Що потрібно знати про зубні вініри

Часто природної білизни зубів недостатньо, а кривизну зубного ряду з яких-небудь причин немає можливості виправити (наприклад, носити брекети довго). У таких випадках естетичні недоліки зубів в порожнині рота можна вирішити виготовленням вінірів, які дозволяють зробити зуби рівними і білими.

Що таке вініри

Вініри - це дуже тонкі пластинки, накладки на зуби, зроблені зі спеціальної кераміки. Вони покращують колір зуба, його форму і положення в зубному ряду. Вініри дозволяють виправити посмішку практично до невпізнання, при цьому посмішка вийде не тільки ідеальною, але і дуже природною, а поставити ви їх зможете у Львівській клініці доктора Онутчака, детальніше https://onutchak.com.ua/ ви дізнаєтесь про цю послугу.  

Вініри бувають різної товщини, від чого залежить в подальшому їх міцність і природність. Наприклад, вініри з полевошпатної порцеляни виготовляються вже близько 20 років, з нього можна відтворити всі нюанси кольору і прозорості натуральних зубів. Але вони низькоміцні - можуть тріскатися, ламатися.

Вініри з порцеляни Cerinate неймовірно тонкі - 0,2 мм, але неміцні і немонохромні, тобто ними не відтворити ідеальну естетику натурального зуба. Найпоширеніший матеріал - E-Max від німецької компанії Ivoclar Vivadent. Він і міцний, і виглядає максимально природно.

Як відбувається процедура

Перед початком роботи по створенню вінірів пацієнта фотографують, потім проводять комп'ютерне моделювання майбутнього результату, щоб можна було побачити своє обличчя з усіма варіантами посмішок і форм вінірів. Після підбору оптимального варіанту буде виготовлений воскової прототип майбутніх вінірів з можливістю примірки. Це необхідно, тому що комп'ютер дає зображення в 2D, а для коректної оцінки зовнішнього вигляду посмішки потрібно поглянути на себе в реальності. Якщо все влаштовує, то вініри віддають на виготовлення.

Сама процедура не займає багато часу, і, як правило, тривалість залежить від кількості вінірів.

На відміну від коронок вініри хороші тим, що для їх виготовлення не потрібно сильно обточувати зуби. Знімається лише верхній шар зубної емалі, а в якихось випадках можна обійтися і без обточування. Встановлюють вініри за допомогою адгезивної системи шляхом герметичного і міцного прикріплення. Відбувається дуже міцне і надійне з'єднання з тканинами зубів, що робить расцементіровка практично неможливою

Переваги і недоліки

Довговічність, естетичний результат, стійкість до барвників, натуральний вигляд на відміну від коронок - очевидні переваги вінірів. З ними можна виправити чимало дефектів: форму зубів, щілини між ними, відколи, тріщини, нерівності емалі, недолік висоти. Крім того, у кожної людини з віком стираються зуби, їх тканини зношуються через постійну жувального навантаження.

У всіх людей після 35 років відбувається зниження висоти прикусу і укорочення зубів. Зовні це проявляється в тому, що при посмішці верхніх зубів не видно. Інша причина цього явища - зниження тонусу кругового м'яза рота. З віком верхня губа опускається нижче, подовжується відстань між підставою носа і краєм верхньої губи, і зуби просто ховаються. Візуально це старить.

За допомогою вінірів лікуються багато захворювань, наприклад одне з грізних захворювань зубощелепної системи - м'язово-суглобова дисфункція скронево-нижньощелепного суглоба. За допомогою вінірів відновлюється повноцінне двостороннє жування. Проводиться корекція фонетики, повертається носове дихання замість ротового, усувається нічне хропінняy.

Єдиний недолік виниров - ціна. Вініри мають складний цикл лікарського етапу і зуботехнічного виробництва із залученням високих цифрових технологій і майстерності як лікаря, так і зубного техніка. Все це підвищує собівартість виниров. Вініри не можуть коштувати дешево.