна поєднати з проведенням внутрішніх і зовнішніх оздоблювальних робіт.
  • Для зведення каркасно-щитового будинку не буде потрібно кваліфікація в сфері будівництва, тому їх власники дуже часто справляються з усіма необхідними роботами самостійно.

Застереження

Незважаючи на всі перераховані вище плюси, у подібних будівель є ще й певні мінуси і застереження.

Першою проблемою, з якою зіткнеться власник каркасно-щитового будинку, буде значна вага конструктивних елементів. Це означає, що потрібно найняти вантажівку для транспортування панелей, а також працівників для навантаження-розвантаження. Підняти вручну бруси або щити досить важко, тому доведеться витратитися ще й на оренду спеціального устаткування.

Після завершення будівництва такого будинку, власник не зможе провести перепланування. Тому краще заздалегідь продумати всі нюанси і детально розглянути перспективу проживання в даному будинку.

Третя проблема полягає в тому, що термін експлуатації і показник міцності можуть значно впасти, якщо під час будівництва були порушені норми. Тому, якщо ви не впевнені у власних силах або не володієте певними навичками, краще довірити зведення фахівцям.