Як готують нут та чим обумовлена його поширеність?

У близькосхідних країнах нут (нохат, баранячий горох) вживають тисячі років. У нас він став популярним відносно недавно. Насичена корисними елементами бобова культура особливо полюбилась веганам, прихильникам сироїдіння та людям, які уважно слідкують за вагою. Спробуємо розібратись, як готують та вживають продукт, чим він корисний.

Варіанти використання в кулінарії

Левант — колективний термін для територій, що оточують Середземне море. Для багатьох страв левантійської кухні нут – обов’язкова складова. Флагманом закусок цього регіону можна назвати хумус, який виробляється з нутової пасти. Класичний рецепт хумусу зобов’язує замочування баранячого гороху на 8 годин. Тривалий період підготовки може відняти у шеф-кухарів закладів громадського харчування частку енергії та натхнення, які краще витратити на оздоблення страв, цікаві експерименти зі складовими. Компанія SigNature займається постачанням кафе та ресторанів хумусом та іншими основами для кулінарних шедеврів левантійської кухні.

Запечений нут сподобається фанатам різноманітних снеків. Також рослину вживають в вареному або пророщеному вигляді. Ще варто спробувати фалафель – обсмажені кульки з нуту зі спеціями. Суп із такого горіха і томатів має шанс стати одним з улюблених. Рецептів із баранячим горохом досить багато, кожен знайде свою найкращу страву. Горіховий смак та зерниста структура чудово поєднуються з різними продуктами.

Корисні якості

Поживні та корисні властивості нохату були помічені людьми ще за багато тисячоліть до настання нашої ери. При наявності у раціоні він дозволяє:

  • нормалізувати артеріальний тиск і понизити рівень холестерину;
  • відрегулювати травлення;
  • покращити роботу мозку;
  • нормалізувати функціонування нервової системи.
  • зміцнити кісткову тканину;
  • підтримати оптимальну вагу;
  • подовжити період молодості.

Відмічається користь нуту для представників всіх вікових категорій. Для росту та інтелектуальної активності дітям потрібні мінерали, східний інгредієнт в раціоні стане гарною заміною аптечних добавок. Продукт містить марганець, який сприяє регенерації хрящової тканини. Його рекомендують спортсменам та чоловікам, які приділяють багато часу фізичній праці. Можливість підняття гемоглобіну та посилення лактації змусить жінок задуматись про регулярне вживання продукту. Також баранячий горох вважається гарним афродизіаком.

Не бійтесь нововведень та урізноманітнюйте домашнє меню популярним інгредієнтом. Для горіха з широким спектром цілющих властивостей знайдеться застосування і в домашній косметології. Додатково можна спробувати всілякі маски, щоб покращити стан шкіри.