Головні ризики при покупці квартири в новобудові

Купівля нерухомості - серйозний крок, перед яким потрібно зважити всі «за» і «проти», щоб ваш вибір був правильним і не приніс вам неприємностей. Придбання квартири несе в собі багато ризиків. У кращому випадку ви можете просто втратити свій час, а в гіршому - частину грошей, які хотіли витратити на покупку житла.

У квартир в новобудовах чимало переваг: вони і коштують дешевше, ніж вторинка, і планування у них краще, і комунікації нові. Безперечно, хороша новобудова, а такою по праву може називатися ЖК LIKO-GRAD Perfect Town в Соломенському районі Києва, про цей об'єкт детальніше можна дізнатися на сайті http://dimdim.ua/ru/kyiv/residential-complex/31_zhk-liko-grad-perfect-town/, вартує вкладених грошей, адже це гарантія комфортного проживання, і, зрештою, вигідна інвестиція!

Але покупець житла, що будується повинен пам'ятати про певні ризики. Для того щоб не залишитися без вкладених грошей, ретельно вивчайте закони, документи забудовника і договір купівлі-продажу.

Незавершене будівництво

Один з ризиків - купити квартиру в довгобуді. Будівництво будинку може припинитися через банкрутство компанії. Уважно вивчіть історію забудовника, подивіться, які проекти він уже реалізував, почитайте відгуки інших покупців житла.

Обов'язково перевірте документи, які повинні бути у забудовника до початку робіт: дозвіл на будівництво об'єкта, договір купівлі або довгострокової оренди ділянки.

Подивіться, чи беруть участь банки в проекті. По-перше, банк може фінансувати саму компанію. По-друге, банк може акредитувати новобудову, тобто пропонувати іпотеку для покупців. Перед акредитацією банки проводять перевірку і забудовника, і об'єкта. Так що, якщо великий банк вже акредитував новобудову, для вас це хороший знак.

Спірний статус землі

Ще один ризик - купити квартиру в будинку, який побудований на ділянці з сумнівним статусом. Перевіряйте, кому належить ділянка землі, де зводиться новобудова: земля повинна або перебувати у власності, або в довгостроковій оренді у забудовника.

Якщо договір оренди землі короткостроковий і закінчується до моменту завершення будівництва будинку, це загрожує тим, що ви не зможете оформити квартиру у власність. Доведеться вирішувати питання через суд. Якщо у забудовника право безстрокового користування ділянкою, то наслідки будуть такими ж. Також перевіряйте статус ділянки: це не повинна бути земля сільгосппризначення, вона не повинна перебувати в природоохоронній зоні.

Багаторазовий продаж

Для того щоб зняти ризик подвійного продажу однієї і тієї ж квартири, укладайте з забудовником договір пайової участі (ДДУ). Це дасть вам право претендувати на житло. Відповідно до законодавства - це єдиний документ, який має законну силу при покупці житла, що будується.

Договір обов'язково проходить держреєстрацію, при цьому квартира перевіряється на приналежність третім особам. Якщо договір зареєстрували, значить квартира пройшла перевірку. Навіть якщо в подальшому її продадуть ще комусь, то суд вирішить питання на вашу користь.

Погана якість житла

Нарешті, ще один ризик - купити квартиру з браком. Найбільші неприємності у новосела можуть виникнути через інженерні комунікації, наприклад, непрацююче опалення, слабкий напір води в трубах, електропроводка, яка не витримує напруги.

Якщо вам не вдається перевірити якісь комунікації в момент приймання квартири (наприклад, роботу системи опалення - влітку), обов'язково відобразити це в акті передачі. Всі виявлені недоліки забудовник повинен усунути. Також прослідкуйте, щоб в договорі були відображені гарантійні зобов'язання забудовника і термін, протягом якого компанія повинна все виправити.