Відеоконференцзв'язок як ефективна форма комунікації, навчання і вирішення бізнес-завдань

У компаніях будь-якого розміру і напряку діяльності регулярно проводяться наради для обговорення робочих моментів. Але не завжди і не у всіх співробітників є можливість бути присутнім на них особисто, тоді бізнесу доводиться організовувати віддалені зустрічі. У цих випадках компаніям необхідно налаштувати відеоконференції, які дозволяють підвищити ефективність внутрішніх коммунікацій.

Особливо актуальною ця тема стала в період пандемії, коли багато компаній були змушені перейти на віддалену роботу, через що різко зросла потреба в якісному відеозв'язку не тільки для внутрішнього спілкування, а й для взаємодії з клієнтами.

Розповідаємо, що таке відеоконференцзв'язок, і чому вашому бізнесу потрібно його впроваджувати прямо зараз. А на сайті fortsoft.com.ua ви дізнаєтесь про особливості і переваги програмного забезпечення zoom бізнес для проведення різного формату відеоконференцій та онлайн-зустрічей. 

Що таке відеоконференцзв'язок

Відеоконференцзв'язок (ВКС) - це технологія, яка забезпечує комунікацію двох і більше людей через аудіо- та відеотрансляції в реальному часі незалежно від їх місця розташування.

Відеоконференцзв'язок будується на основі IP-протоколів і відбувається через інтернет або локальну мережу компанії. Учасники бачать і чують один одного в режимі реального часу, також ця технологія дозволяє обмінюватися даними і обробляти їх за допомогою інструментів спільної роботи.

Види відеоконференцзв'язку

Виділяють наступні види відеоконференцзв'язку в залежності від цілей комунікацій:

  • Відеоконференція. У всіх учасників відеодзвінка однакові права, включені камери і мікрофони. У бізнесі зазвичай використовується для зборів відділів, демонстрацій продукту, спілкування з клієнтами і партнерами і т.д. Такий вид відеозв'язку є найпоширенішим.
  • Онлайн-лекція. У цьому виді зв'язку, як правило, камера і мікрофон включено тільки у одного користувача, який також може включити демонстрацію екрану. Наприклад, так можуть проходити дистанційні заняття в університеті, коли студенти з вимкненими камерами і мікрофонами бачать тільки викладача і наданий їм матеріал. А він, у свою чергу, може контролювати присутність і залученість студентів.
  • Телеприсутність. Це своєрідні віртуальні офіси - інтерактивні кімнати, в які співробітники заходять на початку робочого дня, включають камеру і працюють з відчуттям присутності в офісі в звичній обстановці.
  • Вебінари. Груповий вид комунікації, в якому є один доповідач з включеним відео і аудіо, а також аудиторія, у якій не підключені камери і мікрофони, але яка може спілкуватися з доповідачем через чат. Вебінари підходять для демонстрацій продукту компанії або лекцій.
  • Селекторний відеозв'язок. Відеоконференцзв'язок, при якій є один організатор, який управляє зустріччю: включає або вимикає мікрофони у певних учасників. За допомогою селекторного відеозв'язку співробітники зазвичай спілкуються на планових зідзвонах, коли керівник опитує підлеглих.

Переваги відеоконференцзв'язку

Для чого ж бізнесу потрібна відеоконференцзв'язок, коли є безліч інших каналів комунікацій? Розглянемо основні переваги:

  • Наближеність до реальності. У випадку з телефонним зв'язком або мессенджерами учасники не бачать один одного.
  • Формат відеоконференції схожий на реальну зустріч, що допомагає сконцентруватися на вирішенні питань.
  • Можливість участі великої кількості людей. В процесі переговорів відеоконференцзв'язок дозволяє підключити сотні і навіть тисячі учасників для проведення масштабних заходів.
  • Економія часу та фінансів. Відеоконференцзв'язок дозволяє співробітникам мінімізувати час на поїздки на зустрічі або відрядження. Переговори з партнерами або колегами і наради можуть початися прямо з робочого кабінету в призначений час в лічені хвилини.
  • Інтерактивність. Учасникам відеоконференцій доступні інструменти для спільної роботи: чат, демонстрація робочого столу, обмін файлами, опитування і т.д. Це дозволяє оперативно і ефективно вирішувати завдання, навіть працюючи в віддаленому режимі.
  • Мобільність. До відеоконференції можна підключитися з комп'ютера і з мобільних пристроїв, що дозволяє співробітникам залишатися на зв'язку в будь-який час, перебуваючи в будь-якому місці.
  • Контроль. Керівники компаній за допомогою відеоконференцій можуть легко відстежувати роботу філій або віддалених співробітників.
  • Безпека. Для захисту даних відеоконференцзв'язку застосовуються спеціальні протоколи передачі даних, які містять сучасні та надійні алгоритми шифрування. Це знижує ризик витоку і перехоплення даних.

Таким чином, якщо бізнесу необхідно особисте спілкування для вирішення якої-небудь частини завдань, відеоконференцзв'язок дозволить співробітникам зробити це швидше і ефективніше.