Зарядити телефон де завгодно: як працює сервіс оренди повербанків

Економічна концепція «Спільне споживання» стала популярною в останні роки. Що стосується цієї концепції, невикористовувані ресурси займає ключове місце в ній. Зокрема, зараз може реалізувати шерінг-проект по ресурсах, що використовуються людьми спільно, припустимо, повербанк-шерінг, парасолька-шерінг, велосипед-шерінг, навіть автомобіль-шерінг.

Сьогодні ми розглянемо шеринг повербанків на прикладі FAST ENERGY - це сервіс №1 в Україні погодинної оренди повербанку. Його користувачі можуть не хвилюватися за заряд телефону: якщо батарея сідає, вони підходять до найближчої станції FAST ENERGY, а їх налічується 1155 в 26 містах, беруть звідти повербанк і заряджають свій телефон.

Програмне і апаратне забезпечення повербанк-шерінга

Шерінг повербанків зазвичай розділений на три частини: док-станція, зовнішній акумулятор і бекенд.

Для док-станції зазвичай використовується мікроконтролер (MCU) з низьким електроспоживанням, щоб реалізувати розумне управління. MCU підключається до бекенду. Між ними існує узгоджений протокол зв'язку. Наприклад, після того, як користувач повернув зовнішній акумулятор, сервер відправить інструкцію док-станції. Тоді повербанк буде заряжений. Одночасно на док-станції кожен індикатор слота показує відповідний стан по статусу повербанка слота (оренда / повернення / зарядка / повна потужність). 

Що стосується самого повербанка, номінальна споживана потужність може автоматично балансувати зарядний струм відповідно до вхідних зарядної ємності в 5В.

ПЗ займає найважливіше місце в цьому проекті. По-перше, ми можемо отримати інформацію повербанка через бекенд, таку як місце розташування, ID батареї, стан зарядки, інформацію про повернення, запит на оренду та ін. Для запобігання крадіжки слот док-станції може бути заблокований відповідно до великими даними в бекенд і повербанк не буде витягнутий. Прошивка пристрою дозволяє реалізувати віддалене оновлення для обслуговування та оновлення програмного забезпечення.

Застосування повербанк-шерінга

Повербанк-шерінг зазвичай використовується в багатолюдних місцях: торгових центрах, ресторанах, вокзалах, аеропортах і ін. Мобільник вже став невід'ємною частиною людини в житті, а багато людей навіть страждають номофобією, тобто страхом батареї, що сідає. Можна, звичайно, прихопити зовнішній акумулятор з собою, і тим самим забезпечити заряд мобільника в будь-який час, але це не зручно. У той же час якщо легко знайти повербанк-шерінг на вулиці, і гуляєш без «навантаження», і без остраху розрядженого смартфона.

Кількість зовнішніх акумуляторів в док-станції залежить від місця розміщення. Док-станція на 6-12 слотів підійде для розміщення в магазині або ресторані. Така модель зазвичай компактна і зручна. А для торгового центру - док-станція на 20-108 слотів. Вона занадто велика, щоб переміщатися. Зате можна спроектувати її як інтерактивний кіоск. Хороший інтерфейс людино-машинної взаємодії і рекламний екран принесуть додаткові доходи бізнесу.