Вітрогенератор Haliade-X знову найпотужніший в світі

Морський вітрогенератор Haliade-X - знову найпотужніший в світі з діючих. Інженерам вдалося наростити його продуктивність вже після введення в експлуатацію на 2 МВт.

Як повідомляє видання NEWSKORR.com, спочатку компанія General Electric випустила цей вітряк з потужністю 12 МВт, в минулому році удосконалила його до 13 МВт. А тепер, після оновлення, Haliade-X з 14 МВт став знову найефективнішою вітротурбіною в світі серед вже працюючих - в рік вона виробляє 74 ГВт * год енергії. Побачити її можна в порту Роттердама (Нідерланди).

«Коли ми вперше ввели в експлуатацію прототип Haliade-X в листопаді 2019 з 12 МВт, для індустрії це був великий крок вперед, - сказав Вінсент Шеллінгс, технічний директор GE Renewable Energy. - За останні два роки ми багато дізналися про обслуговування і оптимізацію продуктивності платформи Haliade-X, що і дозволило нам сьогодні оновити її до 14 МВт».

Перший комерційний дебют вітротурбіни Haliade-X потужністю 14 МВт відбудеться біля північно-східного берега Англії, в складі станції морського вітру Dogger Bank C. Разом з Dogger Bank A і Dogger Bank B вона стане найбільшою в своїй категорії, коли буде добудована. Це повинно відбутися в 2026 році. У рік ця станція буде виробляти 18 ТВт * год енергії. GE встановить на станції 87 вітряків Haliade-X.

Одна турбіна Haliade-X на 14 МВт може генерувати 74 ГВт * год енергії на рік, запобігаючи викид 52 000 тонн вуглекислого газу, еквівалент емісії від 11 000 автомобілів на викопному паливі. Уряд Великобританії, світового лідера з виробництва енергії морського вітру, зобов'язалося до 2030 року збільшити сукупну потужність станцій цього виду чистої енергії в чотири рази, до 40 ГВт.

До речі, у лютому датська компанія Vestas анонсувала випуск вітрової турбіни на 15 МВт, яка по своїй попужності обійде Haliade-X навіть у її нинішній модифікації. Але поки вона не почала давати електрику: перший прототип V236 обіцяють встановити тільки в 2022 році, а серійне виробництво заплановано на 2024-й.

Вітряки Vestas 15 МВт буде використовувати німецька енергетична компанія EnBW на своїй морській електростанції He Dreiht в Північному морі. Очікується, що турбіни запрацюють до кінця 2025 року.