Лазерне різання металу: особливості і переваги технології

Будь-яке виробництво, що використовує в якості сировини вироби металопрокату потребує обладнання для різання металу. Сьогодні одним з найсучасніших і високотехнологічних способів є різка за допомогою лазера.

Ця технологія досить нова і впроваджена далеко не на всіх підприємствах, тому багатьом буде корисно дізнатися про її переваги та недоліки, а замовити лазерну різку металу Київ ви зможете в компанії MWS. 

Технологічні процеси лазерного різання металу

Лазерне різання передбачає сфокусований вплив на оброблювану поверхню лазерним випромінюванням, нагрівання цієї поверхні за рахунок передачі їй великої кількості енергії і розкрій матеріалу.

Причому якість різання є дуже високою, оскільки температура металу в місці різу значно зростає всього за кілька секунд, а розмір променя невеликий.

Методика дозволяє уникнути будь-яких видів механічної дії на оброблюваний матеріал, виникнення тимчасових або залишкових деформацій.

За допомогою лазерного різання можна створювати деталі різної геометрії. А завдяки використанню в верстатах високоякісного програмного забезпечення фахівці можуть значно підвищити швидкість протікання процесу.

Переваги лазерного різання

Використання лазерного обладнання - це високоточний метод обробки металу. За допомогою лазерного променя можна різати сталь, титан, мідь, алюміній, а також їх сплави. Якість кромки і точність різу - основні переваги цього способу. До інших достоїнств можна віднести:

  • Можливість створювати вироби і заготовки складної конфігурації;
  • Відсутність механічного впливу на метал і деформації, що зводить відсоток браку до мінімуму;
  • Автоматизація процесу розкрою і простота в управлінні, завдяки чому збільшується продуктивність;
  • При різанні обладнання не контактує із заготовкою, тому робочі частини не зношуються з часом, як це буває при використанні різних пиляльних верстатів;
  • З цієї ж причини точність обробки завжди залишається на високому рівні;
  • Відсутність нагріву при різанні, що позитивно позначається як на якості продукції, так і на терміні експлуатації обладнання;
  • Можливість обробляти метали і сплави з високою теплопровідністю.

Крім того, за допомогою лазерного верстата можна різати не тільки метал, але і дерево, пластик, тканину та інші матеріали. Таким чином це обладнання може замінити відразу кілька вузькоспеціалізованих агрегатів.

Як і будь-яка технологія, лазерна різка металу має і свої недоліки. Так як це обладнання є високотехнологічним, неправильне поводження з ним може стати причиною виходу з ладу. Ремонт лазерного різака може обійтися в значну суму, тому до роботи з ним слід допускати тільки кваліфікованих співробітників.

Крім цього, до особливосткй технології можна віднести наступне:

  • За допомогою лазера неможливо ефективно обробляти товстостінні заготовки;
  • Швидкість роботи залежить від багатьох параметрів, наприклад, типу оброблюваного матеріалу;
  • Досить істотна вартість обладнання